Domov Novičke Objavljen je razpis za vpis na fakultete 2021/2022

Objavljen je razpis za vpis na fakultete 2021/2022

Na spletni strani eVŠ >> najdete razpis za vpis na prvo stopnjo študija, torej na dodiplomske in enovite magistrske programe.

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: Univerza v Ljubljani (UL), Univerza v Mariboru (UM), Univerza na Primorskem (UP) in Univerza v Novi Gorici ter 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Ti za prihodnje študijsko leto 2021/2022 razpisujejo 16.245 vpisnih mest za redni in izredni študij (za državljane Republike Slovenije in državljane držav članic Evropske unije (EU)), in sicer 14.088 mest za redni študij in 2.157 mest za izredni študij. Trend zmanjševanja vpisnih mest se nadaljuje. Vendar za razliko od zmanjšanja iz študijskega leta 2020/2021, ko so razpisali 1.032 vpisnih mest manj, kot leto poprej, so za študijsko leto 2021/2022 razpisali zgolj 120 vpisnih mest manj. 

Čas za prijavo imate do 19. marca 2020, prijavljati pa se boste lahko začeli že 16. februarja. Prijava je tudi letos preko portala eVŠ, torej elektronska. Ne pozabite pa na informativne dni, 12. in 13. februarja.

Nova študijska programa: 

 • Univerza v Mariboru razpisuje nov študijskih program Dentalna medicina. 
 • Univerza na Primorskem razpisuje nov študijski program Vizualne umetnosti in oblikovanje.

Preimenovanje programov: 

 • Univerza v Ljubljani – Fakulteta za matematiko in fiziko: visokošolski strokovni študijski program Fizikalna merilna tehnika se bo od sedaj naprej imenoval Aplikativna fizika. 
 • Univerza v Ljubljani – Filozofska fakulteta: univerzitetni študijski program Nemcistika se bo od sedaj naprej imenoval Germanistika. 
 • Univerza v Mariboru – Fakulteta za strojništvo: univerzitetni študijski program Tehniško varstvo okolja se bo od sedaj naprej imenoval Okoljsko inženirstvo. 

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani so z namenom prilagoditve števila študijskih programov, študijske programe vsebinsko smiselno združili v manjše število programov z več smermi. Pri večini programov, ki so bili akreditirani kot eno ali dvo predmetni programi istega strokovnega področja so program združili v en program, z eno ali dvo predmetno usmeritvijo. Dvopredmetni programi, ki pa niso imeli vsebinsko primerljivega enopredmetnega programa pa so ostali dvopredmetni, ter se povezujejo z drugimi dvopredmetnimi programi ali dvopredmetnimi smermi. 

Nekaj pravil razpisa:

– v 2. roku se lahko prijavite tudi tisti, ki ste se v prvem, ste bili sprejeti, vendar ste si premislili. Tudi če ste se že vpisali na fakulteto, se lahko prijavite v drugem roku, vendar se morate s fakultete izpisati do 18. avgusta.

– 3. roka od 2017/2018 naprej ni več; nekatere fakultete, ki po 1. in 2. krogu še niso zapolnile vseh mest pa razpišejo še t.i. rok do zapolnitve mest. 

– kandidati, ki so zaključili 5-letni srednješolski program se upoštevajo ocene 4. in 5. letnika, kandidati, ki so nadaljevali program PTI, se upoštevajo ocene 1. in 2. letnika ter pri kandidatih, ki so opravili maturitetni tečaj po zaključenem 4-letnem izobraževalnem programu, se upoštevajo ocene 3. in 4. letnika, medtem pa se pri kandidatih, ki so maturitetni tečaj opravili po 3-letnem programu upošteva le maturitetno spričevalo.

Objavljen pa je tudi razpis za vpis na višje šole, ki ga najdete na spletni strani Višješolske vpisne službe >> Tja se lahko vpišete od 15. februarja do 18. marca. Več o vpisu na višješolske programe najdete v članku Vse informacije, če razmišljate o vpisu na višjo šolo.

Vse pomembne informacije pa najdete na naši spletni strani. Pobrskajte po seznamu fakultet in višjih šol, kjer najdete tudi mnenja študentov, ki jih obiskujejo, preverite, da imate zapisane vse pomembne datume za vpis ter preverite, kako izbrati študij glede na zanimanje. Good luck 😉

vir: spletna stran MIZS

2 KOMENTARJI

 1. Kaj pa sprememba pri računanju točk, ko 23 točk pri poklici maturi ni več enako 34 točkam na splošni maturi (pri vpisu na univerzitetne programe).

  Če razumem prav, imajo tako maturantje z poklicni maturo+5.predmet manjše možnosti, da so sprejeti na univerzitetne programe. -.-

  • Zdravo!

   To da 23 točk ni enakih 34 točkam niti ni čisto res. Saj se pri točkah in računanju vedno upošteva normirana vrednost. Tako je 34 točk pri splošni maturi enako 100 normirane vrednosti kot 23 točk pri poklicni maturi.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj