Na spletni strani eVŠ >> najdete razpis za vpis na prvo stopnjo študija, torej na dodiplomske in enovite magistrske programe.

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: Univerza v Ljubljani (UL), Univerza v Mariboru (UM), Univerza na Primorskem (UP) in Univerza v Novi Gorici ter 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Ti za prihodnje študijsko leto 2020/21 razpisujejo 16.365 vpisnih mest za redni in izredni študij (za državljane Republike Slovenije in državljane držav članic Evropske unije (EU)), in sicer 14.087 mest za redni študij in 3.310 mest za izredni študij. Trend zmanjševanja vpisnih mest se nadaljuje. V primerjavi z lanskim razpisom visokošolski zavodi razpisujejo 1.032 vpisnih mest manj.

Čas za prijavo imate do 18. marca 2020, prijavljati pa se boste lahko začeli že 12. febraurja. Prijava je tudi letos preko portala eVŠ, torej elektronska. Ne pozabite pa na informative dni, 14. in 15. februarja.

Nekaj pravil razpisa:

– v 2. roku se lahko prijavite tudi tisti, ki ste se v prvem, ste bili sprejeti, vendar ste si premislili. Tudi če ste se že vpisali na fakulteto, se lahko prijavite v drugem roku, vendar se morate s fakultete izpisati do 18. avgusta.

– 3. roka od 2017/2018 naprej ni več;

– svojo prijavo za vpis lahko oddate tudi osebno;

– spremembe so tudi glede upoštevanja ocen in namreč: kandidatom, ki so zaključili 5-letni srednješolski program se upoštevajo ocene 4. in 5. letnika, kandidati, ki so nadaljevali program PTI, se upoštevajo ocene 1. in 2. letnika ter pri kandidatih, ki so opravili maturitetni tečaj po zaključenem 4-letnem izobraževalnem programu, se upoštevajo ocene 3. in 4. letnika, medtem pa se pri kandidatih, ki so maturitetni tečaj opravili po 3-letnem programu upošteva le maturiteteno spričevalo.

Objavljen pa je tudi razpis za vpis na višje šole, ki ga najdete na spletni strani Višješolske vpisne službe >> Tja se lahko vpišete od 12. februarja do 8. marca. Več o vpisu na višješolske programe najdete v članku Vse informacije, če razmišljate o vpisu na višjo šolo.

Vse pomembne informacije pa najdete na naši spletni strani. Pobrskajte po seznamu fakultet in višjih šol, kjer najdete tudi mnenja študentov, ki jih obiskujejo, preverite, da imate zapisane vse pomembne datume za vpis ter preverite, kako izbrati študij glede na zanimanje. Good luck 😉

vir: spletna stran MIZS

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

KOMENTARJI

  1. Kaj pa sprememba pri računanju točk, ko 23 točk pri poklici maturi ni več enako 34 točkam na splošni maturi (pri vpisu na univerzitetne programe).

    Če razumem prav, imajo tako maturantje z poklicni maturo+5.predmet manjše možnosti, da so sprejeti na univerzitetne programe. -.-

    • Zdravo!

      To da 23 točk ni enakih 34 točkam niti ni čisto res. Saj se pri točkah in računanju vedno upošteva normirana vrednost. Tako je 34 točk pri splošni maturi enako 100 normirane vrednosti kot 23 točk pri poklicni maturi.

PUSTITE KOMENTAR