Standardni plesi so tisti, ki se izvajajo v paru, na primer valčki in tango.

Latinskoameriški plesi so vsi družabni plesi, ki izhajajo iz Južne Amerike, in sicer samba, rumba ali čačača.

Swing s koraki, ki so hkrati individualni in skupni, temelji na zabavi. Navadno ga spremlja jazz glasba. Med swing plese uvrščamo popularna charleston in tap.

Tango je strasten, dramatičen ples, ki je usmerjen v romanco in ljubezen. Značilna je medsebojna komunikacija med partnerjema in improvizacija.

Salsa je latinsko ameriški ples, ki ima poudarek na nogah, predvsem pa na bokih. Kubanska salsa je znana po zapletenih gibih rok in nemogočih obratih, portoriška salsa pa po hitrih gibih. Salsa velja med študenti za enega od najbolj priljubljenih plesov.

Balet je akademski način plesa in je znan po gracioznih in lahkotnih gibih ter ekstremni natančnosti.

Flamenko je bogat in vznemirljiv ples španskega porekla, ki se izvaja posamično. Označujejo ga udarci s petami ter dekorativni gibi rok in dlani. Spremljajo ga močna čustva, ki ustvarijo vez med izvajalcem in občinstvom.

Disko ples (freestyle) je hiter, akrobatski in zabaven, pa tudi precej zapleten, saj vključuje poskoke in obrate. Poudarek je na izvirnosti in na novih gibih.

Trebušni ples je ime za arabski stil plesa z Bližnjega vzhoda, ki mu pravijo tudi ples ženske duše. Gibi so krožni in osredotočeni na določen del telesa. Poudarek je na trebuhu in na bokih.

Hip hop je ulični stil plesa in ima več različic. Breakdance je najbolj razširjen tip plesa, ki se je razvil iz hip hopa. Spremljata ga funk ali hip hop glasba. Gibi so improvizirani, fleksibilni in akrobatski, izvajajo pa se na tleh. Za novo šolo oz. moderen hip hop so značilni počasnejši gibi, ki se izvajajo v stoječem položaju. To stili, ki so trenutno zelo popularni med mladimi.

Capoeira izhaja iz Brazilije in je hkrati borilna veščina in ples. Zanjo je značilna borilna tehnika s prvinami plesa. Gibanje je neprekinjeno, spremljajo pa ga hitri gibi napada in obrambe ter ples in akrobatika.

Reggaeton je bil zaradi jasnih seksualnih gibov velikokrat označen za kontroverznega, a je med mladimi vedno bolj priljubljen. Raggaeton se pleše na istoimensko glasbo, za katero sta značilna poseben beat in ritem.

In kaj imajo skupnega? S plesom izražamo govorico telesa, prek nje pa samega sebe. Ples je univerzalen način komuniciranja. Skratka, ples nas združuje.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR