Vsi dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja za odrasle, ki ste od šole/fakultete oddaljeni najmanj 2 km lahko koristite subvencionirani prevoz. Za ugodnejši prevoz lahko dijak vloži vlogo za enotno subvencionirano vozovnico IJPP (Integrirani javni potniški promet) kadar koli za tekoče šolsko leto. Vozovnica je elektronska in je skupna za vlak, medkrajevni avtobus in mestni promet.

Za informacije o subvenciji obiščite spletne strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor (www.mzip.gov.si), Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (www.mizs.gov.si) ali pa vašega prevoznika. Priskrbeti si morate integrirano subvencionirano vozovnico IJPP. Vlogo izpolnite elektronsko, jo natisnete, potrdite na referatu vaše fakultete ali pa jo predložite skupaj s potrdilom o vpisu pri nakupu vozovnice.

IJPP

Brezstično kartico IJPP prejmete brezplačno na prodajnem mestu prevoznika. Ni nujno, da vaš prevoznik izdaja vozovnico IJPP, zato prej preverite, kje si jo lahko priskrbite. Če boste imeli medkrajevno mesečno vozovnico in vozovnico za mestni promet (npr. LJ, MB itd.), morate vpisati na vlogo obe relaciji – praktičen primer: oznaka R je za medkrajevni promet, npr. Kranj – Ljubljana (napišete vstopno in izstopno postajo), oznaka M pa je za mestni promet, npr. MP Ljubljana, MP Jesenice itd.

Preberite še, kako urediti vozovnico za mestni promet v Ljubljani >>

Pozor: oddate lahko več vlog hkrati. To morate narediti tisti, ki potrebujete mesečno vozovnico in vozovnico za 10 voženj na mesec (vozovnica za relacijo od kraja bivanja v času izobraževanja (izven stalnega naslova bivališča) do kraja izobraževanja in do vozovnice za 10 voženj na mesec za relacijo med stalnim prebivališčem in krajem bivanja v času izobraževanja) IN tisti, ki boste med letom imeli praktično izobraževanje (vloge ne morete oddati preko eUprave, predložiti morate še poseben obrazec o praktičnem izobraževanju (klik do obrazca >>), za vsako vrsto vozovnice posebej oddate vlogo.

Za ugodnejši prevoz lahko dijak vloži vlogo za enotno subvencionirano vozovnico IJPP (Integrirani javni potniški promet) kadar koli za tekoče šolsko leto. Vozovnica je elektronska in je skupna za vlak, medkrajevni avtobus in mestni promet.

V nekaj klikih do vozovnice

Vozovnico si lahko priskrbite tudi preko spleta. Kako, pa si oglej po korakih:

 1. Najprej potrebuješ digitalno potrdilo, kot so npr. Sigenca, NLB, Poštarca ali pa Halcom (če ga že uporabljaš za spletno banko, ga lahko uporabiš tudi za vozovnico). Če ga še nimaš, lahko dobiš Sigenco brezplačno na najbližji upravni enoti.
 2. Od 21. avgusta dalje je na portalu eUprava objavljena e-vloga za enotno vozovnico. Vlogo izpolnite in pošljete elektronsko. Dosegljiva je na: https://e-uprava.gov.si/podrocja/izobrazevanje-kultura/visoka-in-visja-sola/subvencionirana-vozovnica.html
 3. V predal Moja eUprava boste prejeli potrdilo o oddaji, odobritev in šifro. S to lahko kupite vozovnico prek spleta, in sicer pri LPP, Avrigo Nova Gorica in Nomago – Celje (prej Izletnik Celje). Lahko pa jo kupite tudi fizično, in sicer se pri svojem prevozniku oglasite s šifro, ki ste jo prejeli na vlogi, ali osebnim dokumentom ali pa EMŠO številko.
 4. Če že imate elektronsko kartico, se bo nova vozovnica avtomatsko naložila ob prvi uporabi na mobilnem terminalu IJPP. Če pa jo kupujete prvič, jo prevzamete na prodajnih mestih prevoznikov.

Izpolnitev vloge in plačilo lahko izvedete na spletu, lahko pa na spletu oddate le vlogo, plačilo in prevzem vozovnice pa izvedete na prodajnem mestu.

