1.) Evropska unija praznuje svoj rojstni dan 9. maja. Na ta dan, leta 1950, je francoski minister Robert Schuman predstavil zamisel iz katere se je rodila današnja Evropska unija (EU).

2.) Trenutno obsega 27 držav članic, skupaj pa prebivalci EU govorimo kar 23 različnih uradnih jezikov! To so: angleščina, bolgarščina, češčina, danščina, estonščina, finščina, francoščina, grščina, irščina, italijanščina, latvijščina, litovščina, madžarščina, malteščina, nemščina, nizozemščina, poljščina, portugalščina, romunščina, slovaščina, slovenščina, španščina in švedščina.

3.) Skupaj živi v Evropski uniji več kot 500 milijonov ljudi!

4.) Himna Evropske unije je Beethovnova “Oda radosti”.

5.) 17 članic Evropske unije trenutno uporablja evro, torej enotno denarno valuto. Vsi evrokovanci imajo eno stran enako, na drugi strani pa je simbol države, ki je kovanec izdala.

6.) Domena .eu je uporabljena po celotni Evropi, njena popularnost pa strmo narašča – trenutno obstaja že več kot tri milijone spletnih strani s to domeno!

7.) Na zastavi Evropske unije je dvanajst zvezdic in ne toliko, kot je držav članic, kar menijo mnogi.

8.) Tudi evrski kovanci nam pripovedujejo zanimive zgodbe. Na slovenskem kovancu za 1 cent je tako motiv štorklje, ki simbolizira rojstvo in dolgo življenje, na kovancu za 2 evra pa je upodobljen največji slovenski pesnik, dr. France Prešeren.

9.) Francija je predstavila kar 1200 različnih motivov za nacionalno stran kovancev, na koncu pa so izbrali le 3 različne motive.

10.) Slogan Evropske unije je “Združeni v različnosti”, se je začel uporabljati leta 2000.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR