Domov Vpis na fakulteto Subvencionirani prevoz v šolo in na fakulteto

Subvencionirani prevoz v šolo in na fakulteto

Vsi dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja za odrasle, ki ste od šole/fakultete oddaljeni najmanj 2 km lahko koristite subvencionirani prevoz.

Za ugodnejši prevoz do šole dijak vloži Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice v sklopu Integriranega javnega potniškega prometa kadar koli v tekočem šolskem letu.


V uporabi je enotna subvencionirana vozovnica IJPP (Integrirani javni potniški promet). Na voljo vam je tudi storitev e-vloge, ki omogoča oddajo vloge prek spleta s pomočjo e-edintitete (digitalno potrdilo ali smsPASS)  preko portala eUprava. Vozovnica je skupna za vlak in medkrajevni avtobus.


 

Medkrajevna vozovnica Slovenija omogoča prevoz na vseh medkrajevnih linijah po Sloveniji in jo lahko pridobi vsak dijak in študent, ne glede na lokacijo bivališča in lokacijo izobraževalne ustanove. Kupite pa lahko tudi vozovnico za 10 voženj na mesec.

Z medkrajevno vozovnico Slovenija lahko na relacijah poljubno izbirate med prevoznimi sredstvi (npr. iz Ljubljane se lahko do Maribora peljete z avtobusom ali vlakom).

Z mestno vozovnico za območje mestnega prometa lahko vstopate na medkrajevne avtobuse ali vlak, ki vozijo na območju, za katerega ste kupili mestno vozovnico (velja za Ljubljano in Maribor).

Za  prevoz z mestnimi avtobusi vozovnica Slovenija ne velja, saj velja samo za medkrajevne avtobuse ali vlak. V kolikor potrebujete mestno vozovnico, za npr. v Ljubljano in Maribor si morate si urediti kombinirano mestno vozovnico oz. opraviti nakup direktne mestne vozovnice.

Vrste subvencioniranih vozovnic

 • Mesečna vozovnica – velja na vseh medkrajevnih linijah na območju Slovenije in omogoča neomejeno število voženj v obdobju veljavnosti. Mesečno vozovnico lahko pridobijo vsi, ki jo potrebujejo. Ob vložitvi vloge vam na vlogi ni potrebno navajati medkrajevne relacije. Pri nakupu vozovnice poveste, da potrebujete mesečno relacijsko vozovnico.
 • Vozovnica za 10 voženj na mesec – omogoča 10 voženj na relaciji za katero je izdana. Vozovnico lahko pridobijo vsi, ki jim na določeni relaciji zadostuje 10 voženj na mesec. Na vlogo je potrebno navesti relacijo, za katero potrebujete vozovnico.
 • Mestna mesečna vozovnica – omogoča neomejeno število voženj v območju mestnega prometa. V kolikor že imate relacijsko vozovnico z doplačilom pridobite kombinirano mestno vozovnico, v nasprotnem primeru opravite nakup direktne mestne vozovnice.

Za medkrajevno mesečno vozovnico se na vlogo ne navaja relacije, ker je to vozovnica Slovenija. Za mestno vozovnico pa je treba navesti območje mestnega prometa (Ljubljana, Maribor, Jesenice) za katero dijak potrebuje vozovnico. To sta dve različni vozovnici. Vozovnica Slovenija je medkrajevna, mestna mesečna pa velja v mestnem prometu.

Veljavnost subvencionirane vozovnice:

 • mesečna (mesečna ali vozovnica za 10 voženj na mesec) vozovnica velja v mesecu za katerega je bila izdana do vključno prvega delovnega dne naslednjega meseca
 • letna (mesečna ali vozovnica za 10 voženj na mesec) vozovnica velja od 1. septembra do 31. avgusta tekočega šolskega leta.

Predprodaja subvencioniranih dijaških mesečnih vozovnic za naslednji mesec se prične že 21. dne v tekočem mesecu, nakup je možen do konca meseca v katerem je vozovnica veljavna.

Oddaja vloge za izdajo subvencionirane vozovnice na spletu

 • Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice oddate elektronsko na portalu eUprave na: https://e-uprava.gov.si/podrocja/izobrazevanje-kultura/visoka-in-visja-sola/subvencionirana-vozovnica.html. Prijavite s svojo e-identiteto (digitalno potrdilo ali smsPASS na mobilnem telefonu). Postopek pridobitve e-identitede (izdane fizični osebi – vlagatelju) traja nekaj dni. Če je še nimate, obiščite si-trust.gov.si/sl/digitalna-potrdila/fizicne-osebe/ in www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/.
 • V eni minuti od oddaje elektronske vloge v mojo eUpravo prejmete odločitev za nakup subvencionirane vozovnice. Če je vloga odobrena in ste do subvencioniranega prevoza upravičeni, lahko nadaljuje spletni nakup subvencionirane vozovnice. S klikom na povezavo, ki je navedena v odločitvi boste avtomatsko preusmerila na stran za spletni nakup vozovnice.
 • V kolikor že imate IJPP kartico, boste po zaključenem spletnem nakupu subvencionirano vozovnico prevzeli na validatorjih na prevoznih sredstvih (kartico prislonite na terminal na avtobusu). Sočasno se bo na vašo kartico zapisalo podaljšanje statusa za novo šolsko leto 2022/2023. V nasprotnem primeru IJPP kartico in vozovnico prejmete na domači naslov po pošti.

Vse lahko uredite doma in se tako izognete obisku poslovalnic, da bi pridobili  subvencionirano vozovnico. Med spletnim nakupom in prevzemom vozovnice preko terminala na prevoznem sredstvu mora preteči najmanj 30 minut.

Cene dijaških subvencioniranih vozovnic

 

 Mesečna vozovnicaLetna vozovnica
VOZOVNICA SLOVENIJA (MEDKRAJEVNI PROMET)  
Vozovnica Slovenije25 €200 €
Vozovnica za 10 voženj na mesec20 €160 €
Doplačilo za kombinirano vozovnico (medkrajevni + mestni prevoz)  
Ljubljana: za območja 1, 2 in 310 €100 €
Maribor5 €50 €
Kranj, Koper, Novo mesto, Murska Sobota in Jesenicebrezplačno 
MESTNI PROMET (ne uporabljate medkrajevnega prometa)  
Ljubljana cona 120 € 
Ljubljana cona 2 in 325 € 
Maribor16 €160 €
Novo mesto5 €50
Kranj, Koper5 €50
Jesenice15 €150 €

 

13 Ključnih odgovorov o subvencioniranem prevozu

 • Ali je treba v vlogi navesti uporabo vlaka med lokacijami? Za medkrajevni promet ne navajate relacije, če ste izbrali vrsto vozovnice MESEČNA VOZOVNICA. Če ste na vlogi izbrali vrsto vozovnice VOZOVNICA ZA 10 VOŽENJ NA MESEC pa navedete vstopno in izstopno postajo.
 • Če ne porabim 10 voženj na mesec, ali se te vožnje lahko prenesejo v naslednji mesec? Neizkoriščene vožnje se ne prenašajo v naslednji mesec.
 • Kje lahko preverim preostanek vozovnic za 10 voženj na mesec? Število preostalih voženj preverite pri vozniku ali sprevodniku oz. na stacionarnem prodajnem mestu.
 • Ali zadošča digitalno potrdilo spletne banke, ki ga že uporabljam? Storitve eUprave lahko uporabljate s potrdili SIGEN-CA, Pošta®CA, AC NLB in Halcom CA.
 • Koliko časa traja, da dobim odgovor o statusu elektronsko oddane vloge? Odgovor prejmete v nekaj minutah.
 • Kdo ne more oddati e-vloge? Vloge ne more oddati vlagatelj, ki nima e-identitete.
 • Kaj če pozabim šifro elektronsko oddane vloge? Ko je vaša vloga odobrena, lahko s šifro opravite nakup vozovnice. Pri spletnem nakupu vozovnice, se šifra vloge prenese sama. Na prodajnem mestu lahko nakup izvedete na podlagi priloženega osebnega dokumenta in EMŠO številke.
 • Ali lahko izvedem samo spletno oddajo vloge, plačilo in prevzem vozovnice pa izvedem na prodajnem mestu? Lahko, vendar v začetku šolskega leta tega ne priporočamo, ker s tem ustvarjate dodatne vrste pri prevoznikih. Bolje je kupiti vozovnico na spletu. Portal e-Uprave vam nudi povezavo do spletnih strani prevoznikov. Dijaki in študentje, ki še nimate kartice IJPP se morate za nakup vozovnice oglasiti pri prevozniku, kjer vam bodo obenem izdelali tudi kartico.
 • Kako dolgo je omogočena oddaja elektronske vloge in spletni nakup vozovnic? Oddaja elektronske vloge in spletni nakup lahko opravite kadar koli v tekočem šolskem letu.
 • Kako dolgo je omogočena oddaja pisne vloge in osebni nakup vozovnic? Oddaja pisne vloge in osebni nakup vozovnice lahko opravite kadar koli v tekočem šolskem letu.
 • Kaj če potrebujem mestni prevoz izven LJ, MB ali NM? Pri posameznih izvajalcih mestnih prevozov v Kranju, Kopru, Murski Soboti, Jesenicah in Novem mestu uredite mestne vozovnice posebej. Priporočljivo je, da vlogo oddate na prodajnem mestu prevoznika, ki izvaja mestni promet, ki ga potrebujete in tam vam bodo uredili vse potrebne vozovnice.
 • Kje prekličem izgubljeno IJPP kartico? Kaj se stori, če se kartica zlomi in ne deluje? Izgubljeno IJPP kartico prekličete na stacionarnih prodajnih mestih prevoznikov, ki vam istočasno izdelajo duplikat. Kartico zamenjate za duplikat na prodajnem mestu prevoznika. Vozovnice na kartici se prenesejo na duplikat.
 • Kako je z dijaki, ki imajo status registriranega športnika? Dijaki, ki imajo status registriranega športnika pridobijo subvencionirano vozovnico po ugodnejši ceni. Cena mesečne vozovnice znaša 20 evrov, cena letne vozovnice znaša 160 €.

Vas zanima še kaj? Vprašanja lahko zastavite prijaznemu osebju 24 ur na dan na telefonski številki 0590 16771 ali nam pišite na [email protected]

3 KOMENTARJI

 1. To s polletnimi in letnimi vozovnicami za 10 voženj na mesec so letos fajn uredili 🙂 Ne bo treba toliko teh papirjev vsak mesec okoli nosit.

 2. Hej!

  Pri polletni vozovnici za 10 voženj mesečno sem opazila napako, in sicer: polletna vozovnica (za 10 voženj) za dijake stane 87,50 evrov (in ne 50 evrov, kot je navedeno v članku), za študente pa 70,00 evrov in ne 40 evrov, kot je navedeno.

  Lp

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj