Kaj je vodni odtis?

Vodni odtis izdelka je skupna količina sladke vode, ki je bila potrebna za proizvodnjo in uporabo. Rezultat je seštevek skupnih neposrednih in posrednih količin vode, ki se porabi v življenjski dobi izdelka.

Primer: v lokalni trgovini kupite vrečo krompirja. V neposredno porabo vode je vključena vsa voda, ki se uporablja za obdelavo, pranje in pripravo. Posredna poraba pa vključuje vso vodo, ki je bila porabljena v oskrbovalni verigi za gojenje krompirja. Neposredna poraba vode je pomembna, ker upošteva tudi skrite ali „virtualne“ količine vode, potrebne za proizvodnjo blaga in storitev. Posredna poraba vode je običajno mnogo večja od neposredne, saj vključuje postopke, ki porabljajo velike količine vode, kot je na primer namakanje zemlje.

Vodni odtis posameznika

Vodni odtis posameznika je skupek vse vode, ki je bila porabljena pri izdelavi in pridelovanju vsega blaga (torej živila, oblačila, obutev, oprema, …) ter storitev, ki jih potrošnik porabi. Po podatkih znanstvenikov na nizozemski univerzi v Twenteju je bilo med leti 1996 in 2005 globalno povprečje porabe na potrošnika 3800 l/dan (1385 m³/leto).

Raziskava je prav tako razkrila, da vzorec in obseg potrošništva neposredno vplivata na naš vodni odtis. Oseba, ki spije veliko kave in redno uživa meso, ima verjetno večji vodni odtis kot vegetarijanec, ki pije vodo iz pipe.

Koliko vode porabim jaz?

Svoj odtis lahko izračunate z računalom na spletnem mestu Water Footprint Network: www.waterfootprint.org

Kako lahko zmanjšam porabo vode?

Obstaja veliko možnosti za zmanjšanje posredne porabe vode. Tako lahko na primer zavržemo manj hrane, pojemo manj mesa in vsako leto kupimo manj majic in čevljev. Poleg tega lahko namesto novih izdelkov kupujemo rabljene, uporabljamo več recikliranega papirja, kupujemo lokalno in sezonsko sadje ter zmanjšamo porabo izdelkov z visoko vsebnostjo sladkorja.

Tukaj si lahko ogledate primerjave porabe vode.

Recimo: za par čevljev je potrebnih neverjetnih 8.547 litrov vode! Ja, brez heca!

In za izdeavo ene majice je bilo porabljenih 2.495 litrov. S takšno količino vode bi lahko 250-krat splaknili WC školjko!

Povzeto po: www.imagineallthewater.eu

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR