Ličenje za valeto
Ličenje za valeto

Najbolje je, če teden ali 14 dni pred samim plesom naredite nego obraza (čiščenje, piling, maska), in sicer z namenom, da se koža očisti ogrcev in mozoljev oz. se jo pripravi, da  je videti popolna pred nanosom ličil. Maruša Plavčak iz Medicinskega estetskega centra Perfect Body dodaja nekaj nasvetov:

– uporabite korektor, da boste prekrile drobne nepravilnosti (podočnjaki, mozoljčki, izpuščaji);

suhi puder lahko lepo zapolni pore in fiksira vse plasti, da se koža skozi večer ne sveti in omogoča popoln videz; namesto suhega pudra lahko uporabite tudi mineralni puder;

– pri nanosu senčil pazite, da bo v kotičku oči senčilo čim svetlejše (lahko se sveti – zlato, srebrno), nato pa prehajajte v temnejše barve proti zunanjemu delu očesa.

Ugotovite kateri “barvni tip” ste

Ličenje je odvisno barvnega tipa oziroma barve las, polti in oči, ki ponavadi izvirajo iz skupne barvne lestvice pigmentov. V osnovi poznamo toplo (pomladni in jesenski tip, ki jima ustrezajo tople barve oblačil in ličil), ter hladno skupino (zimski in poletni tip, ki ljubita hladne barve). Barvni tipi nam povedo kako dosežemo barvno usklajenost.

Če je vaša polt svetla, pogosto z breskovim navdihom in rumenkastim, oziroma zlatim podtonom, pripadate pomladnemu tipu. Takšna dekleta imajo pogosto rdečico na obrazu, najpogosteje pa gre za blondinke, ki imajo vse od modrih do sivozelenih in zlatorjavih oči. Ličenje deklet pomladnega tipa naj bo rahlo, naravno, svetlo in toplo ter ne premočno in v odtenkih jeseni. Oči poudarimo z nežnimi pastelnimi toni, ki se ujemajo obleki, ustnice pa namažemo z glosom.

Ličenje za valeto

Pri nas najbolj pogost tip je poletni tip, pri katerem gre za nežno svetlo polt z rožnato kožo, bledikastim podtonim kože, ki je pogosto tudi oliven. Lasje so običajno pepelnato blond in od srednje do temno rjavi, oči so sivo modre, svetlo modre in lešnikovo rjave. Dekletom poletnega tipa najbolj pristoji ličenje v zelenih, rožnatih ali bledo- modrih in pastelnimi odtenkih. Kadar ste v dvomih, izberite barvo z modrim podtonom, vedno pa se izogibajte korenčkovi barvi, rdeči, ki ima zlat podton, rumeni ali zlati barvi.

Za jesenski tip deklet so značilne intenzivne barve las in oči. Koža je rumenkasto zlata, lasje so kostanjevo rdeči ali temno blond z nekaj rdečkastimi odsevi. Oči so zelo izrazite – lahko so vse od modre do temno olivne, zlato, ali temnorjave. Takšnim dekletom pristojijo zemeljski toni – zlata, rjava in rdečkasta barva, izogibati pa se morajo modrim, zelenim, rožnatim, črnim in belim odtenkom. Samo dekle, ki je jesenski tip, si lahko privošči oranžno barvo, idealna barvna kombinacija ličenja pa je senčilo v barvi marelice in rjav glos za ustnice.

Bela, porcelanasta polt z modrim podtonom označuje zimski tip. Takšno dekle ima temno modre, zelene, sive ali črnorjave oči, ter temne – predvsem močno črne, modro-črne, temno rjave ali črno- rjave lase. Zimskemu tipu ustrezajo hladne barve, kot so črni in beli odtenki, pa tudi rožnati, vijoličasti, čokoladni in modri s primesjo sive. Opustite rjave in zemeljske, zlate, pastelne in močno rumene barve.

 In še nekaj zadnjih nasvetov

Glede na barvo oči, uporabite naslednja senčila:

– modre oči: zemeljski toni, lahko tudi vijolična, siva, črna barva,

– zelene oči: zemeljski toni, zlata barva, vijolični, rjavi in marelični toni,

– rjave oči: skoraj vse barve, predvsem zelene, modre ter celo rjave barve.

– S črtalom za oči naredite tanko črtico tik ob trepalnicah.

– Če želite videz velikih oči, lahko v spodnjem, notranjem delu očesa naredite belo črto z barvico, če pa želite oko pomanjšati, je ta lahko črna.

– Poskrbite, da so obrvi lepo oblikovane. Lahko jih poudarite tudi s senčilom, saj bodo videti zelo naravne.

Ustnice lahko obrobite z nežno barvico ter nato nanesete šminko ali glos.

V kolikor same niste vešče ličenja, se lahko odločite za obisk v kozmetičnem salonu, pri čemer ne pozabite na testno ličenje kakšen dan pred velikim dogodkov. Pri ličenju je treba omeniti naslednje: dekleta, ki se boste najprej oblekla v svojo obleko in nato naličila, si med ličenjem zavarujte obleko (npr. z navadno majico), saj se da na tak način izogniti nepotrebnim madežem tik pred plesom. Nohti naj bodo negovani, toda ne predolgi. Ne glede na vse, pa ne pretiravajte z ličenjem.

PUSTITE KOMENTAR