Kontracepcija
Kontracepcija

Za varno spolnost je na voljo vrsta različnih kontracepcijskih sredstev. Zagotovo je najbolj pomembno, da vam o varni spolnosti ni sram govoriti. Naj vam ne bo nerodno zahtevati zaščito, tudi če druga stran nad tem ni navdušena. Imejte v mislih, da z zaščito ščitite svoje zdravje in sebe.

Katere vrste zaščite so na voljo na slovenskem trgu in kakšne so med njimi razlike, si preberite v članku o kontracepciji na MestoMladih.si

Z izjemo moškega kondoma in drugih metod, kamor sodita npr. naravno načrtovanje družine in prekinjen odnos, kontracepcijo v Sloveniji predpiše ginekolog (redko osebni zdravnik). Najboljša pa je trojna zaščita, ki predstavlja zaščito pred neželeno nosečnostjo, spolno prenosljivimi boleznimi in neplodnostjo.

Vsaka kontracepcija ima svoje zakonitosti in svoj način pravilne uporabe. Nekomu bodo odgovarjale ene kontracepcijske tabletke, drugi pa sploh ne in bo uporabljala kot glavno metodo kontracepcije moški kondom. Zato je pred odločitvijo za uporabo kontracepcije potreben posvet pri svojem osebnem zdravniku ali pa ginekologu. Ta dva najbolje poznata vaše zdravstveno stanje in bosta najlažje svetovala o uporabi prave metode za vas. Imejte pa v mislih, da naj bo odločitev za kontracepcijo skupna, brez pritiskov in izsiljevanja. Kontracepcija naj ne bo le proti neželeni nosečnosti temveč tudi za varno spolnost.

PUSTITE KOMENTAR