Prihodnost
Prihodnost

V letu 2018 se zdi, da nismo daleč od uresničitve takih scenarijev, vendar, ali bomo čez 20 ali morda že celo čez 10 let še bližje?

Transport

Verjetno se po mestih še ne bomo prevažali po zraku, so pa zato strokovnjaki prepričani, da bodo že čez 10 let realnost brez dvoma postala samo vozeča vozila. Že v naslednjih nekaj letih se kot prometna realnost obeta Hyperloop tehnologija, s katero bi potovali znotraj cevi z nizkim tlakom. Za pogon vozil bi bilo potrebne manj energije, vozila pa bi dosegala hitrost 1220 kilometrov na uro.

Prihodnost izobraževanja

V prihodnosti se bo najverjetneje zmanjšala vloga poučevanja in povečala vloga učenja – učitelji bodo postali vodniki, ki nas bodo pri učenju usmerjali, zaradi razmaha komunikacijskih tehnologij pa bo vedno bolj popularno izobraževanje na daljavo. Ker redki zapustijo dom brez svojega pametnega mobilnega telefona, bodo tudi elektronski učni materiali vedno bolj prilagojeni mobilnim telefonom. Vedno bolj pa bo postajalo popularno učenje z nosljivo tehnologijo, kot so na primer očala Google Glass ali pametna Applova ura. S tako tehnologijo bo učenje bolj dinamično, interaktivno in zato bolj vabljivo. Morda pa bi se vseeno raje učili kar med tem ko spimo ali pa se hipnotiziramo v stanje, ko nam gre snov lažje v glavo.

Tehnologija

Na področju računalništva se nam obetajo osebni računalniki s posebnimi čipi, ki bi prepoznavali čustva uporabnika in se nanje tudi ustrezno odzivali, napovedujejo pa tudi direktno povezovanje človeških možganov in nanoelektronike do stopnje, ko bi računalnike upravljali kar naši nevroni, na primer odklepanje računalnika samo z našimi možgani.

Še prej kot v desetih letih pa dva milijarderja, Elon Musk in Richard Branson, načrtujeta pokritost celotnega planeta z internetom, katerega signal bi prihajal iz satelitov iz vesolja. Tehnološki napredek pa se dogaja tudi v medicini, kjer se na primer razvijajo čipi, ki bi služili kot osebni biokemični laboratoriji, ki bi preverjali indikatorje za bolezni, kjer je pomembno njihovo zgodnje odkritje (npr. Parkinsonova bolezen).

Okoljevarstvo

Okolje in njegovo ohranjanje je zelo pomembno vprašanje za prihodnost oziroma že kar sedanjosti, kajti vse, kar za okolje naredimo danes, se bo poznalo v prihodnosti. Za boljšo kakovost zraka v mestih bomo poskrbeli kar z gozdovi na stolpnicah, kar že postaja realnost na Kitajskem, ter s plavajočimi vrtovi v obliki stolpa, s čimer bomo pripomogli k zmanjšanju razdalje med pridelki in njihovimi potrošniki.

Transport, tehnologija, izobraževanje in tudi varovanje okolja imajo velik vpliv na naše vsakdanje življenje, ki z novimi izumi in spoznanja postaja lažje in kvalitetnejše.

PREKOVsebina: Lučka Sinčič

PUSTITE KOMENTAR