Domov Splošno Mini slovarček popularne glasbe

Mini slovarček popularne glasbe

Toliko različnih zvrsti, kot jih poznamo in je dostopnih danes, svet še ni slišal. V pričujočem slovarčku popularne glasbe bomo opisali nekaj ključnih zvrsti sodobnih ritmov, s tem da se bomo izognili najbolj “mainstream” žanrom oziroma znotraj teh poiskali mnogo bolj zanimive podzvrsti. Na splošno lahko sodobno popularno glasbo že dve desetletji delimo na elektronsko in pop-rock glasbo, čeprav je tudi ta ločnica skladno z razvojem čedalje bolj zabrisana in neizrazita. V zadnjem času pa se med mladimi vse bolj uveljavlja tudi glasba z etno pridihom, celo do te mere, da smo ji v našem slovarčku namenili prav posebno poglavje.

GLASBA, KI BAZIRA NA POP-ROCK OSNOVI (KITARE, BOBNI, VOKAL)

– Alternativni rock, krajše alternativa, še krajše “indie rock”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZvrst, ki se je razvila v sredini 80. let s skupinami kot so Sonic Youth, The Pixies in The Smiths, ima pomembno vlogo pri oblikovanju glasbenega izražanja tudi danes. Za alternativo je značilen distorziran zvok kitare in atipičen, mestoma kričeč vokal, podkrepljen z lucidnimi besedili. Tipičen poslušalec te zvrsti se upira ustaljenim družbenim normam, vendar ne na agresiven način, zato po stilu oblačenja in obnašanja ne izstopa in se z lahkoto zakamuflira v povsem običajnega dobrohotnega občana.

Vroči izvajalci ta hip: Muse, Arcade Fire, Arctic Monkeys, Florence and the Machine

– Metal

MetalEna izmed bolj značilnih glasbenih zvrsti se je z vsemi svojimi smermi (black metal, death metal, trash metal, gothic) začela razvijati že v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, pionirji metala pa so legendarni Black Sabbath in Iron Maiden. Zelo glasne distorzirane kitare, močan vokal in različna besedila, so glavne značilnosti te zelo zanimive in mogočne glasbene zvrsti. Vendar naj vas ne zavede podoba povprečnega metalca. Že res, da poraščeni obrazi, črne usnjene jakne in pod njimi črne majice z različnimi napisi morda niso ravno najbolj estetske, toda metalci so zelo dobrodušni ljudje, ki si želijo le dvoje – pivo in dober žur.

Kratek izbor nepozabnih metalcev: In Flames, Nightwish, Sepultura, Dimmu Borgir

– Punk in neopunk

PunkSe še spomnite Sex Pistols, Clash, The Ramones …? Punk še zdaleč ni izumrl, ravno nasprotno, med mladimi so triakordni kitarski komadi vsaj tako popularni, kot so bili pred tridesetimi leti. Punk mogoče res ni več tako mogočen, da bi rušil sisteme in države, še vedno pa podira meje v glavah ljudi. Bulerji ostajajo obvezna oprema, irokeze nekoliko manj, liter najcenejšega rdečega vina pa nikoli ne sme izostati.

Punk inventar: The Damned, The Exploited, Niet

ELEKTRONSKA GLASBA

Trance

TranceTrance glasba se je podobno kot vse ostale zvrsti elektronske glasbe začela razvijati v zgodnjih devetdesetih letih. Sprva je bil trance zamišljen kot nek most med house in tehno glasbo, kasneje pa je prerasel v samostojno zvrst. Za trance so značilni ponavljajoči se ritmični vzorci in hipnotična melodija, ki odjemalca tovrstne glasbe na plesišču dobesedno zapelje v stanje transa. Odštekana barvita oblačila in veliko gole kože so zaščitni znak imidža pravih “trancerjev”.

Vroči izvajalci: DJ Tiësto, Armin van Buuren, Paul van Dyk

– Trip hop

Trip hopTa zanimiva glasbena zvrst se je razvila v devetdesetih letih v Angliji kot odgovor na tedanjo nekakovostno hip hop sceno. Poslušalcu ponuja počasne ritme, številne sample in rahlo melanholično in zasanjano melodijo, tako da zlahka dobimo občutek, kot bi se peljali na izlet v neznano (trip).

Vroči triphoperji: Massive Attack, Portishead, Morcheeba

– Ambiental

AmbientalŠe ena nekoliko zasanjana in “poduhovljena” zvrst, ki pa ima med mladimi veliko pristašev. Filozofija te glasbene zvrsti je, da je glasba na nevsiljiv način lahko prisotna na vsakem koraku. Iz tega principa izhajata tudi poglavitni glasbeni karakteristiki ambientala – atmosferičnost in prostorskost zvoka, ki dajeta poslušalcu občutek, da se nahaja nekje v naravi. Ambiental je najbolj popularizirala legendarna kompilacija Cafe del Mar, ki je postala nekakšen glasbeni aksiom za brezskrbno poletno uživanje na plaži, s koktejlom v roki in rahlim vetričem v laseh.

Pomembni izvajalci ambiental glasbe: Enigma, Delerium, Brian Eno

– Drum & bass

DnbSe je začel razvijati že v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Že samo ime signalizira, da je pri tej glasbeni zvrsti inštrumentalni manevrni prostor zminimaliziran na bobne in bas, oziroma na lomljene ritme v kombinaciji z basovskimi linijami, kar tovrstno glasbo napolni z neverjetno energijo. Zato ni čudno, da je D’n’B z leti pridobil ogromno oboževalcev, ki poplesujejo in se pozibavajo dolgo v noč.

Vroči izvajalci: Roni Size, Pendulum, Black Sun Empire

GLASBA S PRIDIHOM ETNA

– Reggae

RegiMešanica afriških, ameriških in jamajških glasbenih korenin je obnorela svet že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta eklektična glasbena zmes, ki poleg kitar, bobnov in vokala vključuje še številne druge inštrumente (razna trobila, orgle), še vedno pridobiva na svoji popularnosti med mladimi. Razlog za to se skriva v tem, da je reggae več kot samo glasba, je tudi prepričanje in način življenja. Pri imidžu reggae poslušalcev ne sme izostati majica s podobo Boba Marleyja ali Che Guevare, najbolj zagreti pa si omislijo tudi dreade v laseh.

Bog reggaeja: Bob Marley

– Ska, ska punk

SkaPodobno kot reggae tudi ta glasbena zvrst izhaja z Jamajke in bazira na podobnih glasbenih osnovah. V svojem razvoju je ska za razliko od reggaeja postopoma začel vključevati vse več elementov rocka, popa, kasneje pa celo punka.

Ska legende: Madness in The Specials, zadnji val ska evforije pa je sprožila skupina The Toasters

– Latino

LatinoVedno bolj popularna zvrst glasbe pri nas je latino glasba, predvsem v kombinaciji s plesom, kot sta na primer tango, salsa in reggaeton. Latino glasba obsega nešteto podzvrsti, glavni skupni imenovalci pa so veliko število inštrumentov, predvsem raznih pihal in godal, ter močni ženski vokali; morda najpomembnejša značilnost latina pa je vsesplošni občutek uživanja in veselja ob poslušanju te glasbe.

Nekaj latino izvajalcev: Tito Puente, Celia Cruz, Buena Vista Social Club, Daddy Yankee, Aventura

Viri: www.wikipedia.org, new.music.yahoo.com

Prejšnji članekPravila v dijaških domovih
Naslednji članekKaj jesti po vadbi

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

496OboževalcevVšečkaj