Drugi dan faksa sem zamujal in nisem našel Gerbičeve ulice. Vprašal sem starejšega gospoda, kje je ta ulica. Odgovoril mi je, da ni še nikoli slišal zanjo. Kasneje sem ugotovil, da sem bil samo 30 metrov stran od mojega cilja,” pravi Borut Belec iz Ormoža.

Šel sem na napačno trolo in namesto v Rožno sem prišel v Savlje. Ko smo ga šli prvič žurat, sem se izgubil na poti domov. Namesto v Rožni sem se znašel za Bežigradom,” se v smehu spominja Blaž Torkar, Tolmin.

Na faksu sem bila edina iz mojega okoliša, tako da nisem poznala nikogar, pa tudi s stanovanju sem živela s nepoznanimi študenti. Manjkal mi je vsaj nekdo, ki bi mi bil bolj blizu. Izkazalo se je, da smo z vsemi »nepoznanimi« postali dobri prijatelji, zato bruci, naj vam ne bo težko sklepati nova prijateljstva. Spoznali boste, da je (poleg študija) najlepša stvar, ki se vam kot študentu lahko zgodi – novi nepozabni PRIJATELJI! “pravi Darja Potočnik (FMF LJ).

Lahko se zgodi, da vam bo veliko preglavic delal nov sistem učenja, privajanje ali pa tudi obnašanje pred profesorji in novimi sošolci. Največji problem Gregorja Maček (FMF LJ) je bil pomanjkanje informacij glede razporeditve predavalnic in pomanjkljivo obveščanje o izpitih in odpadlih predavanjih na internetu. Predvsem pa priporoča, da spoznavate študente iz višjih letnikov, spremljate forume in klepetalnice na internetu in spletne strani določenih programov in tudi sodelujte z učitelji in asistenti o določenem problemu ali zgolj za informacijo.

Sebastjan Rodica (MF LJ) navaja kot največji problem pomanjkljivo vedenje o tem kako študij poteka, kaj študenta čaka, kako naj se uči, s katerimi problemi se bo moral spopasti, pa tudi pomanjkanje denarja, prehodna izgubljenost v novem okolju in pomanjkljivo znanje iz gimnazije, zato pravi, naj se bruci že v srednji šoli pozanimajo čim več o študiju, pri starejših kolegih, znancih, prijateljih, starših in naj berejo časopise in poslušajo radio ter se čim več družijo.

Vojko Glasner (FERI MB) pravi: “Premalo rokov je na voljo, preveč snovi naenkrat, profesorji prehitro predavajo in predavanja so prezgodaj, zato je pametno ponoviti doma dnevno predavanja, ne se bati vprašati in redno hodite na predavanja, čeprav so ob nemogočih urah. Če vas je več lahko zaprosite tudi za dodaten rok. UČITE SE!

Skupine so prevelike, zato je v predavalnicah premalo prostora in sedežev za vse. Tudi učilnice za vaje so zelo majhne in pogosto ni dovolj sedežev za vse. Učilnice so nesmiselno označene in jih je bilo zelo težko najti. Zato bi morala poskrbeti fakulteta, z zmanjšanjem skupin ali prenovo prostorov,” pravi Kotnik Klavdija (EPF MB).

Karla Čerin (UP-PEF Koper) pravi kratko in jedrnato: Prvo leto je bilo vse težko, saj je bilo vse novo, zame zahtevno in skoraj vse se mi je zdelo nemogoče, vendar ni nič nemogoče, vse se da če se hoče.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR