Informacije o vpisu
Informacije o vpisu

• Informativni dnevi

Potekajo vsako leto v sredini februarja (letos bodo 14. in 15. februarja 2020). Na informativnih dnevih boste izvedeli nekaj splošnih informacij o fakulteti – kako je fakulteta organizirana, kakšne dejavnosti nudi študentom, kakšno je stanje na trgu dela ipd. Zavedati pa se morate, da je cilj informativnih dni privabljanje študentov na fakulteto, zato se ne vpisujte na faks zgolj na podlagi dobrega občutka, ki ste ga dobili na »informativcu«. Čim več sprašujte, kaj vprašati pa najdete v članku 12 vprašanj za informativne dni >>

• Spletna stran fakultete

Če vas nek študij zanima, si na spletni strani fakultete oglejte urnik študija in opis predmetov, saj se pogosto dogaja, da si dijaki o določeni smeri študija ustvarijo napačno sliko, zaradi česar so potem primorani zamenjati študij. Na spletni strani boste našli tudi, kaj se dogaja na fakulteti (obštudijske dejavnosti) in kako so dejavni študenti.

• Spletni forumi

Večina fakultet ima študentske forume, kjer lahko starejšim študentom zastavite vprašanja v zvezi s študijem, izpiti, profesorji itd. Forume uporabljajte že pred vpisom na fakulteto, saj boste od študentov dobili veliko bolj jasno sliko o fakulteti, ti vam bodo dali najbolj objektivne informacije. Vseeno pa jemljite informacije, ki jih najdete tudi z rezervo.

• Karierno središče

Karierno središče je del Zavoda RS za zaposlovanje. Na njihovi spletni strani najdete opise poklicev, trenutno stanje na trgu dela, orodja za odkrivanje svojih interesov itd. Svetovalci vam lahko konkretno svetujejo glede študija, zato ne škodi, da jih obiščete v večjih krajih: Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Trbovlje in Velenje; v manjših krajih najdete karierne kotičke. Več informacij na: www.ess.gov.si/ncips/cips.

• Karierni centri univerz

Karierni centri spadajo pod okrilje slovenskih univerz, njihovi zaposleni pa vam lahko svetujejo tako pri odločanju o študiju kot tudi po končanju študija, ko boste že iskali prvo zaposlitev. Več na spletnih straneh kariernih centrov posameznih Univerz: www.kc.uni-lj.si, www.kc.uni-mb.si, www.upr.si in www.ung.si.

Pridobite informacije od starejših kolegov
Pridobite informacije od starejših kolegov

• Študentski sveti fakultet

Fakultete imajo svoje študentske svete, kjer se lahko z vprašanji o študiju obrnete na študente, ki vam bodo zagotovo z veseljem dali veliko uporabnih in koristnih informacij. Več lahko najdete na spletni strani fakultete, ki vas zanima.

• Prijatelji, šolska svetovalna služba, karierni sejmi in internet

Če ste v zagati, se seveda ne pozabite obrniti na svoje prijatelje, ki že študirajo. Prav tako vam bodo zagotovo znali svetovati in pomagati z informacijami v šolski svetovalni službi na vaši šoli. Sledite, kdaj se odvijajo različni karierni sejmi po Sloveniji, saj na njih dobite ogromno informacij. Ne smete pa pozabiti na zakladnico informacij, internet.

Brezplačna mobilna aplikacija eVŠ

Maja 2015 je bila aktivirana brezplačna mobilna aplikacija eVŠ za Android in iOS, ki je komunikacijsko orodje, namenjeno dijakom, študentom in ostali zainteresirani javnosti, v katerem so na enem mestu zbrane pomembnejše informacije s področja visokega šolstva v Sloveniji in informacije o vpisu. Aplikacija omogoča iskanje po zbranih podatkih o visokošolskih zavodih (univerze, fakultete, visoke strokovne šole, akademije), študijskih programih in študentski prehrani. V rubrikah so podane pomembnejše informacije glede pravic študentov in ugodnosti, ki upoštevajo status študenta: štipendije, subvencije za prevoz, prehrano in bivanje, zdravstveno varstvo ter študentsko delo. Najdete jo v trgovinah Google Play in AppStore. Na spletni strani ministrstva najdete še najpogostejša vprašanja in odgovore s področja statusa študenta, zavarovanja, štipendij, prevoza, oddaje prijave itd.

PREKOVsebina: Martin Hauptiman

PUSTITE KOMENTAR