Boste med letošnjimi počitnicami sami odšli na prvo potovanje ali pa s prijatelji? Ali menite, da je to takšen podvig, ki ustreza samo določenim »tipom« ljudi? Pomembno je le, da veste nekaj malega o organizaciji in se že lahko podate na pot. Popotniške in življenjske izkušnje pa boste pridobili med samim potovanjem.

Na potovanje s turistično agencijo za mlade

Obstajajo specializirane potovalne agencije za mlade, v katerih vam bodo svetovali in pomagali pri organizaciji potovanja. Tam boste lahko naročili mednarodne izkaznice, kupili zemljevide, si našli sopotnika za potovanje, naročili letalske ali železniške karte, sestavili potovalni načrt, se prijavili za delo v tujini ali izpopolnitev znanja tujega jezika na jezikovnem tečaju v tujini. Poleg tega lahko pri njih kupite že pripravljene turistične pakete za novoletne, prvomajske ali poletne počitnice, smučanja in potovanja v bolj eksotične države kot so Vietnam, Tajska, Egipt … Že skoraj vse agencije dobro izdelane spletne strani, na katerih lahko najdete bistvene informacije.

Pripravite okvirni načrt!

Verjetno imate v glavi kakšno ciljno državo, kamor bi se radi odpravili. Razmislite, ali bi se tja raje odpravili sami ali pa bi s seboj vzeli še sopotnika, lahko že izkušenega popotnika – vsaj za prvič. Premislite, koliko denarja boste potrebovali, koliko časa imate na voljo, kako izkušeni ste in kakšna je vaša telesna pripravljenost.

Več o načrtovanju in organizaciji ter uporabnih nasvetih za potovanje preberite v članku na wwwMestoMladih.si

Ne pozabite raziskati lepote Slovenije

Pogosto pozabljamo na opevane lepote Slovenije. Zakaj se ne bi odpravili na Gorenjsko (Posočje, Bled, Bohinj), na Dolenjsko (h Kolpi ali Krki) ali v Prekmurje? Poleg ugodnih nočitev, boste našli tudi ponudnike športnih aktivnosti in dobro hrano. Pazite le, da ne izbirate najdražjih lokacij (saj veste, to so tiste tik ob morju, na glavnem trgu v mestu itd.). Na voljo so številni hostli (npr. mladinska mreža hostlov Mama) in zasebne namestitve, ki bodo ugodnejše izven sezone. Za spremembo lahko prespite pod milim nebom v kakšnem kampu.

PUSTITE KOMENTAR