Opravila in naloge

Frizer ne neguje le las in lasišča, marveč tudi roke in nohte, opravlja masažo lasišča, obraza, vratu, dekolteja in rok. Pričesko oblikuje s striženjem, navijanjem, spenjanjem, oblikovanjem s sušilcem in krtačo ter drugimi frizerskimi aparati in pripomočki. Pozna tudi različne tehnike in vrste ličenja. Nenehno mora spremljati novosti v frizerstvu doma in v tujini, upošteva sanitarno higieno in tehnične predpise za varno delo in varovanje okolja. Ko je delo končano, stranki po predhodni kalkulaciji zaračuna opravljeno storitev.

Znanja in spretnosti

Za uspešno delo je potrebno poznati osnove kemije, higieno, varovanje okolja, komuniciranje, psihologijo, računovodstvo. Delo frizerja zahteva dobre telesne spretnosti. Opravlja se pretežno stoje, s pripogibanjem, obračanjem in poseganjem. Poleg ostrega vida mora imeti visoko razvite spretnosti rok in prstov. Zelo dobro mora razlikovati barve in odtenke. Biti mora iznajdljiv, samostojen in imeti smisel za organizacijo dela. Vešč mora biti komuniciranja s strankami.

Razmere za delo

Frizer opravlja delo v zaprtem prostoru, v normalnih delovnih razmerah. Zaradi umivanja, striženja, lakiranja in barvanja se ni mogoče izogniti umazaniji od delcev las, dlak in kemikalij. Delo opravlja individualno ob stalni navzočnosti drugih ljudi oziroma strank. Delo je lahko eno- ali dvo-izmensko, lahko pa tudi v deljenem delovnem času.

Predvidena izobrazba

Srednja frizerska šola Ljubljana

Srednja tehniška šola Koper

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR