Otroci in tisti, ki smo otroci zgolj še nekje globoko v sebi, zabaviščni parki iz slehernika izvabijo radost in dobro voljo. V Sloveniji se sicer z veliko zabaviščnimi parki ne moremo ravno pohvaliti, je pa zato naša stara celina polna neverjetnih parkov in prizorišč. Želite spoznati 10 najbolj zanimivih?

LEGOLAND, NEMČIJA

Legoland v Nemčiji je eden bližjih zabaviščnih parkov v naši okolici. Na polovici poti med Muenchnom in Stuttgartom stoji park že vse od leta 2002. Razteza se na več kot 40 hektarjih površine, kar je, za lažjo predstavo, približno 50 nogometnih igrišč. Pravijo pa tudi, da je v njem uporabljenih preko 30.000.000 lego kock, ki sestavljajo prava mala legokockasta mesta.

SIAM PARK, TENERIFE

Siam Park je največji vodni park v Evropi. Razteza se na skoraj 20 hektarjih in ima preko 10 megalomanskih vodnih objektov. Poleg svoje idilične lokacije na Kanarskih otokih, pa je park zapisan tudi v knjigo rekordov in to v kar petih kategorijah! Poleg največjega zgrajenega zmaja še najvišji umetni val (preko 3m), najbolj zelen park na svetu in še nekaj zanimivih posebnosti.

PORTAVENTURA, ŠPANIJA

Največji španski zabaviščni park, ki na letni ravni privabi več obiskovalcev, kot je celotna populacija naše zelene dežele, namreč več kot 3.000.000, je tudi eden izmed največjih zabaviščnih parkov v Evropi. Navkljub zgolj šestim temam parka in temu primernemu številu objektov, obiskovalci trdijo, da ga nikoli ne pozabiš. Torej, ko boste naslednjič v Barceloni, se le podvizajte, bojda je vožnje zgolj debelo uro.

GARDALAND, ITALIJA

Gardaland zagotovo vsi poznamo. Večina ga je tudi že obiskala. Je nam najbližji zabaviščni park, neposredno ob Gardskem jezeru v bližini Verone. Z 32 objekti ne sodi med največje evropske parke, a zagotovo niti med najmanjše. V spodnjem videu si oglejte vožnjo na megalomanskem coaster Raptor. Adrenaliiiinsko!!

DYREHAVBAKKEN, DANSKA

Preprosto ime, kaj? No tale park v osrčju Danske običajno kličejo tudi “The Hill” oz. hrib in je najstarejši zabaviščni park NA SVETU! Verjeli ali ne odprt je bil že daaavnega leta 1583! Si predstavljate! Prihodnje leto bo štel že neverjetnih 430 let! Navkljub svoji starosti pa je izredno moderen park s kar 34 objekti in roller coasterji. V kolikor kdaj potujete v Skandinavijo … obisk obvezen!

LISEBERG, ŠVEDSKA

Še en skandinavski zabaviščni park, ki ga priznana revija Forbes uvršča med 10 najbolj zanimivih svetovnih zabaviščnih parkov (tako kot Filternet). S svojimi 37 objekti velja za srednje velikega, zanimiv pa je predvsem zaradi tega, ker je eden redkih svetovnih parkov, ki obratuje tudi pozimi (v tistih državah, ki seveda zimo, kot jo poznamo imajo). Sicer z manjšim številom obratujočih naprav, pa vendarle.

EUROPA PARK, NEMČIJA

Drugi največji evropski in največji nemški zabaviščni park se nahaja v neposredni bližini Strasbourga, kjer je tudi sedež Evropskega sveta, Evropskega sodišča za človekove pravice in eden izmed dveh sedežev Evropskega parlamenta (malce zanimivosti!). Park je ogromen saj ima preko 50 naprav in kar 11 velikanskih roller-coasterjev. Je potrebno še kaj dodati! Švisss na vožnjo!

TIVOLI GARDENS, DANSKA

Domačini ga poznajo tudi pod imenom “Tivoli”, kar bo ljubljanske bralce zagtovo malce nasmejalo. In da, nič se ne bi branili, v kolikor bi tudi sami imeli v Tivoliju kakšen zanimiv zabaviščni park. Pa naj bo ta, na Danskem, v manjšo uteho. Je drugi najstarejši zabaviščni park na svetu. Skandinavci so bili kar zgodnji pri zabaviščnih parkih, kaj pravite? Velja za manjšega vendar enega najlepše urejenih parkov na svetu.

PARK ASTERIX, FRANCIJA

Eden bolj zanimivih parkov v Evropi pa je zagotovo tudi Park Asterix, ki je, kot že ime samo pove, povsem tematski in katerega tema sta seveda večna risana junaka Asterix in Obelix. Zgolj nekaj deset kilometrov od Disneyworlda se lahko vrnete v čas Rimljanov in antičnih Grkov. Morda vam celo uspe najti čudežni napoj.

 

 

DISNEYLAND, FRANCIJA

Ko v presežkih govorimo o zabaviščnih parkih, seveda ne moremo mimo največjega evropskega parka v Parizu, ki je, logično, Disneyland. V letu 2010 ga je obiskalo več kot 10 milijonov obiskovalcev iz vsega sveta. Navkljub podobnim bratcem v Združenih državah in še na nekaj drugih celinah, je poseben zaradi svoje najdaljše proge hitrega vlakca, katerega tračnice se, bojda, raztezajo na več kot 50 kilometrih. Torej, kdor še ni bil, je obisk več kot obvezen za vse starosti.

PUSTITE KOMENTAR