Nekateri v udeležbo na informativnih dneh vključite starše, ki pogosto poskrbijo za celotno organizacijo, spet drugi boste morali vložiti malo več truda in se na informativne dneve pripraviti sami. Kakorkoli že, zlato pravilo je, da boste od informativnih dni odnesli toliko uporabnih informacij in odgovorov, kolikor se boste sami potrudili.

Izkoristi oba dneva

Vsega skupaj se lahko udeležiš treh terminov informativnih dni, v petek ob 10. in 15. uri, ter v soboto ob 10. uri. Če nisi resnično prepričan, na katero šolo ali fakulteto želiš in da boš nanjo tudi sprejet, potem izkoristi možnost in spoznaj več šol oz fakultet. Tako boš lažje primerjal in ugotovil, katera je res najboljša zate.

Pripravi seznam vprašanj

Na informativnih dnevih so vse informacije zavite v lep paket, kljub temu pa ne pozabi vprašati prav vsega, kar te zanima – včasih se ravno v malenkostih skrivajo tiste najbolj pozitivne, kot tudi negativne strani šole oziroma fakultete.

Seveda velja na informativnih dnevih tako kot povsod drugje, nobeno vprašanje ni neumno, neumni so lahko le odgovori.

Določi prioritete!

Zelo možno je, da se želje tvojih staršev in tvoje želje glede nadaljevanja šolanja razlikujejo. Zato si moraš napisati list najbomembnejših stvari, ki so pomembne pri tvoji odločitvi. Je šola blizu doma? Koliko obšolskih dejavnosti nudijo? Kakšen je urnik in kdaj se začne pouk? Kakšen je učni program? Po čem šola slovi? Je šola lahko dostopna – avtobus, vlak, hoja, kolo?

Še pred informativnim dnevom prebrskaj informacije na spletu

Skoraj vsaka šola oziroma fakulteta v Sloveniji ima tudi svojo spletno stran, ki ti nudi veliko informacij.

DijaškiSvet.si ti na enem mestu nudi seznam prav vseh srednjih šol in fakultet v Sloveniji, predstavitev programov, obšolskih dejavnosti, omejitev, komentarje dijakov in študentov, ki so šolo obiskovali ter mnenja učiteljev. Prav gotovo se bo na tej točki pojavilo še kar nekaj novih vprašanj, na katere lahko dobiš odgovore na informativnem dnevu.

Razmisli o svoji prihodnosti

Razmišljanje o poklicu in službi se ti mogoče zdi svetlobna leta daleč, pa vendar, odločitev o vpisu na srednjo šolo oziroma fakulteto je pomembna, saj imaš lahko po zaključku že možnost zaposlitve ali pa šolanje nadaljuješ na višji ravni. Več o različnih srednješolskih programih, si preberi tukaj, o študiju pa tule.

PUSTITE KOMENTAR