Sejem učbenikov
Sejem učbenikov

Sejmi po Sloveniji

Vsako leto se v septembru odvija kar nekaj sejmov učbenikov, kjer lahko dobite tako rabljene učbenike kot tudi nove po znižani ceni. Razpored sejmov za leto 2017 sicer še ni znan, objavljamo pa podatke o večjih sejmih, ki so potekali letos.

– Ljubljana, Tromostovje: sejem učbenikov organizira Zveza ŠKIS v začetku septembra (8. in 9. september 2017). Za natančnejši datum spremljajte njihovo spletno stran www.zveza-skis.si.

– Ljubljana, BTC: sejem učbenikov na Trgu mladih (kjer je poleti igrišče za odbojko na mivki) prav tako poteka konec poletja (31. avgust-2. september 2017), organizator pa vsem, ki želijo učbenike prodati, priskrbi brezplačno stojnico.

– Maribor, Grajski trg: prireditev Mladi Mladim, ki jo organizira Mladinski kulturni center Maribor, poteka v začetku septembra, letošnji natančen datum še ni znan.

– Koper, Taverna: sejem organizira Klub študentov občine Koper (KŠOK). Tudi ta sejem poteka na začetku septembra, letošnji datum še ni znan.

– Novo mesto, BTC: Sejem je organiziran v dvorani A in traja več dni skupaj.

– Kranj, Mestna knjižnica: sejem rabljenih šolskih knjig in potrebščin poteka pod okriljem Društva prijateljev mladine Kranj in Centra za socialno delo Kranj, letos datum še ni znan, ponavadi se odvija v začetku septembra.

Kako je bilo v Ljubljani na Sejmu rabljenih učbenikov 2013, poglejte spodaj v fotogaleriji.

Srednje šole in fakultete

Ob vpisu na srednjo šolo ali fakulteto se lahko pozanimate, če vaša šola oziroma fakulteta organizira sejem učbenikov. Takšnih srečanj je vedno več in so tudi vedno bolj obiskana.

Antikvariati

V antikvariatih rabljenih učbenikov po navadi ni veliko, vseeno pa se je dobro pozanimati, če morda imajo želeno gradivo. Prav tako lahko tam oddate gradiva, ki jih nič več ne potrebujete.

Učbeniški sklad

Učbenike si lahko izposodite tudi iz učbeniškega sklada. Učbenike vam tako priskrbi šola, ob koncu šolskega leta pa jih morate vrniti. Če vrnete poškodovan učbenik ali ga sploh ne vrnete, morate zanj plačati odškodnino. Če pa želite določen učbenik obdržati (ker mislite, da ga boste še potrebovali), pa ste zanj dolžni plačati razliko do nabavne cene učbenika oziroma ceno, ki jo določi posamezna šola. Cena, ki jo plačate za učbenik iz učbeniškega sklada, ne sme biti višja od tretjine cene novega učbenika. Učbeniški skladi so na šolah dobro uveljavljeni in izkoriščeni, ponekod pa šole zaračunavajo celo nižji znesek od predpisanega.

Prijatelji, sorodniki …

Pred nakupom povprašajte tudi svoje prijatelje in sorodnike, če morda imajo učbenike, ki jih potrebujete ali pa če kdo, ki ga poznaš, obiskuje višji letnik tvoje bodoče ali nove šole. Povprašajte ga, če ima morda svoje stare knjige in jih ne potrebuje več. Lahko se dogovorita, da ti jih ugodno proda. Lahko pa tudi pobrskate po spletu, najde se nešteto forumov, kjer prodajajo knjige in učbenike. Tudi na ta način lahko občutno privarčujete.

Nekaj nasvetov

  • Če niste prejeli točnega seznama šolskih knjig, z nakupom počakajte do prve šolske ure, da boste točno izvedeli, katero knjigo potrebujete. Da slučajno ne boste kupili napačne. Prav tako se pogosto zgodi, da vam šele prvo uro profesorji povedo, kaj boste zares uporabljali in česa vam ni treba kupovati.
  • Premislite, katere predmete bi vzeli na maturi, in shranite tiste knjige, ki bi vam lahko še kdaj prišle prav.
  • Zakaj pa tudi vi ne bi svojih šolskih knjig, ki jih ne potrebujete, prodali nižjim razredom oziroma letnikom?

PUSTITE KOMENTAR