Elektronsko vlogo lahko vložite v primeru, da si boste vozovnico uredili prvič ter če jo že imate in jo boste le podaljšali (podaljšanje velja, če se spremenijo le podatki o letniku vpisa). Za vse ostale spremembe, npr. sprememba naslova bivanja, statusa, izobraževalnega programa ali izobraževalne ustanove in vrste vloge),  je treba predložiti novo vlogo.

Kako do vozovnice, če nimate elektronskega potrdila

Najprej izpolnite obrazec Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice (klik do PDF vloge). Lahko ga izpolnite v elektronski obliki ali pa ga natisnete in izpolnite ročno. Izpolnite vse podatke in pri tem upoštevajte navodila, ki jih najdete od druge strani dalje. Pri medkrajevni relaciji vnesite podatke o celotni relaciji, ki vključuje najbližjo postajo oziroma postajališče vašega bivališča in najbližjo postajo oziroma postajališče lokacije, v kateri se izobražujete. Uraden naziv najbližje postaje najdete na http://www.jpp.si/. Pri elektronskem izpolnjevanju vloge se vam postajališča avtomatsko izlistajo. Vlogo natisnite in jo podpišite. Svoj status lahko izkazujete tako, da vlogo potrdite na svoji šoli/fakulteti ALI pa izpolnjeno oddate skupaj s potrdilom o vpisu.

S (potrjeno) vlogo ali/in potrdilo o vpisu in osebnim dokumentom se odpravite na prodajno mesto, kjer lahko uredite vozovnico. Priporočamo, da si izberete prodajno točko blizu vašega kraja in ne v večjih mestih, saj bo tam zagotovo večja gneča. Seznam točk >>

Katere vozovnice so na voljo

Možnosti si lahko ogledate v spodnji tabeli. Polletna vozovnica velja za dijake od 1.9. do 31.1. in od 1.2. do 30.6. Lahko pa se odločite za letno vozovnico od 1.9. do 30.6. Enako velja za študente, le da polletna vozovnica velja od 1.10. do 31.1. in od 1.2. do 30.6., letna pa od 1.10. do 30.6.

Vrste vozovnic: 

 • mesečna vozovnica (za dnevni prevoz iz kraja bivanja do kraja izobraževanja),
 • vozovnica za 10 voženj na mesec (za prevoz iz kraja stalnega bivališča do kraja bivanja v času izobraževanja in v kolikor za relacijo od kraja bivanja do kraja izobraževanja dijak ne potrebuje mesečne vozovnice, se lahko odloči za nakup vozovnice za 10 voženj na mesec).

Tip subvencionirane vozovnice glede na časovno veljavnost:

 • mesečna (mesečna ali vozovnica za 10 voženj na mesec) vozovnica,
 • polletna (mesečna ali vozovnica za 10 voženj na mesec) vozovnica velja od 1. 9. do 31. 1. in od 1. 2. do 30. 6.,
 • letna (mesečna ali vozovnica za 10 voženj na mesec) vozovnica velja od 1. 9. do 30. 6.

Predprodaja mesečnih šolskih vozovnic za naslednji mesec se prične že 21. dne v tekočem mesecu za naslednji mesec in je možen v celotnem obdobju veljavnosti vozovnice, torej do konca meseca veljavnosti vozovnice.

Koliko stane vozovnica

Cene vozovnic so bile v šolskem letu 2017/18:

Vrsta vozovnice mesečna vozovnica polletna vozovnica (5 mesecev) letna vozovnica (10 mesecev)
Oddaljenost do vključno 60 km 25 € 112,50 € 200 €
Oddaljenost od 60 do vključno 90 km 35 € 162,50 € 300 €
Oddaljenost več kot 90 km 55 € 262,50 € 500 €
Vozovnica za 10 voženj, ne glede na oddaljenost 20 € 87,50 € 150 €


Doplačilo za mestni promet je možno v primeru, da imate medkrajevno vozovnico:

Doplačilo za mestni promet mesečna vozovnica polletna vozovnica (5 mesecev) letna vozovnica (10 mesecev)
Ljubljana 10 € 50 € 100 €
Maribor 5 € 25 € 50 €
Jesenice 15 € 75 € 150 €
Kranj, Novo mesto, Koper, Murska Sobota 0 € 0 € 0 €


V primeru, da nimate medkrajevne vozovnice, znaša vozovnica za mestni promet:

Mestni promet mesečna vozovnica polletna vozovnica (5 mesecev) letna vozovnica (10 mesecev)
Ljubljana – 1 cona/2 cona/3 cona 20 €/25 €/25 € 100 €/125 €/125 € 200 €/250 €/250 €
Maribor 15, 61 € 78,05 € 156,10 €
Jesenice 25 € 125 € 250 €
Kranj 5 € 25 € 50 €
Novo mesto 5 € 25 € 50 €
Koper 5 € 25 € 50 €
Murska Sobota 0 € se ne izdaja


Pogosta vprašanja o subvencioniranem prevozu

Ali moram v vlogi navesti uporabo vlaka med lokacijami? Ne, v vlogi navedete le relacijo (medkrajevno ali mestno), v okviru le te pa so na voljo vsa vozna sredstva, ki so na relaciji mogoča.

Kdaj mi pripadata dve ali več subvencioniranih vozovnic istočasno? Ko opravljate praktično izobraževanje in potrebujete dve vozovnici (eno za prevoz do šole in eno za prevoz do kraja opravljanja praktičnega izobraževanja) oz. bivate na več naslovih, oddate drugo vlogo pisno na prodajnem mestu z obveznimi prilogami (v prvem primeru potrjen obrazec Potrdilo o opravljanju praktičnega izobraževanja, v primeru bivanja na več naslovih pa sklep sodišča).

Če ne uporabim 10 voženj na mesec, ali se te vožnje lahko prenesejo v naslednji mesec? Neizkoriščene vožnje se ne prenašajo v naslednji mesec.

Kje lahko preverim preostanek vozovnic za 10 voženj na mesec? Število preverite pri vozniku ali sprevodniku oz. na stacionarnem prodajnem mestu.

Ali zadošča digitalno potrdilo spletne banke, ki ga že uporabljam? Storitve eUprave lahko uporabljate s potrdili SIGEN-CA, Pošta®CA, AC NLB in Halcom CA.

Koliko časa traja, da dobim odgovor o statusu elektronsko oddane vloge? Odgovor boste prejeli v nekaj minutah.

Kdo ne more oddati e-vloge? Vloge ne more oddati vlagatelj, ki nima digitalnega potrdila.

Kaj če pozabim šifro elektronsko oddane vloge? Ko je vaša vloga odobrena, lahko s šifro opravite nakup vozovnice. V kolikor pri sebi ne boste imeli šifre, lahko nakup izvedete na podlagi priloženega osebnega dokumenta in emšo številke.

Kako opravim spletno plačilo? Trenutno je spletno plačilo možno le pri Avrigo Nova Gorica. Lahko pa izvedete spletno oddajo vloge, nato pa plačilo in prevzem opravite fizično na prodajnem mestu.

Kako dolgo je omogočen spletni nakup vozovnic? Spletni nakup ni omejen.

Kaj če potrebujem mestni prevoz izven LJ ali MB? IJPP sistem trenutno še ne podpira mestnega prevoza izven Ljubljane, Murske Sobote in Maribora, zato pri posameznih izvajalcih mestnih prevozov v Kranju, Kopru, Novem mestu, na Jesenicah in v uredite mestne vozovnice posebej. Priporočljivo  je, da vlogo oddate na prodajnem mestu prevoznika, ki izvaja mestni promet, ki ga potrebujete in tam vam bodo uredili obe vozovnici.

Ali lahko dobim IJPP kartico na dom? Avrigo Nova Gorica nove kartice, kupljene preko spleta, pošilja tudi na dom. Sicer pa jo prevzamete na prodajnih mestih prevoznikov.

Vas zanima še kaj? Vprašanja lahko zastavite prijaznemu osebju na 080 4577.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

KOMENTARJI

 1. To s polletnimi in letnimi vozovnicami za 10 voženj na mesec so letos fajn uredili 🙂 Ne bo treba toliko teh papirjev vsak mesec okoli nosit.

 2. Hej!

  Pri polletni vozovnici za 10 voženj mesečno sem opazila napako, in sicer: polletna vozovnica (za 10 voženj) za dijake stane 87,50 evrov (in ne 50 evrov, kot je navedeno v članku), za študente pa 70,00 evrov in ne 40 evrov, kot je navedeno.

  Lp

PUSTITE KOMENTAR