Poznamo tudi hitro mišljenje, ki zahteva hitre reakcije in odločanje. Prav tako pa je pomemben spomin, kajti brez njega lahko mislimo samo o stvareh, ki so pred nami. Kadar se nalog lotevamo v skupini, je dobro vedeti, kako razmišljajo druge osebe, saj nam to pride prav pri reševanju zapletenih dejavnosti, kot so tudi miselne igre in razna tekmovanja, kjer skušamo predvidevati, kaj nasprotnik razmišlja (npr. šah).

Čemu služijo možgani?

Pet najpomembnejših funkcij možganov: zaznavanje okolja, sporazumevanje, prepoznavanje, vodenje telesnih gibov in mišljenje ali razumevanje. Nekateri deli naših možganov podatke sprejemajo, drugi pa sprejete podatke obdelujejo. Z zapisovanjem delovanja v možganih, so znanstveniki ugotovili, da vsak od petih čutov – vid, sluh, voh, okus in tip – pošilja sporočila v različne dele možganov. Nekateri deli sodelujejo pri usklajevanju gibov, drugi imajo še natančneje določene naloge kot na primer za govor in razumevanje govora.

Možgane pa lahko presenetimo tudi mi, saj zaradi načina delovanja možganov so nekateri gibi enostavni, ko pa jih izvajamo istočasno z drugimi, postanejo zelo težki. Ali se lahko trepljaš po glavi in istočasno krožno gladiš svoj trebuh? Ali pa skleni roki in skušaj vrteti palca v različnih smereh!

Spomin in kako ga izboljšati?

Spomin je miselna aktivnost, ki med drugim omogoča priklic informacij, ki smo se jih v življenju naučili oziroma smo jih doživeli. Da je spomin res dober in ostane dober in se izboljšuje, je pomembno da ga “negujemo”, na primer z branjem in raznimi miselnimi nalogami. Skrb za spomin je pomembna zato, ker bi bilo naše življenje sila naporno, če ga ne bi imeli – vsake stvari bi se lotili, kot da jo počnemo prvič (pomislite, kako bi bilo, da bi se vsakič, ko bi želel iti na izlet s kolesom, moral ponovno naučiti veščine kolesarjena?!). Igre, ki dobro vplivajo na spomin, logiko in spodbujajo mišljenje: šah, sudoku, križanke, štiri v vrsto, sestavljanje sestavljank in razreševanje Rubikove kocke.

Razgibajmo spomin in delovanje možganov

1.) Dopolnite ljudske modrosti in razložite kaj pomenijo.

LJUBO DOMA …

PES, KI LAJA …

RANA URA …

TIHA VODA …

2.) Katere barve/besede se skrivajo v naslednjih premetankah črk?

URNAEM –
AELB –
VIAS –
ŽNOANR –
ZORA –
VJRAA –

3.) Nalogo opravi v paru: 

Kadar rišemo sliko, se predel možganov za vid sporazumeva z delom, ki nadzira gibanje. Sedaj pa preizkusita, če lahko tvoj predel za vid usmerja prijateljeve gibe. Usedita se tako, da bosta vajina hrbta skupaj in eden naj začne opisovati nek predmet. Tvoj prijatelj naj poskuša ta predmet narisati, potem pa lahko vlogi zamenjata in ugotovita, kdo je boljši.

4.) Štetje nazaj

V korakih štej nazaj od 100 do 10 (97, 94, 91, 88 …), za kar potrebuješ približno eno minuto, z vajo in ponavljanjem, pa ti bo uspelo v manj kot 30 sekundah, tudi če te prijatelji skušajo motiti.

5.) Branje knjige in opisovanje zgodbe svojim prijateljem

Mišljenje, občutek za podrobnosti in pomembnosti lahko izostriš tudi z obnavljanjem zgodbe svojim prijateljem, ki knjige niso prebrali in jim jo moraš dobro in natančno predstaviti.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR