Države so različno velike, vendar obstaja kar nekaj zelo velikih držav, ki niso gosto poseljene. Nekatere države so zelo vplivne, spet druge pa so priljubljene zaradi turizma ali naravnih znamenitosti. Danes pa si bomo podrobneje ogledali mikro države, to so tiste najmanjše državice na svetu, ki obsegajo zelo majhno ozemlje ali pa izredno majhno število prebivalcev.

1.) Absolutna zmagovalec med mikro državami je Vatikan, ki je najmanjši tako po površini
(obsega le 0,44 kvadratnih kilometrov) in tudi po številu prebivalcev. Vatikan je obdan z mestom Rim, najbolj poznan pa je po tem, da je domovanje papeža. Kljub svoji majhnosti pa je Vatikan izredno priljubljena turistična destinacija, ki jo vsako leto obišče več milijonov turistov.

2.) Druga najmanjša država je Monako, ki obsega 1,95 kvadratnih kilometrov in je, tako kot Vatikan, navkljub majhnosti izredno popularna turistična točka, najbolj poznana po slavnih dirkah Formule 1, ki potekajo že od leta 1929. Zanimivost Monaka je tudi v tem, da je najpogosteje naseljena država na svetu, kjer živi veliko bogatašev, ki so se preselili zaradi ugodnih davčnih pogojev.

3.) Tretja najmanjša država je verjetno manj znana. Nauru je majhna otoška država, ki leži v južnem delu Tihega oceana, njena posebnost pa je vsekakor ta, da je edina država na svetu, ki nima uradnega glavnega mesta. Površina celotne države meri le 21 kvadratnih kilometrov, sestavljajo pa jo koralni otoki. Naurancem ni treba plačevati davkov, kar ugodno vpliva na življenjski standrad prebivalcev in tudi njihove postave – spadajo namreč med najdebelejše narode na svetu.

4.) Tuvalu je, tako kot Nauru, otoška država, katere površina meri le 26 kvadratnih kilometrov, leži pa na polovici poti med Havaji in Avstralijo. Največji problem Tuvala je dvigovanje morske gladine, saj otoki v povprečju ležijo na petih metrih nadmorske višine in jim zato grozi, da bodo kmalu potonili. Glavni prihodek te oddaljene države je tuja denarna pomoč, nekaj pa so zaslužili tudi s prodajo telefonske kode 900 in priljubljene internetne domene .tv.

5.) Pa pojdimo nazaj v Evropo! Naslednja mikro država je San Marino, ki jo obdaja Italija, ima pa 61 kvadratnih kilometrov. Je najstarejša država na svetu in najstarejša republika na svetu. Po legendi naj bi San Marino ustanovil kamnosek sveti Marino z Raba.

6.) Liechtenstein je še ena izmed mikro držav, ki ležijo v Evropi in so zelo uspešne. Je prava alpska državica med Švico in Avstrijo s površino 162 kvadratnih kilometrov. Liechtenstein je kneževina, po svetu poznana predvsem po svojem bančništvu in davčnih ugodnostih, tako da je najmanjša a hkrati najbogatejša država.

7.) Marshallovi otoki so skupek 34 otokov v srednjem Tihem oceanu, zanimivi so predvsem zato, ker nimajo stroge administrativne ureditve, poznani pa predvsem zaradi jedrskih poskusov, ki jih na otokih izvajajo Združene države Amerike. Kljub temu, da so otoki na slikah izredno lepi in imajo kristalno modre zalive ter peščeno obalo, vse ni tako rožnato, saj so v zadnjih letih že večkrat razglasili izredne razmere.

8.) Sveti Krištof in Nevis so prav tako otoki, ki pokrivajo 261 kvadratnih kilometrov in ležijo na stičišču Karibskega morja in Atlantskega oceana. Dolgo časa so domačini večino prihodka ustvarili s sladkorjem, danes pa sta pomembni panogi tudi kmetijstvo in bančništvo.

9.) Maldivi so še ena izmed sanjskih destinacij, ki pa jim, tako kot marsikateremu sanjskemu otočju grozi, da bo področje čez 100 let nenaseljivo, saj se gladina morja vztrajno zvišuje. Maldivi se razprostirajo na 300 kvadratnih kilometrih v Indijskem oceanu. Vse skupaj Maldive sestavlja več kot 2000 atolov, le 218 otokov pa je naseljenih.

10.) Republika Sejšeli je skupek približno 115 otokov v Indijskem oceanu, katerih skupna površina je 450 kvadratnih kilometrov. Sejšeli so ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za medene tedne in veljajo za sanjske – dolge, pečene plaže, dobra hrana in čisto morje.

PUSTITE KOMENTAR