Široka ponudba študentskih del omogoča, da lahko razvijate številna znanja in kompetence. Bodite prilagodljivi za različne situacije,   soočili se boste z raznovrstnimi delovnimi okolji, nalogami in kolektivi. Pilili boste jasno komunikacijo, sposobnost timskega dela in učinkovito prilagajanje spremembam, kar je visoko cenjena kompetenca na trgu dela. Študentsko delo vam lahko pomaga na poti do sanjske zaposlitve oz. pri oblikovanju kariernih priložnosti, saj navezujete dragocena poznanstva in razvijate ciljno usmerjena znanja. Ko odkrijete vašo želeno pot, si poiščite ustrezno študentsko delo na vašem področju, da nadgradite svoje znanje tudi v praksi.

Študentsko delo lahko opravljajo osebe, ki so dopolnile 15 let in imajo v Sloveniji status dijaka ali študenta (tudi izredni) oz. so vpisani na šolanje v tujini. (Delo preko študentske napotnice lahko opravljajo tudi tuji dijaki in študentje, ki se šolajo v Sloveniji.)

Vpišete se lahko v katerikoli študentski servis ali v več hkrati. Način prijave se med študentskimi servisi nekoliko razlikuje, lahko poteka preko spletne strani (obrazca), maila ali telefona, preko aplikacije ali osebno. Študentski servisi spodbujajo izbiro elektronskih poti, ne le da boste sami prihranili čas, storitve so urejene enako učinkovito. Ko ste enkrat vpisani, je vaša obveznost do študentskega servisa ta, da jim ob začetku novega šolskega ali študijskega leta pošljete novo potrdilo o šolanju ter tako potrdite članstvo. Vendar podaljšano članstvo še ne pomeni tudi podaljšanih napotnic, zato morate ob začetku šolskega oz. študijskega leta podaljšati tudi napotnice oz. naročite nove, za delodajalce pri katerih trenutno delate.

Ponudbo študentskih del spremljajte na spletnih straneh študentskih servisov, lahko vas o ponudbi obveščajo na elektronski naslov, preko družbenih omrežjih ali na spletnih straneh podjetij. Če imate že izbrano podjetje, pri katerem bi se želeli v prihodnosti zaposliti, a trenutno nimajo razpisanih mest, jih sami kontaktirajte in povprašajte, ali v določenem oddelku iščejo pomoč študenta za kakšna opravilih (administrativna dela, lažja fizična dela, pakiranje, etiketiranje, družbena omrežja). O izbiri študentskih del pa vam lahko svetujejo tudi po telefonu ali osebno na študentskem servisu.

Ko izberete študentsko delo, se nanj prijavite kot je zapisano v oglasu (nekateri delodajalci prijave zbirajo na mail, drugi izključno preko študentskega servisa, tretji preko drugih obrazcev (npr. izpolnite vprašalnik), ustno po telefonu ipd. Bodite dosledni in upoštevajte zapisano, saj že s tem potencialnemu delodajalcu podate prvo informacijo o sebi.

S ponudnikom dela ne opredelite le urne postavke, ampak tudi pogoje dela, trajanje, rok plačila oz. kdaj lahko pričakujete plačilo. Priporočljivo je skleniti pisni dogovor. Preverite urno postavko, ki so jo zapisali na oglasu, ter ali je le ta bruto ali neto. Dogovorite se tudi, ali ste plačani na delavnik ali na uro – to je pomemben podatek za vas, če boste morali delati nadure in ali boste zanje plačani. Nekatera podjetja imajo omejeno število ur, ki jih lahko na mesec opravi dijak oz. študent.

Pozanimajte se kako je v primeru neplačila. Študentski servis je posrednik oz. mediator med dijakom oz. študentom in ponudnikom in lahko večino primerov uspešno reši. Povprašajte jih ali zalagajo plačila (npr. nekateri študentski servisi za določena podjetja, s katerimi imajo dobre izkušnje in so redni plačniki, založijo plačilo, to pomeni da vi dobite denar takoj ko pridobijo napotnico), preverite pritožbe za posamezno podjetje in kako navadno urejajo morebitne težave.

