Naša severna soseda, Avstrija, prične s poukom 4. ali 11. septembra, odvisno od regije, zadnji šolski dan pa je 30. junij ali pa 7. julija.

Na Cipru, tretjim največjim otokom v Sredozemskem morju, ki je zanimiv tudi zato, ker je polovica otoka grškega, polovica pa turškega, pričnejo s poukom 8. septembra, torej osem dni kasneje kot v Sloveniji, poletne počitnice pa se učencem začnejo 18. junija.

Na Danskem, najstarejši in najmanjši nordijski državi, učenci zasedejo šolske klopi, ko pri nas šolarji še uživajo poletne počitnice. Pouk se na Danskem začne že 9. avgusta in se konča 30. junija.

Tudi na Finskem so zgodnji, saj se pouk začne že med 10. in 17. avgustom, ter se zaključi 1. junija. 

Pa pojdimo na jug! V Grčiji, deželi odkoder izvirajo olimpijske igre, šolski zvonci prvič v letu zazvonijo 11. septembra, zadnjič pa 13. junija.

Naša druga sosedska država, ki je svet seznanila s pico, testeninami in dišečim kapučinom, Italija, začne s poukom me 5. in 17. septembrom, zaključna spričevala pa dobijo med 7. in 14. junijem.

Tudi Turčija, znana pa živahnih mestih in pisanih tržnicah, začne s poukom 18. septembra in zaključi s šolskim letom 13. junija.

Zanimiva je tudi Nizozemska, dežela tulipanov. Tam imajo začetek pouka razdeljen glede na lokacijo šole. Tako začejo na severu 4. septembra, v osrednjem delu 21. avgusta, na jugu pa že 14. avgusta. Enako je tudi s koncem pouka, namreč na severu končajo 6. julija, v osrednjem delu šele 13. julija in na jugu že 29. junija.

Omeniti velja tudi Švico, kjer se pouk začne med 12. avgustom in 2. septembrom. Začetek oziroma konec (med 18. junijem in 18. julijem) je odvisen od posameznega kantona, ponekod se razlikuje tudi od mesta do mesta.

Enako je tudi v Nemčiji, kjer ponekod sedejo v šolske klopi že 1. avgusta, v drugih deželah pa šele 12. septembra. Vsem deželam pa je skupno, da imajo skoraj tri tedne zimskih počitnic.

Absolutna zmagovalka pa je Malta, otoška državica, ki je bila v svoji zgodovini, zaradi svoje pozicije vedno križišče različnih kultur, saj je blizu Evrope (Sicilija) in tudi Afrike (Libije). Na Malti se namreč pouk prične komaj konec septembra, natančneje 25. septembra, zaključi pa se 27. junija.

Celoten šolski koledar si lahko ogledate tukaj.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

KOMENTARJI

  • Pozdravljeni,

   šolske počitnice v ZDA se sicer lahko razlikujejo med posameznimi šolami ter zvezne države, ampak navadno so med zadnjim tednom maja in prvim ali drugim tednom avgusta.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala DijaskiSvet.si

PUSTITE KOMENTAR