Spremembe, ki vas čakajo ob prehodu iz srednje šole na fakulteto, so lahko presenetljive. Hitro se jih boste morali navaditi in se »vklopiti« v študentsko življenje. Da si boste lažje predstavljali kako bo, ko boste postali bruc, vam podajamo nekaj prvih informacij.

OBISKOVANJE PREDAVANJ

Najprej boste najbrž občutili to neverjetno svobodo. Nihče vam ne bo dajal neopravičenih ur zaradi izostankov od predavanj, tudi opravljanje domačih nalog bo popolnoma odvisno od vas. Obveznosti bodo le izpiti in izdelava seminarskih nalog. Na nekaterih fakultetah boste imeli predavanja obvezna, kar bodo profesorji preverjali s podpisi ali pa na kakšen drugačen način. Ti bodo lahko pogoj za opravljanje izpitov. Drugje pa priporočamo obiskovanje predavanj, saj profesorji obrazložijo vso snov, povedo nekatere stvari, ki jih ne boste našli v knjigi, razjasnijo nejasnosti in povedo, kako se pripraviti na izpit. Velika prednost fakultet je širok izbor predmetov, saj se fakultete zavedajo različnih interesov svojih študentov. To vam bo omogočilo soustvarjanje lastnega urnika. Dodajamo še, da je predavalnica prvi kraj, kjer boste spoznali somišljenike, s katerimi vas že na samem začetku druži vsaj ena stvar: vsi ste začeli določen študijski program. Sprva neznani obrazi, ki jih boste tam srečali, lahko s časom postanejo najboljši prijatelji za celo življenje.

VAJE, SEMINARJI, SAMOSTOJNO DELO

Študentski urnik je poln vaj in seminarjev ter zahtev po samostojnem delu. Drži, da ste tudi v srednji šoli občasno morali poprijeti za individualno delo, vse to pa bo na fakulteti veliko bolj v ospredju. Seminarji so eden izmed načinov predavanja, kjer se običajno pobližje spoznate z neko temo, ki jo morate nato tudi raziskovati v svoji seminarski nalogi. Pri teh je treba biti pazljiv na kar nekaj stvari, ki pa vam bodo s časom prišle v kri. Citiranje – vsaka stroka ima svoj način citranja, ki ga morate osvojiti v prvem letu študija. Pazljivi morate biti, da citirate vsako povzemanje in da uporabljate uradna gradiva, razne Wikipedije ipd. na fakulteti odpadejo. Prav tako boste imeli vaje, ki bodo od vas zahtevale različne naloge, od poročil pa do različnih esejev.

IZPITI IN OCENE

Tudi ocene bodo drugačne. Pet ne bo več najboljša ocena, ampak se je boste vsi izogibali. Redovalnice ne bo več, ocene so namreč zapisane v indeksu. Ta je skoraj povsod že elektronski, kar pomeni, da boste preko njega se prijavljali/odjavljali od izpitov, dobivali gradiva, pregledovali ocene, zaprosili za obrazce itd. O izpitnih rokih boste obveščeni že ob začetku študijskega leta, kar vam omogoča dobro porazdelitev študijskega časa. Ponekod boste obveznosti lahko opravili s kolokviji, drugod bo morda zadoščala že obsežna in poglobljena projektna/seminarska naloga. Ocena bo skoraj vedno sestavljena iz večih nalog, ne samo iz izpita. Izpitni roki pa potekajo pozimi (januar/februar) in poleti (junij ter september). Obstajajo tudi pravila, koliko krat lahko največkrat opravljate izpit – 6 krat, od tega so prvi trije poskusi brezplačni, kasneje pa morate opravljanje izpita plačati, zadnje opravljanje pa je vedno pred komisijo.

KOLIČINA IN NAČIN UČENJA

Da ne bi prišlo do ponavljanja letnika, se morate naučiti učenja. Sistem učenja na faksu je namreč čisto drugačen. Za znanje v srednji šoli zadostuje nekaj strani biologije iz zvezka, na faksu pa se je treba naučiti nekaj sto strani iz knjig ali skript. Premislite, koliko časa porabite za tak zalogaj, in se začnite učiti že prej. Ne priporočamo vam, da čakate do zadnjega dne. Izpiti zahtevajo poglobljeno in povezano znanje. Prijavljajte se na zgodnje izpitne roke, znanje je tedaj še sveže in nenapisano pravilo je, da so vprašanja tedaj lažja.

ODNOS ŠTUDENT – PROFESOR

Govorilne ure so tudi drugačne. Namenjene so vam in ne staršem. Profesorji si vsak teden vzamejo eno uro in jo namenijo študentom. Torej, če imate vprašanje, mnenje ali težavo, pojdite na govorilne ure in se pogovorite s profesorjem. Do profesorjev se boste morali obnašati spoštljivo, ti pa cenijo predvsem radovednost. Postali boste kolegi/kolegice, zato ne bodite presenečeni, ko vas bodo poklicali: »Kolega, kakšno pa je vaše mnenje o tem?«

ŠTUDIJ IN PRAKSA V TUJINI

Pogosta zahteva za odobreno izmenjavo je uspešno zaključen prvi letnik. Fakultete navadno same predlagajo nabor smeri, ki so sorodne matični smeri študija. Razpise in objave boste zasledili na spletni strani svoje fakultete. Res je, da študij v tujini predstavlja finančni zalogaj (tukaj na pomoč priskoči štipendija), vendar pa je hkrati neprecenljiva izkušnja. Občasno se na določen program prijavi preveč študentov in tedaj o »srečnežih« odločata stopnja znanja tujega jezika in povprečna ocena.

BIVANJE ZDOMA

Ste si vedno želeli okusiti, kako je, ko bivate stran od svojega kraja in se preselite nekam zase? Nihče vas ne nadzoruje, domov prihajate takrat, kadar si želite … Prav je, da vse to enkrat okusite in uživate, vendar si morate, če želite študij uspešno dokončati, pripraviti urnik učenja in obveznosti in se ga tudi držati. Za dobro skupno življenje, se morate tudi uskladiti s svojimi cimri in se dogovoriti za čistočo in red ter za čas, ko želite imeti mir za učenje in počitek.