Da bo prehod na samostojno pot minil brez večjih pretresov, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj konkretnih motivacijskih nasvetov in nasvetov psihologinje, ki vam bodo zagotovo dvignili samozavest.

Soočite se s svojimi strahovi in dvomi

»Nekakšnih instantnih tehnik, ki bi v zelo kratkem času izboljšale samozavest, ni. Najbolj pridobivamo na samozavesti takrat, ko se uspešno soočimo s situacijami, ki v nas povzročajo napetosti in dvom v samega sebe. Torej, namesto, da se izogibamo situacijam, ki nas plašijo, se je treba zavedati, da je najbolje, da tvegamo, poskušamo zbrati čim več poguma, se s strahom soočimo, in naša samozavest bo zagotovo boljša. Sprva je to sicer zelo težko, a ko nam uspe, smo s sabo zelo zadovoljni,« vam svetuje psihologinja Lea Beznik iz centra za svetovanje in usmerjanje otrok, mladostnikov in staršev Platea.

Napišite seznam svojih dosežkov in pozitivnih osebnostnih lastnosti

Nadalje Lea Beznik pravi, da na samozavest dobro vpliva pogosto razmišljanje o tem, katere so naše pozitivne lastnosti, v čem smo dobri, na kaj smo pri sebi ponosni in katere lastnosti ali sposobnosti, ki jih imamo, drugi ljudje cenijo pri nas. Predlagamo vam, da si za začetek napišete seznam svojih lastnosti in dosežkov, na katere ste ponosni. Seznam naj bo čim bolj podroben, vsebuje naj tako velike kot majhne dosežke in spretnosti, ki vas bodo navdale s ponosom, kot na primer petica pri biologiji, opravljen izpit za avto, dobro pripravljeno kosilo za družino ali pa, da ste dva tedna uspeli zdržati brez čokolade. Ne pozabite niti na svoje značajske lastnosti, ki jih cenijo vaši prijatelji, znanci in starši. Bodite pozorni na malenkosti in seznam pridno dopolnjujte, da ga boste lahko ob slabih dnevih prebrali in se v trenutku počutili bolje.

Zastavite si uresničljive cilje

Ko ste si zapisali vse svoje dosežke in dobre lastnosti, je čas, da si postavite konkretne dolgoročne in kratkoročne cilje. Zakaj je to dobro za vas? Zato, ker cilji usmerjajo naše vedenje in nam pomagajo osmisliti življenje. Ko boste zastavljene cilje dosegli, boste polni ponosa, kar bo odlično vplivalo na vašo samozavest. Marsikomu se brez ciljev življenje ne zdi smiselno, za svoje neuspehe pa namesto sebe pogosto krivi druge in se doživlja kot žrtev.

Razmišljajte pozitivno

Vemo, da je v napornih trenutnih težko ohraniti dobro voljo, a naj vam to ne bo izgovor za konstantno pritoževanje in negodovanje. Res je, da vedno ne morete vplivati na to, kaj se vam bo zgodilo, vendar lahko vedno izberete, kako boste na te dogodke gledali. Če boste razmišljali pozitivno in na svet okoli sebe gledali bolj optimistično, vam bo v življenju veliko lažje. Negativne misli spreminjajte v pozitivne, saj bodo pozitivna sporočila, ki jih pošiljate samemu sebi, okrepila vašo samopodobo.

Spoštujte se, ne primerjajte se z drugimi

Če se boste spoštovali, boste zadovoljni sami s sabo in narasla vam bo samozavest. Prizadevajte si, da v sebi ne boste videli le pomanjkljivosti, temveč predvsem prednosti. Tudi tisti ljudje, ki jih najbolj občudujete, imajo svoje šibkosti, čeprav jih morda na zunaj ne kažejo. Razmišljajte o tistih svojih lastnostih, ki so dobre, saj vas bo to navdalo z zaupanjem in zadovoljstvom. Zavedajte se svoje edinstvenosti in bodite vsak dan znova ponosni nase.

Pripravite se na samostojnost

Tisti, ki med študijem ne boste več živeli doma, se na samostojno življenje poskusite pripraviti že mesece pred selitvijo, še posebej, če vas je te spremembe strah in vam povzroča nelagodje. Psihologinja Lea Beznik pravi, da je smiselno, da si že pred odhodom od doma vnaprej predstavljate različne situacije, ki bi se vam utegnile zgoditi, in da si že vnaprej zamislite, kako bo vaše življenje izgledalo, ko boste sami, stran od doma. »Prav je tudi, da se o naših stiskah in razmišljanjih pogovorimo z nekom, ki nam je blizu,« svetuje. Dodaja še, da se je na čisto vse novosti in dogodke vnaprej težko pripraviti in da se morate zavedati, da boste morali veliko stvari, kot na primer morebitne spore s cimri, reševati sproti. »Morda je najbolje, da poskušamo razmišljati pozitivno, da zaupamo vase, si govorimo, da bomo zmogli, in se veselimo novosti, ki nas čakajo,« zaključuje psihologinja.

Vir: www.tosemjaz.net

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR