Naštejmo nekaj najbolj osnovnih subkultur današnjega časa:

»GEEK CHICK«: za to subkulturo je značilen »piflarski« stil, značilna so očala s širokimi okvirji in črno obrobo. Redko govorijo o običajnih stvareh in so obsedeni z eno ali več stvarmi, običajno so to intelektualne stvari.

»JAPI«: to so lepo oblečeni, ambiciozni novopečeni poslovneži, novinci v poslu, ki iščejo nove priložnosti in izzive. Prepoznavni so po svoji izumetničenosti in včasih vzvišeni osebni drži.

»PANKER«: glasba je bolj energična, agresivna in hitrejša kot rock ‘n’ roll. Njihovo oblačenje se precej ujema z njihovim načinom obnašanja. Običajno nosijo raztrgane hlače, ki po njihovem mnenju ponazarjajo neupoštevanje pravil, čevlji so bulerji ali pa najpogosteje kar stari športni copati. Tudi dekleta so začela nositi kavbojke, popisane majice in usnjene jakne z bendži, ki so sčasoma postale simbol punkerskega imidža. Kot modni dodatek uporabljajo tudi plastiko, skaj in usnje, našito na kose oblačil v raznih vzorcih. Prevladujejo predvsem temne barve, najbolj pogosta pa je črna.

»HIPSTER«: ena najnovejših mladinskih subkultur, značilna za mlade, ki so urejeni in razgledani. Predvsem jih je veliko v največjih evropskih prestolnicah, vse več pa jih lahko vidimo tudi v Sloveniji. Njihova značilnost sta retro fotoaparat in očala brez dioptrije. Radi se oblačijo v oprijete hlače, kariraste srajce, majice na V-izrez ali majice s potiskom. Imajo okus za književnost, oblačenje in ves čas iščejo nove glasbene sloge, kot so indie pop ali indie rock.

»EMO«:  emo stil je pri nas že dobro poznan, opazimo pa jih najprej zaradi njihove pričeske, lasje namreč segajo malo čez oči in so običajno črne barve. Znani so tudi po nošenju obližev, ki prekrivajo resnične ali lažne brazgotine samopoškodb, saj so usmerjeni k trpljenju in izražanju neugodnih čustev.

»REJVER«: poznamo jih več vrst, lahko je to Old school raver (nekdo, ki je v tem že dlje časa) ali Baby raver (novinec). Club Kid se oblači v svetle barve in oblačila, ki imajo na sebi usnje ali dlako svetlih barv, nosi fluorescentne zapestnice in ogrlice, »otroške« nahrbtnike v obliki raznih živali, vse to pa velja za ženske in moške. Naslednji je Candy raver, ki pogosto nosi otroške majice z risanimi junaki, v temi svetleče zapestnice, drugim pa razdaja majhna darilca, tudi sladkarije, ki lahko vsebujejo tudi razna nevarna poživila. Poznamo pa še Liquid kids, ki ponazarjajo fluidno premikanje telesa.

 »SKEJTER«: To je subkultura, ki ima skupne točke s surfanjem. Pojavila se je v 50-ih letih prejšnjega stoletja. Pri nas so se prve rolke pojavile komaj 80-ih letih. Za skejterje so značilne široke hlače, nosijo kapo s šiltom, široke potiskane majice, radi pa se posvečajo tudi grafitom.

Tudi mladi, ki so zadovoljni s svojim življenjem, vstopajo v subkulture in tako izražajo svojo inovativnost. Ob vsem tem pa je treba poudariti, da morate le biti to, kar ste, izražati svoja čustva in prepričanja na svoj način. Bodite samosvoji in mogoče prav vi iznajdete novo, temu času primerno subkulturo.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR