Ob današnjem življenjskem tempu se morda zdi skorajda nemogoče ohraniti večno prijateljstvo. V resnici pa ohranjanje dobrih odnosov ni tako zapletena stvar, ki bi nam kratila že tako redek prosti čas. Včasih zadostuje že telefonski klic.

»Vzeti si je treba dovolj časa za razvijanje in poglabljanje prijateljstva ter za izgradnjo zaupanja,« svetuje svetovalec za osebni in duhovni razvoj, Boštjan Trtnik. Kot trdi, je treba človeka, ki je naš prijatelj, spoštovati in ceniti skupno prijateljstvo.

»
Medsebojno se moramo poslušati, se podpirati in razumeti.« Moramo ga spoštovati, mu zaupati in si občasno vzeti čas tudi za skupne prostočasne aktivnosti. Treba je »sproščeno in odprto komunicirati in nikoli zlorabljati zaupanja.« Ne smemo ga izkoriščati za svoje potrebe in želje, »temveč prisluhniti tudi njemu in njegovim izkušnjam, željam in potrebam.«

Zaradi lenobe in zmotnega menja, da prijateljstvo živi in raste samo po sebi, ljudje pogosto naredimo usodne napake. »Preveč govorimo o sebi in premalo poslušamo drugega,« pravi Trtnik. »Morda želimo prijatelja spremeniti tako, da  nam bo bolj “pisan na kožo”.« Dodaja tudi, da se pogosto poslužujemo neiskrene komunikacije in neustrezno razmejujemo odgovornost. To, na primer, pomeni, da v sporu opazimo le tisto, za kar naj bi bil kriv prijatelj, ob tem pa pogosto spregledamo naš prispevek oz. našo odgovornost.

Ker pa smo vsi iz mesa in krvi, je popolnoma normalno, da občasno pozabimo na svoje odgovornosti in nehote zanemarimo negovanje prijateljstva. Da bi bi to storili čim manjkrat, je priporočljivo, da se večkrat vprašamo, kaj od svojega prijatelja pričakujemo mi? Ponavadi želimo, da nam, kadar ga potrebujemo, stoji ob strani. »Da zna zaupati in da zaupano zadrži zase,« dodaja Trtnik. »Da si vzame čas in preživi nekaj časa z nami. Da pove svoje mnenje iskreno in hkrati obzirno.« Ko si svoja pričakovanja popolnoma razjasnimo, se moramo po njih ravnati tudi sami. Pomembno je namreč, da z drugimi ravnamo tako, kot želimo, da oni ravnajo z nami. Prijateljstvo je občutljiva zadeva, na katero moramo paziti in jo skrbno negovati.

Za konec pa je morda vredno še dodati, da je kvaliteta pomembnejša od kvantitete. Ali kakor pravi angleški pregovor –
izbiraj prijatelje kot svoje knjige: redke, toda izbrane.

PUSTITE KOMENTAR