Domov Vpis v srednjo šolo Kako si poiskati nove prijatelje?

Kako si poiskati nove prijatelje?

Kje najti nove prijatelje?

Že na šoli boste spoznali veliko podobno mislečih ljudi, s katerimi ne bo težko navezati pogovora, saj bo na razpolago mnogo tem, ki so povezane s šolo, nalogami, profesorji, mukami prvih dni ipd. Vendar šola ni edini kraj za spoznavanje ljudi.

Prijatelje lahko spoznate tudi v prostem času. Če niste športni tip, pa se vpišite v kreativno delavnico. Pomembno je, da so to dejavnosti, ki zahtevajo timsko delo, saj imate tako veliko priložnosti za komuniciranje. Če prijateljstvo ne bo vzklilo kar samo od sebe, poskušajte navezati stik s tistimi, ki se vam zdijo simpatični in jih ob koncu tečaja ali telovadbe povabite na pijačo. Tudi v dijaškem domu so na voljo nekatere aktivnosti in, če verjamete ali ne, hitro boste spoznali sotrpine.

Lahko si najdete tudi delo, kjer lahko pridete v stik z novimi, delovnimi ljudmi in lahko vzklije pravo prijateljstvo.

Male skrivnosti navezovanja stikov

  • Stran z nedostopnostjo! Sramežljivi ljudje pogosto delujejo nedostopno in vzvišeno, kar seveda ni najboljša popotnica temu, da bo kdo storil prvi korak. Z govorico telesa sporočamo svoje počutje in odnos do drugih.
  • Izogibajte se sklenjenih rok in nog in ne zakrivajte svojih ust in lic z roko, saj s tem okolici sporočate, da ste zatopljeni v misli. Verjemite, nihče vas ne bo ogovoril.
  • Ko nekoga spoznate, mu čvrsto stisnite roko, se nasmehnite in vzpostavite pogovor. Očesni stik in nasmejanost pomenita pripravljenost komunicirati in prijateljski odnos, zato bo vaš sogovornik želel nadaljevati pogovor.
  • Veste, kaj je osebni prostor? To je medsebojna razdalja, v kateri stojimo med pogovorom z znanci in meri nekako od 46 do 120 cm. Če prihajate s podeželja, ste navajeni na širši prostor med sogovornikom in seboj. Dijaki iz mesta se vam bodo bolj približali. Pomembno je, da se tega zavedate in da vas to ne bo vznemirilo, če bo kdo preveč posegel v vaš osebni prostor.
  • Ko naslednjič srečate človeka, ki ste ga spoznali, pojdite do njega in ga vprašajte nekaj preprostih vprašanj. Zapomnite se čim več podrobnosti prejšnjega pogovora in debata bo stekla. Če vam je s tujcem neprijetno govoriti o sebi, potem bodite vi tisti, ki sprašujete. Sogovornik se bo počutil zaželenega in kot bi mignil, bo minilo pol ure.

Ali ste plahe narave?

V življenju se lahko vsega naučite. Premagati se da tudi sramežljivost, čeprav mogoče zgleda, da ste ujeti v življenjski zanki. Okolje vam pogosto daje negativne signale in slika ljudi črno-belo. »Ta je plah. Ta samozavesten.« Znebite se takih zastarelih prepričanj.

  • Značaj je spremenljiv, če imaš le voljo, da nekaj storiš zase.
  • Najprej se znebi svojih starih vedenjskih vzorcev. Pomislite, kako ponavadi reagirate v družbi in kakšna je posledica vašega nastopa. Zamislite si prijatelja, ki je zelo družaben in si predstavljajte njegov nastop. Poskusite ga posnemati. S trudom boste spoznavali »vlogo«, ki jo igra, in začeli uživati pozitivne posledice. Vedite, da vsak najmanjši trud/premik pusti v vas posledice, zato vztrajajte. Velikokrat je vzrok plahosti slaba samopodoba. Zato morate vzpostaviti prijateljske stike s seboj, šele potem jih lahko uspešno vzpostavite tudi z drugimi. Kako gledate nase? Se pogosto vidite kot dolgočasno, nepomembno osebo brez talentov?
  • Če je odgovor na zgornje vprašanje da, potem poprosite koga, ki vam je blizu in vas pozna, da napiše 10 vaših dobrih lastnosti. Seznam večkrat preberite. To vam bo okrepilo samozavest in zavest o tem, da ste v očeh drugih zanimiva in sposobna oseba. Na zadržujte tega v sebi, temveč to delite z drugimi.

Zakaj imeti razvejano socialno mrežo?

Ker spodbuja občutek pripadnosti v skupini enako mislečih posameznikov. Ker se lahko zanesete na to, da v težavah ne boste ostali sami, da lahko vedno koga vprašate za nasvet. Ker prijatelji in znanci širijo obzorja vaše splošne razgledanosti, naj so to študentje različnih smeri, ljudje različnih poklicev ali preprosto ljudje, ki se ukvarjajo z raznovrstnimi dejavnostmi. Ker tako ohranjate duševno zdravje. Pogovor vas naredi močnejše in bolj objektivno lahko gledate na težave, ki so se prej zdele nepremostljive. Ker omogoča bolj pestro življenje (vrstila se bodo povabila na žure, prireditve, sprehode ipd.).

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

496OboževalcevVšečkaj