Subvencionirani prevoz
Subvencionirani prevoz

Vsi dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja za odrasle, ki ste od šole/fakultete oddaljeni najmanj 2 km lahko koristite subvencionirani prevoz.

Za ugodnejši prevoz do šole dijak oz. do fakultete študent vloži Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice v sklopu Integriranega javnega potniškega prometa kadar koli v tekočem šolskem oz. študijskem letu.


V uporabi je enotna subvencionirana vozovnica IJPP (Integrirani javni potniški promet). Na voljo vam je tudi storitev e-vloge, ki omogoča, da oddate vlogo prek spleta s pomočjo e-edintitete (digitalno potrdilo ali smsPASS)  preko portala eUprava. Vozovnica je skupna za vlak in medkrajevni avtobus.


Medkrajevna vozovnica Slovenija omogoča prevoz na vseh medkrajevnih linijah po Sloveniji in ne samo na liniji bivališče – izobraževalna ustanova in jo lahko kupi vsak dijak ali študent, ne glede na lokacijo bivališča in lokacijo izobraževalne ustanove. Mesečna vozovnica omogoča neomejeno število voženj na vseh medkrajevnih linijah na območju Slovenije. Kupite pa lahko tudi vozovnico za 10 voženj na mesec.

Z medkrajevno vozovnico Slovenija lahko na relacijah poljubno izbirate med prevoznimi sredstvi (npr. iz Ljubljane se lahko do Maribora peljete z avtobusom ali vlakom). S consko vozovnico za mestni promet lahko vstopate na medkrajevne avtobuse ali vlak, ki vozijo na območju, za katerega ste kupili mestno vozovnico (velja za Ljubljano in Maribor).

Za  prevoz z mestnimi avtobusi medkrajevna vozovnica Slovenija ne velja, saj velja samo za medkrajevne avtobuse ali vlak. Da imate tudi mestno vozovnico, ki je na voljo npr. v Ljubljani in Mariboru morate si morate urediti kombinirano vozovnico oz. jo kupiti ločeno.

Vrste subvencioniranih vozovnic:

 • Mesečna vozovnica – velja na vseh medkrajevnih linijah na območju Slovenije in omogoča neomejeno število voženj v obdobju veljavnosti. Mesečno vozovnico lahko pridobijo vsi, ki jo potrebujejo. Ob vložitvi vloge vam na vlogi ni potrebno navajati relacije. Pri nakupu vozovnice poveste, da potrebujete tudi mesečno relacijsko vozovnico.
 • Vozovnica za 10 voženj na mesec – omogoča 10 voženj na relaciji za katero je izdana. Mesečno vozovnico lahko pridobijo vsi, ki jim na določeni relaciji zadostuje 10 voženj na mesec. Na vlogo je potrebno navesti relacijo, za katero potrebujete vozovnico.
 • Ločeno od medkrajevne vozovnice Slovenija pa npr. v Ljubljani (Urbana) in Mariboru (Marprom) lahko pridobite vozovnico le za mestni promet.

Pri mesečni vozovnici in vozovnici za 10 voženj na mesec je treba  na vlogo navesti območje mestnega prometa, ki/če ga potrebujete.

Veljavnost subvencionirane medkrajevne vozovnice:

 • mesečna (mesečna ali vozovnica za 10 voženj na mesec) vozovnica velja v mesecu za katerega je bila izdana do vključno prvega delovnega dne naslednjega meseca
 • letna (mesečna ali vozovnica za 10 voženj na mesec) vozovnica velja za dijake od 1. septembra do 31. avgusta tekočega šolskega leta oz. za študente od 1. oktobra do 30. septembra tekočega študijskega leta.

Cene subvencioniranih vozovnic

Mesečna vozovnicaLetna vozovnica
VOZOVNICA SLOVENIJA (MEDKRAJEVNI PROMET)
Vozovnica Slovenije25 €200 €
Vozovnica za 10 voženj na mesec20 €160 €
Doplačilo za kombinirano vozovnico (medkrajevni + mestni prevoz)
Ljubljana: za območja 1, 2 in 310 €100 €
Maribor5 €50 €
Kranj, Koper, Novo mesto, Celje, Krško, Murska Sobotabrezplačnobrezplačno
MESTNI PROMET (če ne uporabljate medkrajevnega prometa)
Ljubljana cona 120 €
Ljubljana cona 2 in 325 €
Maribor16 €160 €
Novo mesto, Kranj, Koper, Celje, Krško5 €50 €

 

Oddaja vloge za izdajo subvencionirane vozovnice na spletu

 • Navadno je že od sredine avgusta, okvirno od 21. 8. za dijake oz. sredine septembra, okvirno od 21. 9. za študente možen nakup subvencionirane vozovnice za novo šolsko oz. študijsko leto.
 • Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice oddate elektronsko na portalu eUprave na: https://e-uprava.gov.si/podrocja/izobrazevanje-kultura/visoka-in-visja-sola/subvencionirana-vozovnica.html. Prijavite s svojo e-identiteto (digitalno potrdilo ali smsPASS na mobilnem telefonu). Postopek pridobitve e-identitede (izdane fizični osebi – vlagatelju) traja nekaj dni. Če je še nimate, obiščite si-trust.gov.si/sl/digitalna-potrdila/fizicne-osebe/ in www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/.
 • V eni minuti od oddaje elektronske vloge v mojo eUpravo prejmete odločitev za nakup subvencionirane vozovnice. Če je vloga odobrena in ste do subvencioniranega prevoza upravičeni, lahko nadaljuje spletni nakup subvencionirane vozovnice. Uporabnike portala eUprava bo elektronska identifikacija avtomatsko preusmerila na spletno stran prevoznika, ki ga boste izbrali za nakup vozovnice.
 • V kolikor že imate IJPP kartico, boste po zaključenem spletnem nakupu subvencionirano vozovnico prevzeli na validatorjih na prevoznih sredstvih (kartico prislonite na terminal na avtobusu). Sočasno se bo na vašo kartico zapisalo podaljšanje statusa za novo študijsko leto 2023/2024. V nasprotnem primeru IJPP kartico in vozovnico prejmete na domači naslov po pošti.

Vse lahko uredite doma in se tako izognete obisku poslovalnic, da bi pridobili  subvencionirano vozovnico. Med nakupom in validacijo pa mora preteči najmanj 30 minut.

Vas zanima še kaj? Vprašanja lahko zastavite prijaznemu osebju 24 ur na dan na telefonski številki 080 45 77 ali https://subvencije.ijpp.si/.

PREKORecenzija: Mateja Brancelj, Ministrstvo za infrastrukturo (december 2022)

KOMENTARJI

 1. To s polletnimi in letnimi vozovnicami za 10 voženj na mesec so letos fajn uredili 🙂 Ne bo treba toliko teh papirjev vsak mesec okoli nosit.

 2. Hej!

  Pri polletni vozovnici za 10 voženj mesečno sem opazila napako, in sicer: polletna vozovnica (za 10 voženj) za dijake stane 87,50 evrov (in ne 50 evrov, kot je navedeno v članku), za študente pa 70,00 evrov in ne 40 evrov, kot je navedeno.

  Lp

PUSTITE KOMENTAR