Opravila in naloge

Grafični oblikovalec pripravlja in izdeluje grafična sporočila v najrazličnejših tehnikah. Njegova naloga je prenos informacij z ustrezno uporabo podob in besed. Pri tem uporablja raznovrstna izrazna sredstva,ki so v rabi v vsakdanjem življenju. Oglasi, panoji, ilustracije, vsakovrstne označbe in smerokazi so med najbolj opaznimi grafičnimi izdelki. Delo grafičnih oblikovalcev se razlikuje glede na vrsto grafične produkcije: industrijska (reproduktivna) grafika uporablja tisk z avtomatičnimi tiskarskimi stroji po predlogah v neomejeni nakladi; avtorska (tudi umetniška) grafika vključuje izvirno risbo in grafične liste. Izum fotografije in računalniško podprte grafike sta temeljito vplivala na naravo grafičnega dela.

Znanja in spretnosti

Podobno kot industrijski in modni oblikovalec tudi grafični uporablja kot temeljni pripomoček računalniški zaslon. Vendar pa različna pisala, papir in svetilka kljub tehničnim spremembam ostajajo nepogrešljivi del grafične dejavnosti. Poleg številnih oblikovalskih pripomočkov in materialov mora imeti grafični oblikovalec tudi sposobnost ustvarjalne predstave o tem, kakšen bo videti končni izdelek. Tehnične posebnosti posameznih vrst tiska, izbor barv, risalnih površin, fotografije in drugih medijev ob vešči uporabi grafičnih računalniških programov zagotavljajo vrhunski grafični izdelek. Odvisno od vrste dela so uporabljeni materiali lahko tudi tkanine, vizualna sporočila v revijah, na reklamnih panojih, sejmih, v hodnikih in na fasadah zgradb.

Razmere za delo

Največ časa preživi grafični oblikovalec v studiu, vendar obiskuje tudi naročnika, da se posvetuje z njim o posameznem naročilu. Poleg tega občasno obiskuje tiskarje, likovne razstave in knjižnice.

Predvidena izobrazba

Akademija za likovno umetnost, oddelek za oblikovanje

Sorodni poklici

Aranžer

Industrijski oblikovalec

Modni oblikovalec

Modni stilist

Kreativno, pestro, ustvarjalno, vendar tudi natančno- šolanje in delo grafičnega oblikovalca v praksi…

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR