Opravila in naloge

Igralec uteleša dramsko osebo in se pretvarja, da je on sam. Je živa vez med besedilom in avtorjem, med režiserjevimi napotki in gledalcem. Dvojnost je veščina, ki jo mora igralec gojiti ves čas svojega igralskega delovanja. Je interpret in izvajalec besedila ali dogajanja, osmišlja besedilo s pomočjo govora, giba in mima (nebesednega izražanja).

Igralec je človek z bujno domišljijo, z izjemno sposobnostjo transformacije in identifikacije. Igralec se v vlogi preoblikuje, jo igra ali pa se z vlogo poistoveti. Vanjo se vživi, tako da med njo in njim ni razlike. Odlikujeta ga sposobnost opazovanja in posnemanja ter psiholoških presoj.

Je izjemno občutljiv za dogajanja okoli sebe in poln navdiha ter izredno domiseln in iznajdljiv. Biti mora sposoben pretopiti se v nekaj drugega. Predvsem pa mora znati videti samega sebe, vedeti, kako razmišlja kot igralec in kako kot oseba, ki jo oživlja. Igralec mora razumsko razčleniti vlogo, vanjo stopiti z dušo in telesom in oboje z uporabo igralskih sredstev zliti v lik, ki ga predstavlja gledalcem.

Ustvarjalnost igralca lahko seže tako daleč, da ustvari gledališče tudi brez literarne predloge in režiserja. Tako igra vloge v gledaliških uprizoritvah na odrih poklicnih gledališč in na gostovanjih po Sloveniji ali v tujini, v uprizoritvah samostojnih gledaliških skupin, v koprodukcijskih uprizoritvah, na delnih in integralnih snemanjih za radio televizijo ali, pri filmu ter predstavljanju odlomkov iz vlog za popularizacijo neke uprizoritve.

Njegovo delovno področje je tudi televizijski in radijski medij (vodenje televizijskih ali radijskih oddaj), interpretiranje poezije (proslave, recitali), pripovedovanje oz. branje literarnih del za izobraževanje in zabavo ( nastopi v živo ali snemanja), sodelovanje in pomoč s strokovnimi nasveti gledališkim ljubiteljskim skupinam ter snemanje predstavitvenih odlomkov (reklame).

Znanja in spretnosti

Igralski poklic zahteva umsko in telesno posebnost: človeka široke razgledanosti, z obvladanjem pevskih in plesnih izrazil in s popolnim znanjem slovenskega jezika – govornim in pisnim. Za igralca, ki nastopa v dramskem gledališču, pa je bistvenega pomena odrska izreka (dikcija).

Razmere za delo

Okoliščine igralskega dela so zelo posebne: delo je neenakomerno razporejen, svetloba in klima sta umetni, izpostavljeno močnim svetlobnim spremembam velika. Pogosto je to nočno delo in delo prek polnega časa, brez zakonsko zagotovljenega počitka. Kdaj pa kdaj se delo raztegne na več kot 12 ur dnevno (gostovanja).

Predvidena izobrazba

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR