Nasilje, zbadanje in ustrahovanje v šoli

Šola je za marsikoga izjemno zabavna izkušnja, saj tam spozna svoje dobre prijatelje, s katerimi prijateljuje ne samo v šolskih klopeh, temveč tudi zunaj šole. Odmori so za marsikoga najbolj prijetna reč, pa tudi telovadba verjetno ni kaj preveč huda.

Vendar pa je za marsikoga hoditi v šolo prava nočna mora. Zakaj misliš, da je temu tako?

Vsak, ki bere te vrstice, zagotovo pozna nekoga, ki je bodisi bil žrtev zbadanja in ustrahovanja, ali pa je bil sam nasilnež in je ustrahoval ter žalil druge. Kar nam pove, da nasilje med vrstniki ni redek pojav. Ravno obratno! Dogaja se vsak dan, pred očmi marsikoga in le redko se konča z lepo zgodbo.

Zakaj ustrahovanje?

Ste vedeli, da približno 13% dečkov in 8% deklic dlje časa ustrahuje enega ali več vrstnikov?

Otroci, ki ustrahujejo druge in se znašajo nad njimi na različne načine, pogostokrat sami v sebi čutijo negotovost in strah. Skozi ustrahovanje nekoga, ki je navidezno šibkejši, dobijo občutek nadzora, nadvlade in moči. Trenutno stanje, ki seveda slej ko prej mine.

Predstavljajmo si, kako je biti žrtev nasilja v šoli. Šola kar naenkrat postane zlobno mesto, rodi se upor hoditi k pouku, strah postane dnevni spremljevalec. Pomembno je, da se žrtev ustrahovanja zaupa starejši osebi. To naj bodo starši, učitelji, ali pa šolska psihologinja. Pomembno je, da strahu ne skrivate, tako pred sabo kot pred odraslimi, ki bi vas lahko zaščitili. Žrtev izsiljevanja največkrat o svoji izkušnji iz strahu ne upa povedati nikomur. Tu lahko pomagaš ti. Spregovori in zaupaj staršem, učiteljem, trenerju, ali pa mimoidočim, v kolikor si bil priča nasilju.

Če poznaš nekoga, ki je žrtev nasilja, se skušaj z njim pogovoriti. Važno je, da se bo žrtev ob tebi počutila varno. Pogosto se za besedami o nasilni izkušnji skriva veliko več.

Mladostnik, ki ga izsiljujejo, ustrahujejo, zaničujejo, je prestrašen in osamljen, zato mu pomagaj. Bodi njegov prijatelj, vključi ga v svojo družbo, prisluhni mu, vprašaj ga o njegovi izkušnji in ga spodbudi, da o nasilju pove staršem in policiji.

Šola naj bi bila varno mesto, v katerem naj bi se učenci počutili dobro, udobno in varno. Sami lahko poskrbimo za to. Zaupanje med otroki in odraslimi je v primeru nasilja med vrstniki ključnega pomena. Če veš za primer, v katerem nekdo ustrahuje nekoga, pa veš, da si žrtev tega ne upa priznati, lahko stopiš do šolske svetovalne službe in skušaš ukrepati.

Pomoč je vedno dobrodošla, saj ustvari manj prostora za nasilje.

Več informacij in zgibanka “SKUPAJ PROTI IZSILJEVANJU IN DRUGIM OBLIKAM NASILJA”

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR