Okulisti poleg vida preverjajo tudi stanje oči in bolezni vida, ki sicer ne kažejo zgodnjih simptomov, vendar jih kljub temu treba odkriti in zdraviti. Zato pregledi pri splošnem zdravniku, kot na primer v šolskih ambulanatah niso dovolj.

Kdaj na prvi pregled?

Strokovnjaki pravijo, da vsak četrti šoloobvezni otrok težave z očmi. Če se to ne zdravi v naslednjih letih odraščanja, lahko pride do trajnega poslabšanja vida ali celo trajno izgubo vida. Priporočljivo je, da z rednimi kontrolnimi pregledi nadaljuješ vsaki dve leti, če nimaš nobenih posebnih težav z vidom.

Kako pregled poteka?

Osnovni pregled je popolnoma neboleč. Različni instrumenti so očesnemu zdravniku v pomoč pri različnih vrstah pregledov. Z nekaterimi ugotavlja stanje vida, z drugimi pa odkriva očesne bolezni.

Pri osnovnem pregledu bo zdravnik pregledal kako dobro vidiš na blizu in na daleč. Z biomikroskopom bo pogledal tvoje oko in z lučko pokukal tudi vanj. Če bo ugotovil dioptrijo, bo predpisal ustrezne leče ter naročil izdelavo očal natančno po meri za tvoje oči ali pa naročil prave kontaktne leče.

Kaj lahko naredim jaz za dober vid?

  • prehranjuj se zdravo (vitamin A se še posebej priporoča za vid)
  • izogibaj se pretiranemu sevanju (npr. predolgemu delu za računalnikom)
  • pri delih, kjer je ogrožen vid, nosi zaščitna očala
  • izogibaj se škodljivim UV žarkom in uporabljaj kvalitetna sončna očala

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR