Problem pa nastane, ko je najdenih informacij preveč in ne vemo katera je tista prava. Pripravili smo deset priročnih informacij, kako učinkovito in pravilno iskati želene vsebine, tako na Googlu kot tudi v drugih iskalnikih.

Enostavno = Kul

Če iščete kaj osnovnega, nekaj o čemer nimate veliko informacij, potem tako začnite tudi iskanje – z enostavnimi vpisi v iskalno polje. Če na primer iščete foto studio, kjer bi lahko razvili slike, vpišite “foto studio” in ime kraja ali pa poštno številko. Iskalnik išče po besedah, ki jih vnesemo, zato je priporočljivo, da vanj vpišemo le tiste besede, ki so ključne. Namesto da v spletni iskalnik vpišemo “katero mesto ima največje število prebivalcev”, vanj vpišemo le “seznam mest po prebivalcih”.

Uporabljamo “narekovaje”

Narekovaji iskalniku povedo natančen vrstni red besed, ki jih želimo imeti v zadetkih. Pri tem moramo paziti, da nam spletni iskalnik zaradi tega ne izpusti kakšne pomembne vsebine. Če v iskalnik na primer vpišemo “Chuck Norris”, nam bo ta izpustil zadetke kot so Chuck, Chuck J. Norris, Norris.

Brez nepotrebnih besed (-)

Če pri iskanju uporabimo vezaje pred ključnimi besedami, te izključimo iz zadetkov. Recimo da iščemo dogodke, ki so se zgodili leta 2001 in vpišemo “-tower”, bo iskalnik našel vse zadetke, izključil pa bo tiste, ki imajo v imenu “tower”.

Zapolniti praznino (*)

Z uporabo zvezdice bomo spletnemu iskalniku sporočili, naj išče karkoli v tem delu stavka ali poizvedbe. To pride na primer v poštev tedaj, ko iščemo izide glasovanja (npr. na Eurosongu). Če bomo vpisali “eurosong*glasovanje*2011*”, nam bo iskalnik poiskal vse spletne strani na temo glasovanja za Eurosong 2011.

Izločevanje po vsebini

Spletni iskalniki najdejo prav vse vsebine, ki vsebujejo vpisane ključne besede. Če iščemo spletne dnevnike na temo Kenije, je dobro pred “Kenija” napisati še “spletni dnevnik”.

Domače iskanje (:Slovenija)

Če želimo imeti med zadetki le spletne strani iz določene države, lahko to naredimo na sila enostaven način. Za to zadošča, da med ključne besede vpišemo ime države s podpičjem (na primer :Slovenija).

Iskanje po spletnih straneh (site:http:// …)

Vsebine lahko iščete tudi po spletnih straneh, ki nimajo na voljo iskalnika. Za to zadošča, da v spletni sikalnik najprej vpišemo želene ključne besede in nato vpišemo še besedo “site:” z domeno spletne strani. Primer: štipendije site:http://www.filternet.si.

Iskanje specifičnih dokumentov (:doc, :pdf)

Iskalnike lahko uporabimo tudi za iskanje dokumentov v točno določenem formatu. Če želimo imeti v zadetkih le Excelove preglednice, potem zadošča, da po ključnih besedah vpišemo še besedo : xls.

Računanje in valutni sistem

Če pri roki nimamo računalnika in nam računanje “na pamet” ne gre, si lahko pomagamo kar s spletnimi iskalniki. V iskalnik vpišemo matematični problem in pritisnemo tipko Enter. Enako je s preračunavanjem valut. V Google preprosto vpišite npr. 150 hrk to eur, in takoj boste imeli izračunan tečaj.

Definiranje (define)

Za hitro definicijo določene besede ali pa pojma, vpišite v iskalnik define book, in iskalnik vam bo prikazal samo tiste strani, kjer se nanaša definicija te besede.

Povzeto po Računalniške novice in Google Help.

PUSTITE KOMENTAR