Opravila in naloge

Komercialni fotograf pripravlja fotografije, ki jih založniki natisnejo kot ilustracije v knjigah, izdela reklamne fotografije, fotografije za plakate idr. Na željo naročnika lahko naredi fotografijo zapletenih strojnih elementov ali posnetek najnovejše modne kreacije. Poznati mora različne tehnike fotografiranja in postopke za nadaljnjo obdelavo – (sprememba barvne in prostorske kompozicije slike, kontrastov).

Fotograf-portretist izdeluje fotografije za dokumente ali fotografira posebne dogodke (poroka, rojstni dan). Nekateri fotografi se posvečajo umetniški fotografiji, lahko pa delajo tudi v znanstveno-raziskovalnih ustanovah ali v turizmu (reklamna fotografija).

Posamezne delovne faze v procesu priprave fotografije so: priprava prostora, materialov in tehnične opreme, fotografiranje, razvijanje filmov (negativ, diafilm), izdelava fotografij v klasičnem laboratoriju s kemikalijami ali na tiskalniku, klasično retuširanje fotografij in računalniška obdelava fotografij, kaširanje – lepljenje fotografij na trdo podlago, uokvirjanje in skeniranje fotografij, arhiviranje negativov, pozitivov in računalniških nosilcev podatkov, delo v recepciji foto-studia, prodaja fotografskega materiala in opreme.

Znanja in spretnosti

Fotograf pridobi temeljno strokovno znanje na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Za fotografa ni pomemben le trenutek, ko pritisne na sprožilec fotoaparata; na snemanju se mora najprej dobro pripraviti (izbira pravega filma, mesta za fotografiranje, opreme, izbira smeri, moči in vrste svetlobe), nato pa še obdelati posneto gradivo.

Pri klasičnem postopku v temnici uporablja za razvijanje fotografij kemikalije in papir za razvijanje slik. Za pripravo ustreznih kemikalij potrebuje tudi znanje kemije. Imeti mora smisel za fino precizno tehniko in spretne prste ter sproščen odnos do ljudi.

Veščega fotografa odlikuje čut za estetiko, dobra prostorska predstavljivost, dobro razlikovanje barv in barvnih odtenkov in smisel za skupinsko delo. Poklic je primeren za oba spola, za fotoreporterja je običajno obvezen tudi vozniški izpit.

Razmere za delo

Razmere za delo fotografa so odvisne od področja, na katerem dela. Fotoreporter pogosto potuje na kraj dogodka, kjer po navodilih na primer urednika časopisa posname dogodek, zanimiv za bralce. Zato je njegov delovni čas raznolik in prilagojen aktualnim dogodkom.

Fotografira lahko v zaprtem prostoru ali na prostem. Pretežno dela stoje z manjšim fizičnim naporom. Fotograf, ki dela v fotografskem studiu, ima običajen delovni čas, pogosto dela v izmenah. Pri klasičnem postopku razvijanja fotografij je v stiku s kemikalijami, pri digitalnem pa upravlja in nastavlja računalniško vodene programe za izdelavo fotografij.

Komercialni fotografi si ponavadi sami določajo delovni čas, pri čemer precej pozornosti posvetijo dogovorom z naročniki in izvajalci in s fotomodeli. Snemalec je včasih izpostavljen slabemu vremenu, laborant dela pri slabi svetlobi ali v temi.

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

PUSTITE KOMENTAR