Napotnico naročite pred pričetkom dela. Študentski servisi ponujajo različne možnosti naročila napotnic, preko spletne strani oz. spletnega obrazca, aplikacije, ali jih preprosto pokličete in vam izdajo napotnico. V kolikor začnete z delom, preden naročite napotnico, tako vi kot delodajalec tvegata globo s strani inšpektorja, saj delate na črno. Pred pričetkom dela podjetje še preverite na spletni strani www.neplacniki.info, na kateri so zbrana podjetja, ki zamujajo s plačilom več kot 60 dni.

Minimalna urna postavka: 6,92 eur bruto (5,85 eur neto).

Urne postavke objavljene v oglasih za študentsko delo so navadno neto zneski. Torej plačilo, ki ga dijak ali študent dobi nakazanega na bančni račun. Medtem ko bruto znesek vključuje še prispevke, ki jih mora plačati podjetje, ki je študenta najelo. Med njimi je 15,5 % prispevek za dijakovo ali študentovo pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Preko tega prispevka se vam študentsko delo šteje v pokojninsko dobo (pogovorno delovno dobo, vendar bodite pozorni na razlikovanje)*, ampak glede na znesek plačanega prispevka in ne glede na količino dela.

*POKOJNINSKA DOBA: Z opravljanjem dela preko študentske napotnice pridobite pokojninsko dobo, ki se vam bo upoštevala, ko se boste upokojili. Torej, ko se boste upokojevali, se vam bodo seštele vse pokojninske dobe, tako tiste pridobljene s študentskim delom kot tiste z redno zaposlitvijo. Torej, prispevki, ki se odvajajo dijakom oz. študentom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so le prispevki za pokojninsko dobo.

DELOVNA DOBA: Pridobite jo z delom v rednem delovnem razmerju.

Primer: Dijak ali študent dela za plačilo 6,17 € bruto 5 ur na teden. V enem mesecu je bruto znesek 123,4 € za 20 opravljenih ur. Dijaku ali študentu to prinese 3 dni pokojninske dobe, v celotnem šolskem ali študijskem letu pa 1 mesec in 6 dni.

* Izračuni o delovni oz. pokojninski dobi so zgolj informativne narave, saj se spreminjajo glede na zadnji javno objavljen podatek o povprečni plači.

V pomoč pri izračunih so vam lahko spletni kalkulatorji, s katerimi lahko preračunate bruto – neto znesek oz. izračun višine nakazila na vaš bančni račun. Pri višini zaslužka bodite pozorni, da v kolikor zaslužek presega 400 € prosite za razdelitev na več zneskov (plačil), saj se od zneskov višjih od 400 € plača akontacija dohodnine v višini 22,5 % davčne osnove (torej se vaš zaslužek zmanjša za 10 %).

Primer zaslužka 120
Bruto znesek:120 €
Tvoj prispevek za PIZ (15,5 %):18,60 €
Tvoj neto dohodek (dobiš na račun):101,40 €
Strošek delodajalca (brez DDV):160,49 €
Tvoja pokojninska doba:3 dni

 

Ker ste mlajši od 26 let, in če vas starši uveljavljajo kot vzdrževane družinske člane, lahko zaslužite 3.969,81 € neto (velja za leto 2021). V kolikor je znesek višji je dohodnina 16 % od zneska preseganja.

Ko vas starši ne bodo uveljavljali kot vzdrževanega člana, boste lahko uveljavljali še posebno olajšavo (3.500,00 €) in splošno olajšavo 3.500 € + (18.700,38 €  – 1,40427 x skupni dohodek za zaslužek do 13.316,83 €), 3.500 € za zaslužek nad 13.316,83 €. V enem letu boste lahko, če bodo izpolnjeni vsi pogoji zaslužili največ 10.097,75 € neto (velja za leto 2021).

Ko z delom pričnete imejte v mislih, da je točnost prva odlika pri opravljanju kakršnega koli dela. Sledite navodilom delodajalca oz. nadzornika. Če nečesa ne veste, se nikakor ne bojte postavljati vprašanj. Pri delodajalcu ste ne le zato da se nekaj naučite in pridobite nove spretnosti, ampak tudi da svoje delo opravite korektno. Vsak dan si zapišite kakšno delo ste opravljali in koliko ur. Če delo, ki ga opravljate ni delo za katerega ste se dogovorili na začetku, to delodajalcu vljudno omenite in poskušajte najti skupno rešitev za nadaljevanje sodelovanja.

PREKOMelanie Buhin, Študentski servis, d.o.o.

PUSTITE KOMENTAR