Tujega jezika se najhitreje in najbolje naučiš, če ga – živiš. Ker pa nimamo vedno možnosti za skok ali celo daljše bivanje v tuje govorečem okolju, čim bolj izkoristi ostale možnosti. Beri revije, knjige, poslušaj radio, glej televizijo, klepetaj v tujejezičnih klepetalnicah. Bolj kot se »obkrožiš« s tujim jezikom, hitreje ga osvojiš.

Zapleti se v splet

Splet je odličen vir vaj, testov, kvizov, iger, različnih besedil in člankov v tujem jeziku. Ne ustavi se, ko naletiš na novo besedo. Raje poskusi uganiti, kaj pomeni. Slovar uporabi šele, ko prebereš celotno besedilo. Ni pomembno, da razumeš vsako posamezno besedo, razumeti moraš bistvo. Vedno bolj priljubljen pa je tudi mobilni telefon, ki ponuja nešteto možnosti različnih aplikacij. Preveri, katere ti lahko pomagajo pri učenju jezika. Nekaj takšnih je npr. Babbel (več jezikov), Human Japanese (japonščina), Conjuverb (španščina), DW’s Language course (nemščina), Busuu, Livemocha, LingQ  … Preverite še ostale, izbirate pa lahko med bolj resnimi, kjer se učite slovnico, glagole in vse kar spada zraven, ali pa bolj lahkotnimi, kjer je poudarek na besednem zakladu.

Pripoveduj si čim večkrat

Slovnico razumeš, ne znaš pa je uporabljati? Izberi stavke, ki si jih želiš zapomniti. Ponovi jih glasno, večkrat zapored in ob tem ne glej v knjigo. Ne verjameš, da govorjenje pomaga? Poskusi.

Besedo si zapomni v stavku

Besedo, ki si jo želiš zapomniti, napiši na eno stran lista, na drugo pa stavek, v katerem besedo uporabiš. Ko imaš nekaj minut časa, poglej besedo in izreci stavek. Če le gre na glas. Ni pomembno, da vsakič poveš drug stavek, lahko je vedno enak. Na ta način si v spomin vtisneš tako besedo kot tudi pravilno stavčno strukturo. In ko je treba spregovoriti, besedo uporabiš pravilno. Pomembno: ne uči se s prevajanjem, uči se v stavku.

Zastavi si cilj: mednarodni izpit

Vsi uspešni osvajalci so si najprej zastavili cilj. Svetujemo, da svoj kompas naravnaš k uspešno opravljenemu mednarodnemu izpitu. Ne le, da na poti pridobiš veliko znanja. Mednarodni izpit je tudi tehtno dokazilo, ki ti odpira vrata pri bodočih delodajalcih.

PUSTITE KOMENTAR