Domov Vpis v srednjo šolo Od učenca do dijaka

Od učenca do dijaka

Status dijaka prinese nekaj novosti, ki jih boste izkoristili kot dijak:

  • SELITEV V DIJAŠKI DOM: Tisti, ki ne živite v bližini izbranega mesta svoje nove šole, boste imeli možnost življenja v dijaškem domu. Tako boste okusili začetno samostojnost.
  • ENOTNA SUBVENCIONIRANA VOZOVNICA IJPP vam omogoča cenejši medkrajevni in mestni prevoz.
  • FAZANI: Prvi dan šole boste deležni »fazaniranja«, ker ste postali dijaki 1. letnika. V prvih dneh bo na nekaterih šolah potekalo že tradicionalno, kar pomeni, da vam bodo dijaki višjih letnikov pripravili kakšno presenečenje; vas škropili z vodo ali trosili moko, po vaših okončinah risali s flomastri. Ko bo prvi dan mino, ste na šoli že »domači«.
  • TUTORSTVO: Prostovoljno obliko učne in medsebojne pomoči nudijo dijaki višjega letnika novincem, torej vam. Svetujejo vam pri prehodu v sredno šolo, načrtovanju in organizaciji učenja, iskanju učnega gradiva, pri razvijanju socialnih in komunikacijskih veščin ter nudijo brezplačno učno pomoč in s tem zmanjšanje potreb po inštrukcijah.
  • TEKMOVANJA IZ ZNANJA IN ŠPORTA: Znanje ali športne spretnosti lahko nadgrajujete na šolskih, regijskih in državnih tekmovanjih s področja znanstvenih disciplin, kulture, kulturna in naravna dediščina, umetnost, vseživljenjsko učenje, poklicno in strokovno izobraževanje oz. različne športne discipline. Uspehi vam bodo prav prišli pri nadaljnjem izobraženju.
  • UČENJE SKOZI PRAKSO: Obseg prakse je odvisen od programa, na katerega boste vpisani. V strokovnih programih je praktični pouk obvezen. Ta poteka na šoli, v delavnicah in učilnicah za praktični pouk. Prakso pa pridobivate tudi pri delodajalcih, ker se lahko naučite še veliko več spretnosti in osvojite prve prave delovane navade. Praktično usposabljanje z delom (PUD) je odlična priložnost, da svoje pridobljeno teoretično znanje vnovčite še v praksi.
  • VČLANITE V ŠTUDENTSKI SERVIS, da boste lahko služili denar in nabirali dodatne delovne izkušnje med počitnicami.
  • DIJAŠKE UGODNOSTI: Z dijaško izkaznico lahko izkoristite pester nabor popustov pri številnih storitvah, ugodnejše obiskovanje kulturnih dogodkov (muzeji, kino in gledališke predstave) ter športnih aktivnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj