Maturantski čevlji – s peto ali brez?

Po besedah oblikovalke Mojce Celin, mora imeti »plesni čevelj visoko peto in mora biti preizkušen nekajkrat prej, da vas na plesu ne bo presenetil s svojo neudobnostjo. Zelo pomaga, če izberete sandale, ki imajo dodatne paske okrog gležnja, izbira teh je trenutno zelo bogata. Oblikovalka Urša Drofenik se strinja in pravi: »Imejte čevlje z vrtoglavo peto, vendar pazite, da vam bo kljub temu udobno in se vam ne bo treba preobuti po eni uri.« Maturantke z dolgo obleko si lahko privoščite čevlje brez petk, saj se čevlji izpod obleke ne bodo videli. S tem si prihranite skrbi, da bi se med plesom s petko ujele v svojo obleko in jo strgale.

Več o obutvi za dekleta je povedala tudi oblikovalka čevljev Alja Viryent: »Čevlji naj bodo barvno usklajeni z barvo obleke, ali pa v univerzalnih zlatih ali srebrnih odtenkih. Modna muha te sezone bodo svetleči čevlji vseh barv, predvsem pa srebrni in zlati. Odločite se lahko za pudraste tone – kožna barva, pudrasta roza, svetlo rumena in svetlo zelena, na drugi strani pa močni toni, rumena, živo rdeča, turkizna in sinje modra. Za bolj drzne priporočam to sezono modne transparentne čevlje, lahko so v celoti narejeni iz prosojne plastike. Moram pa opozoriti, da taki čevlji ne slovijo po udobju. Drugače naj bodo čevlji usnjeni, mehki in s peto ustrezne višine. Dekletom, ki niso vajene visokih pet, priporočam maksimalno višino pete od 5 do 6 centimetrov in nekoliko vaje pri hoji v visokih petah. Za večje udobje poskrbi tudi platforma, ki pa mora biti elegantna.«

Dekleta z dolgo obleko lahko izberejo čevlje brez petk, saj se čevlji izpod obleke ne bodo videli. S tem si prihranite skrbi, da bi se med plesom s petko ujele v svojo obleko in jo strgale. Čevelj naj nima oblike špice, ampak naj bo zaobljen, ravno odsekan ali pa odprt.

Čevlji naj bodo manj glamurozni, če je maturantska obleka zelo bleščeča ali ima veliko detajlov. Velja pa tudi obratno, torej, kadar je obleka preprostejša, naj bodo čevlji tisti, ki bodo bolj izstopali (bodisi zaradi svoje zapletene oblikovanosti, dodatkov na čevljih – pentlje, bleščice …). Najbolje je, da so čevlji v primerjavi z obleko za odtenek temnejši. Nasvet: ne kupite čevljev zadnji dan pred maturantskim plesom, saj jih je treba raznositi, drugače so žulji neizogibni. Hojo v visokih petah vadite že pred plesom.

Modni dodatki – nakit in torbice

Skoraj vsaka maturantka se odloči za kos nakita, pa naj bo to ogrlica, uhani, zapestnica … Maturantke, ki boste nosile preprostejšo obleko, si lahko privoščite bogatejšo verižico, viseči uhani pa se bodo odlično prilegali dekletom s speto pričesko. Nasprotno pa se dekleta, ki imate bolj bogato obleko, držite nasveta manj je več. Izberite en kos nakita. Zelo lepi so dolgi tanki uhani. Če pa se boste odločile za svetleč, s kamni posut obroč za lase, ne potrebujete drugega nakita. Torbice naj bodo majhne ter elegantne. Odlično je, da se barvno ujemajo z obleko. Ni treba, da so tradicionalne pravokotne oblike. Dandanes lahko izberete tudi okrogle ali samo nekoliko bolj zaobljene torbice. Seveda pa smo v časih, ko ni vsakomur dosegljivo vse. Celoten ‘look’ ali videz prilagodite svojim žepom. Včasih se splača pobrskati po omari (tudi mamini) in privleči na plano tudi kakšen star kos oblačila. Pri torbicah je treba opozoriti, da imejte na maturantskem plesu v njih le najnujnejše in ne nepotrebnih stvari. Za konec pa še nasvet: na maturantski večer se rado zgodi, da se obleka strga, zato je dobro od doma prinesti majhen šivalni pribor, ki bo prišel še kako prav v primeru strgane obleke.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR