PILOT

Trenutno je stanje na trgu dela za nove pilote sicer bolj klavrno, vendar pa Boeing na podlagi pričakovane prodaje letal temu poklicu napoveduje svetlo prihodnost. Kako postati pilot? Za poklic pilota se lahko vpišete na Fakulteto za strojništvo (FS) v Ljubljani, kjer se nahaja študijska smer letalstva. Vpis na FS pa ni nujen, saj večina letalskih družb od bodočih pilotov zahteva katerokoli fakulteto, veliko družb pa fakultetne izobrazbe sploh ne zahteva. Zahtevajo pa seveda različna dovoljenja, ki jih morajo bodoči piloti pridobiti v času šolanja. Poudariti je treba, da šolanje za pilota ni poceni: vsa dovoljenja in licence, ki jih morate pridobiti, če želite opravljati ta poklic, vas bodo prikrajšala za približno 40.000 evrov – in vseh štirideset tisočakov boste morali prispevati sami, saj so dnevi, ko je pilote šolala država, že davno minili. Investicija je torej velika, prihodnost pa vseeno zgleda svetla.

ZDRAVNIK

Delo v medicini je vedno aktualno, drži pa tudi, da vsi diplomanti medicinske fakultete ne opravljajo dela zdravnika. Predvsem v tujini imajo tako rekoč vse večje medijske hiše zaposlene novinarje, ki so specializirani za področje medicine, saj lahko zgolj zdravnik verodostojno poroča o temah na področju zdravstva. Vse več zdravnikov se ukvarja tudi z menedžmentom – delo obsega vse od vodenja bolnišnice do udejstvovanja v politiki, kjer se ukvarjajo s perečimi vprašanji zdravstvenega sistema. Nekateri zdravniki pa se pridružijo človekoljubnim organizacijam, kakršna je organizacija Zdravniki brez meja, kjer s svojim znanjem pomagajo ljudem po svetu. S končano medicinsko fakulteto pestrosti dela vsekakor ne manjka.

ORGANIZATOR DOGODKOV

Gre za poklic, ki je v zadnjem času postal zelo aktualen, saj promocija podjetij skozi različne dogodke postaja vse pogostejša. Poleg organizacije zabav za podjetja pa v to področje spada še organizacija porok, promocij, zasebnih zabav, žurov ipd. Formalne izobrazbe za poklic organizatorja dogodkov sicer ni, vseeno pa pri vodenju takšnega podjetja prav pridejo znanja iz ekonomije (Ekonomska fakulteta), komunikologije (Fakulteta za družbene vede) in management (Fakulteta za management v Kopru).

DELO V INŠTITUCIJAH EVROPSKE UNIJE

Z vstopom Slovenija v Evropsko unijo je za marsikoga Bruselj postal nova Amerika. V inštitucijah, ki delujejo pod okriljem EU, zaposlujejo najrazličnejšem kadre. Na spletni strani Evropskega urada za izbor osebja (EPSO) boste dobili številne informacije o poklicih, ki jih iščejo, in o zahtevah, ki jih morajo zaposleni izpolnjevati. V EU bodo zaposlitev našli jezikoslovci, bibliotekarji, specialisti za različna področja (kmetijstvo, rudarstvo, promet …), ekonomisti itd. Vsi tisti, ki jih zaposlitev v EU zanima, bodo morali opraviti sprejemne teste, ki se seveda razlikujejo glede na delovno mesto. Primere sprejemnih testov najdete na zgornjem naslovu, za informacije v zvezi z zaposlitvijo v Bruslju pa se obrnite na EPSO (http://europa.eu/epso).

KAJ PRAVI TRG DELA?

Dr. Valentino Franca s Fakultete za management smo vprašali, po katerih poklicih je trenutno največ povpraševanja: »Menim, da je trenutno največ povpraševanja po raznih tehničnih poklicih, od nižje kvalificiranih (npr. strugarji, varilci) do visoko kvalificiranih inženirjev. Države zaznavajo probleme pomanjkanja kadrov na področju zdravstva. S tem so povezani tudi bodoči trendi.« V prihodnje pa naj bi bili po njenem mnenju aktualni poklici, »povezani s staranjem prebivalstva in skrbjo za zdravje, npr. negovalci/-ke (na domu), medicinske sestre, zdravniki ipd. Sedaj so cene tovrstnih storitev na trgu relativno visoke, saj ni veliko ponudbe. Poleg tega menim, da bodo še naprej zelo iskani tehnični in IT-poklici, saj bo tehnologija vedno bolj prisotna v našem življenju.«

DIPLOMO IMAM, KJE JE PA SLUŽBA?

Vse več je mladih, ki so diplomirali, nato pa imajo težave pri iskanju prve zaposlitve. Kot pravi dr. Franca, imajo mladi pogosto previsoka pričakovanja: »Vse prevečkrat slišimo, da študenti z diplomo v roku pričakujejo skorajda direktorski stolček, visoko plačo in druge ugodnosti.« Vaša prva zaposlitev skoraj zagotovo ne bo vaša zadnja, zato dr. Franca mladim svetuje, naj poprimejo za vsako delo in naprej iščejo zaposlitev v želenem poklicu. Zelo pomembno pa je tudi, da že med študijem iščete priložnosti za nabiranje izkušenj – sprašujte profesorje, pozorno izberite podjetje, kjer boste opravljali študijsko prakso, glejte oglasne deske in obvestila na spletni strani fakultete. Dr. Franca pravi:  »Sicer pa svetujem, da študenti začnejo svojo kariero načrtovati, še preden zaključijo s študijem, saj lahko študijska leta zelo dobro izkoristijo za nabiranje raznih delovnih izkušenj, pridobivanje znanj in podobno. Treba pa je biti zagnan, imeti voljo in pred seboj jasen cilj, ki ga želimo doseči.«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR