Študentsko življenje ni le in zgolj učenje, ampak je tudi enkratna pustolovščina, ki vam da veliko čudovitih izkušenj, novih poznanstev, ljubezni, potovanj …, in za marsikoga je to eno izmed najlepših obdobij življenja. Dobra stran tega, da boste postali študenti, pa je tudi ta, da lahko na veliko področjih življenja, ravno zato, ker ste študenti, prihranite. Spodaj je naštetih nekaj možnosti.

Študentska prehrana

Študentska prehrana zagotovo sodi v ožji izbor. Kuhanje doma zna biti zanimivo in zabavno, a velikokrat, če kuhate le zase, to stane več kot obrok v kakšni menzi, kjer ponujajo subvencionirano študentsko prehrano. Prednost subvencij pri študentski prehrani je tudi ta, da hrano pripravijo hitro in na ta način prihranite več časa za učenje oz. prostočasovne aktivnosti. Na delovni dan ste upravičeni do ene subvencije v višini 2,63 evra, izkoristite pa lahko dve v razmaku 4 ur. Mesečno lahko izkoristite toliko subvencij, kolikor je v določenem mesecu delovnih dni. Plačilo subvencioniranega obroka lahko izvedete z mobilnim telefonom. Če pa se želite izogniti težavam zaradi prazne baterije, slabega signala …), imate možnost nakupa brezkontaktne čip kartice, na katero se čaka največ 5 delovnih dni in jo morate osebno prevzeti na točki SŠP, kjer ste se registrirali. Vse informacije o študentski prehrani najdete na: www.studentska-prehrana.si.

Subvencije za prevoz

Ne glede na to, ali boste v času študija bivali doma ali pa na svojem, bo uporaba javnega prometa v študijskem mestu neizbežna. Zato je treba pravočasno poskrbeti za karte. Za uporabo javnega prevoza lahko pridobite tudi subvencijo. Pravico do subvencioniranega prevoza imate vsi študenti, ki bivate najmanj 2 km od izobraževalne ustanove, izbirate pa lahko med polletno (za obdobje od 1.10. do 31.1. (4 mesece) in od 1.2. do 30.6. (5 mesecev)) in letno vozovnico (za obdobje od 1.10. do 30.6. (9 mesecev)). Za informacije o subvenciji obiščite spletne strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor (www.mzip.gov.si), Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (www.mizs.gov.si) ali pa vašega prevoznika. Tam boste našli vlogo za subvencionirani prevoz, ki jo natisnete, potrdite na referatu vaše fakultete in jo predložite pri nakupu vozovnice.

Kako ceneje do študijske literature?

Na knjižnih sejmih, ki so običajno organizirani kar na vaši bodoči izobraževalni ustanovi, lahko potrebne učbenike in študijsko literaturo kupite od starejših študijskih kolegov ceneje. Če na tovrstnih sejmih ne boste našli gradiva, ki ga iščete, pa lahko obiščete antikvariate. V antikvariatu odkupujejo in prodajajo knjige, po ugodni ceni pa lahko kupite tudi rabljene knjige. Ne pozabite tudi na možnost spleta in izmenjevalnice študijske literature, poiščite različne forume, društva …

Subvencije pri zasebnikih/študentski domovi

Mnogi med vami se boste v času šolanja preselili v kraj, kjer se boste izobraževali, in v najemniško stanovanje ali pa v študentski dom. Prošnjo za sprejem subvencioniranega bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2013/2014 boste morali oddati z elektronsko vlogo na spletnem portalu eVŠ:  http://portal.evs.gov.si/bivanje/. Razpis je običajno objavljen julija, rok za oddajo prošnje pa je predvidoma začetek avgusta. Po oddani prošnji skupaj z zahtevanimi prilogami vas bodo obvestili o tem, ali izpolnjujete pogoje za vselitev v študentski dom oziroma pridobitev subvencije pri zasebnikih. Več informacij: www.stud-dom-lj.si, www.studentskidomovi.uni-mb.si, www.sd.upr.si in www.ung.si/si/studentski-vodnik/nastanitev.

Študentski popusti

S predložitvijo potrdila o vpisu, indeksa ali študentske izkaznice lahko na marsikaterem področju življenja prihranite. Sem niso všteti samo obiski kina in študentska kosila. S študentsko izkaznico se boste lahko ceneje razgibavali – hodili na fitnes, aerobiko, pilates, plavanje … Cene preverite na spletnih straneh rekreacijskih ustanov. Ceneje pa si lahko ogledate tudi razne razstave in obiščete številne muzeje. Popuste boste dobili celo v optikah, prihranite lahko tudi pri fotokopiranju in še marsikje, zato naj vam ne bo nerodno vprašati, če ponujajo študentski popust. Izplača se.

Obštudijske dejavnosti

Študentska društva so odličen način, kako spoznati nove ljudi in narediti iz svojega prostega časa nekaj smiselnega. Poznamo večje študentske organizacije, kot je ŠOU, seveda pa ima tudi vsaka lokalna skupnost svoje društvo, ki je z drugimi združeno pod Zvezo Škis. Tu lahko najdete Klub koroških študentov, ki letno organizirajo Koroško gavdo, ali Društvo novomeških študentov, ki so poznani po svoji Cvičkariji. Mnogo društev se najde tudi na fakultetah, kjer želijo združiti podobno misleče študente in običajno organizirajo kakšne ekskurzije, predavanja ali zabave. V sklopu društev ali pa drugače, boste lahko obiskovali različne delavnice, predavanja, tečaje. To izkoristite, saj so neformalna znanja danes bolj cenjena kot kadar koli. Seveda pa je sestavni del študentskega življenja tudi žuranje, pazite le, da ne boste šli v ekstreme.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR