Osnova vsakega dobrega make upa je zdrava in negovana koža. Da to dosežete, je potrebno vsakodnevno jutranje in večerno čiščenje obraza, ki ga izvajamo v treh korakih:

• čiščenje s čistilnim gelom ali mlekom (temeljito spiranje s tekočo toplo vodo),
• tonificiranje – uporaba tonika je ključnega pomena za vlaženje kože, zapiranje por po čiščenju in pospeševanje zdrave obnove kože,
• nanos negovalne kreme glede na del dneva (dnevna, nočna ali 24-urna krema).

Občasno svojemu obrazu privoščite dodatno nego, piling (odstranjuje odmrle celice in pripravi našo kožo na preostalo nego) in vlaženje – koža ne glede na osnovni tip nujno potrebuje dovolj vlage, ki jo lahko vnesemo s pomočjo vlažilne maske, serumov za vlaženje ali dobrih vlažilnih krem.

Vizažistka in modna stilistka Albina Belič svetuje: »Ne pričakujte čudežev čez noč. Koža potrebuje najmanj 28 dni, da se njen proces obnavljanja izvede. Tako je tudi nujno potrebno vsaj toliko časa izvajati postopke, ki našo kožo vodijo do pravilnega naravnega delovanja. Po uporabi pilingov in čistilnih mask se koža naravno odziva s pospešenim izločanjem nečistoč, ki se nahajajo v porah. Zato ne obupajte nad dodatno nego takoj, ko se pokaže na obrazu še en dodaten mozoljček.«

Nanos podlage
Foto: Janez Pelko

Nanos podlage

Potrebujemo tekoči puder ali mineralni v prahu, korektor in zaključni puder v kamnu ali prahu, da bo podlaga obstojna in hkrati osnova za dober make up. Vsa omenjena ličila nanesite v tankih plasteh in jih skrbno zabrišite na predelu lasišča, ušes in brade. Pudrov nikoli ne nanašajte na vrat. Ustreznost barve preverite na čeljustni kosti, saj se mora ujemati z vašim naravnim odtenkom kože na vratu. Za prekrivanje rdečice ali mozoljev uporabite zelen korektor, ki nevtralizira rdečo barvo.

Da zagotovite nežno naravno podlago, nanesite najprej tekoči puder po celem obrazu, šele nato se posvetite korekciji okrog oči in v pregibih ob nosu in bradi, saj se vam v tem primeru ne more zgoditi, da nanesete preveč korektorja. Puder in korektor nanašajte s prsti, saj telesna temperatura daje materialom idealno gostoto za lažje razmazovanje.

Na koncu podlago zaključite s pudrom v kamnu (brezbarvnim ali pa v enakem odtenku, kot ste uporabili tekoči puder).

Ličenje oči in ustnic

Pri ličenju moramo upoštevati, da poudarimo na obrazu le eno stvar (ali oči ali ustnice) ostalo mora biti nevpadljivo in diskretno. Le tako boste dosegle eleganten prefinjen videz. Tehniko ličenja oči izberite glede na možnosti, ki jih ponuja vaš obraz. Ne ozirajte se zgolj na modne trende, saj vsaka oblika ličenja ne pristaja vsaki obliki oči. Verjetno ste že same ugotovile, da z različnimi načini ličenja popolnoma spremenite ravnovesje na svojem obrazu. V najpogostejših primerih ne boste zgrešile s tehniko ličenja, ki se imenuje banana. Vse ostale tehnike preverite, preden se ličite za svečan dogodek – takrat se odločite za preverjeno tehniko ali pa za strokovnjaka, ki vam bo z veseljem priskočil na pomoč.

Če je bila vaša izbira naklonjena ustnicam, potrebujete črtalo in šminko ali glos v močnih odtenkih. Oblikujte svoje ustnice tako, da jih uskladite po širini, višini in dolžini. Občrtajte naravni rob ustnice tako, da na mestih, kjer želite ustnice povečati, potegnete po zunanjem delu naravnega roba, kjer pa želite ustnice pomanjšati, vlečete črtalo po notranjem naravnem robu. Črto nežno zabrišite v notranjost ustnice, nato pa ustnico premažite s šminko ali glosom. Če boste uporabili oboje, naj bo količina glosa majhna, da se vam ne razlije čez rob ustnice. Z bleščečimi odtenki dosežete optično prevaro povečanja ustnic, mat odtenki pa ponujajo ravno obratni učinek.

Pri ličenju upoštevajte pravilo »manj je več«

Ličenje oči
Foto: Flare Visuals

Tudi obrvi in lica so obvezen del make-upa

Ne pozabite, da so obrvi izrednega pomena pri izdelavi make upa. Morajo biti pravilno oblikovane in primerno osenčene glede na intenzivnost ličil na očeh. Če oblikovanja niste vešči, poiščite raje pomoč pri strokovnjaku, ki dobro pozna pravila oblikovanja obrvi. To storite kak dan pred pomembnim dogodkom, saj lahko depilacija dlačic izzove rdečico na koži.

Ne pozabite na osenčenje lic, saj tako dosežete, da je vaš obraz zanimiv in razgiban. Barvo senčila uskladite z barvo šminke ali glosa, ki ste jo uporabili na ustnicah. Zemeljske barve na ličnicah pričarajo zagorel videz, kar je v teh zimskih dneh še posebej lep dodatek. Vsekakor ne pretiravajte z rdečilom in poskrbite tudi, da so robovi dobro zabrisani in tako boste dosegli naraven in zdrav videz.

Albina Belič še poudarja: »VRNIMO SE NA ZAČETEK – uživajte v raziskovanju svojega obraza in kozmetičnih izdelkov, a nikoli ne pozabite, da je zdrava koža tista, ki nam daje največje zadovoljstvo in nam prinaša osebno srečo. Ličila do neke mere skrijejo nepravilnosti kože in našega obraza, a pretirano skrivanje naredi nasprotni učinek. Nikoli ne pozabite, da pred spanjem očistimo z obraza vsa ličila in poskrbimo, da naša koža dobi vse potrebno za prehranjevanje zdravih celic in energijo za svojo zdravo obnovo.«

VIRMakeover Studio

PUSTITE KOMENTAR