Opravila in naloge

Cvetličar oblikuje različne šopke in cvetne vezenine, aranžira darila, izdeluje aranžmaje, krasi prostore in izdeluje vence. Njegovi izdelki spremljajo vse pomembne dogodke v človekovem življenju, od rojstva otroka, preko poroke do obletnic in nenazadnje tudi smrti. Med cvetličarjeva opravila sodijo tudi notranje in zunanje zasaditve prostorov s cvetjem in zelenjem. Naloga cvetličarja je strokovna oskrba lončnic in rezanega cvetja. Tudi v cvetličarstvu kraljuje moda, zato morajo cvetličarji budno spremljati njen razvoj, tako da vedno znova odkrivajo nove možnosti izražanja s cvetjem.

Znanja in spretnosti

Cvetličar mora poznati okrasne rastline, njihovo vzgojo, vzdrževanje in način skladiščenja čebulnic in ovijalk, rezano cvetje in zelenje, suhe rože in trave. Ne more brez sredstev za vzdrževanje rezanega cvetja, za vzgojo ter zaščito rastlin. Uporablja pripomočke za aranžiranje, aranžerski material in dopolnilni okrasni material. Videti in čutiti mora barvne kombinacije in jih pravilno uporabiti, poznati lastnosti geometrijskih oblik, znati opazovati linije rasti rastlin v naravi. Cvetličar pozna veliko rastlinskih vrst šopkov po namenu in tehniki izdelave kot tudi vrste ikeban, vencev, pogrebnih dekoracij. Znati mora oblikovati različne stile aranžiranja in dekoriranja daril in prostorov glede na praznike in dogodke, njihov namen in običaj ter navade. Delo z ljudmi je cvetličarjeva najpomembnejša spretnost in veščina ter seveda njegovo znanje.

Razmere za delo

Cvetličar opravlja delo na prostem, pod streho, v rastlinjakih in v zaprtih prostorih. Na prostem je izpostavljen vsem vremenskim razmeram, pod streho pa relativno visoki vročini, vlagi in temperaturnim nihanjem. Delo se opravlja pretežno stoje, pogosto se je treba pripogibati, po potrebi vzpenjati in obračati. Največ pa se delo v cvetličarstvu opravlja z rokami in prsti, s prijemanjem.

Predvidena izobrazba

Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje

Šolski center Ptuj – Biotehniška šola

Grm Novo Mesto – Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija

Biotehniška šola Maribor

Biotehniški center Naklo – Srednja šola in Biotehniška gimnazija Naklo

Sorodni poklici

Vrtnar

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

PUSTITE KOMENTAR