Domov Novičke Objavljen je razpis za vpis na fakultete 2022/2023

Objavljen je razpis za vpis na fakultete 2022/2023

Na spletni strani eVŠ >> najdete razpis za vpis na prvo stopnjo študija, torej na dodiplomske in enovite magistrske programe.

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: Univerza v Ljubljani (UL), Univerza v Mariboru (UM), Univerza na Primorskem (UP) in Univerza v Novi Gorici ter 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Ti za prihodnje študijsko leto 2022/2023 razpisujejo 16.377 vpisnih mest za redni in izredni študij (za državljane Republike Slovenije in državljane držav članic Evropske unije (EU)), in sicer 14.088 mest za redni študij in 2.157 mest za izredni študij. Trend zmanjševanja vpisnih mest se letos ne nadaljuje. Za razliko od zmanjšanja iz študijskega leta 2020/2021, ko so razpisali 1.032 vpisnih mest manj, kot leto poprej, so za študijsko leto 2022/2023 razpisali 132 vpisnih mest več. 

Čas za prijavo imate do 18. marca 2022, prijavljati pa se boste lahko začeli že 15. februarja. Prijava je tudi letos preko portala eVŠ, torej elektronska. Ne pozabite pa na informativne dni, 11. in 12. februarja.

Novosti: 

 • Univerza v Ljubljani povečuje razpisana mesta na Fakulteti za elektrotehniko (2 programa), Pravni fakulteti in Filozofski fakulteti, na kateri uvajajo nov univerzitetni program Portugalski jezik in književnost. 
 • Univerza v Mariboru povečuje razpisana mesta na Fakulteti za strojništvo ter na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. 
 • Univerza na Primorskem povečuje razpisana mesta na Fakulteti za vede o zdravju. 
 • Vpisna mesta povečujejo tudi na Fakulteti za informacijskem študije v Novem mestu in na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin. 

Nekaj pravil razpisa:

– v 2. roku se lahko prijavite tudi tisti, ki ste se v prvem, ste bili sprejeti, vendar ste si premislili. Tudi če ste se že vpisali na fakulteto, se lahko prijavite v drugem roku, vendar se morate s fakultete izpisati do 18. avgusta.

– 3. roka od 2017/2018 naprej ni več; nekatere fakultete, ki po 1. in 2. krogu še niso zapolnile vseh mest pa razpišejo še t.i. rok do zapolnitve mest. 

– kandidati, ki so zaključili 5-letni srednješolski program se upoštevajo ocene 4. in 5. letnika, kandidati, ki so nadaljevali program PTI, se upoštevajo ocene 1. in 2. letnika ter pri kandidatih, ki so opravili maturitetni tečaj po zaključenem 4-letnem izobraževalnem programu, se upoštevajo ocene 3. in 4. letnika, medtem pa se pri kandidatih, ki so maturitetni tečaj opravili po 3-letnem programu upošteva le maturitetno spričevalo.

Objavljen pa je tudi razpis za vpis na višje šole, ki ga najdete na spletni strani Višješolske vpisne službe >> Tja se lahko vpišete od 15. februarja do 18. marca. Več o vpisu na višješolske programe najdete v članku Vse informacije, če razmišljate o vpisu na višjo šolo.

Vse pomembne informacije pa najdete na naši spletni strani. Pobrskajte po seznamu fakultet in višjih šol, kjer najdete tudi mnenja študentov, ki jih obiskujejo, preverite, da imate zapisane vse pomembne datume za vpis ter preverite, kako izbrati študij glede na zanimanje. Good luck 😉

vir: spletna stran MIZS

2 KOMENTARJI

 1. Kaj pa sprememba pri računanju točk, ko 23 točk pri poklici maturi ni več enako 34 točkam na splošni maturi (pri vpisu na univerzitetne programe).

  Če razumem prav, imajo tako maturantje z poklicni maturo+5.predmet manjše možnosti, da so sprejeti na univerzitetne programe. -.-

  • Zdravo!

   To da 23 točk ni enakih 34 točkam niti ni čisto res. Saj se pri točkah in računanju vedno upošteva normirana vrednost. Tako je 34 točk pri splošni maturi enako 100 normirane vrednosti kot 23 točk pri poklicni maturi.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj