Domov Nasveti za učenje Kam so šli vsi moji podatki?!

Kam so šli vsi moji podatki?!

Prva stvar, ki jo morate narediti za varno delo z datotekami in njihovo shrambo, je, da omogočite koš oziroma ga nimate nastavljenega na onemogočeno. Če imate koš onemogočen, pomeni, da bo vsaka datoteka, ki jo boste izbirsali, izbrisana trajno in se ne bo prestavila vanj. Koš je majhen programček na računalniku, kamor se prestavijo stvari, ki so na tem, da bodo izbrisane, vendar še vedno zasedajo prostor na disku. Če se želite nečesa trajno znebiti, morate to izbrisati tudi iz koša, zato mora biti ravnanje s košem previdno.

Naslednja in največkrat podcenjena stvar pri shranjevanju datotek je delanje varnostnih kopij. Večina uporabnikov začne z izdelovanjem varnostnih kopij šele, ko računalniku preti nevarnost ali ko so že izgubili določene pomembne dokumente. Varnostne kopije lahko delate na več različnih prenosnih medijev, trenutno so najbolj varni in popularni prenosni diski, ki dosegajo že kapacitete več kot en terabajt (tisoč gigabajtov). Kopije lahko delate ročno, tako da dokumente sami prenesete na medij. Obstajajo pa tudi avtomatska posodabljanja varnostnih kopij z ustreznim programom. Odločitev za to, kakšne varnostne kopije boste izdelovali, je v vaših rokah, sprejmite pa jo glede na to, koliko in kako pomembne datoteke imate na svojem računalniku.

Ker uporaba interneta narašča iz dneva v dan in ker je za vsakega uporabnika koristno, da lahko do datotek dostopa na kateremkoli mestu, je morda celo smiselna hramba datotek na kakšnem strežniku. Seveda pride ta rešitev bolj v poštev za podjetja, vendar obstajaja tudi že  za osebne uporabnike. Sicer pa si lahko vedno kakšno manjšo datoteko pošljete na e-pošto (gmail, hotmail …), ki zdaj omogoča že veliko prostora in se še iz dneva v dan veča. Prav tako pa izkoristite različne ponudnike online shranjevanja, npr. Dropbox.

Nesrečni primer

Zdaj pa sledimo scenariju, ki se lahko zgodi v najslabšem možnem primeru. Ravno dokončujete seminarsko nalogo, ki jo shranite na namizje, in zapustite računalnik. Za vami računalnik uporabi mlajši brat, ki datoteko pomotoma izbriše z računalnika, torej tudi iz koša. Ko spet sedete za računalnik, datoteke ne najdete nikjer. Kaj storiti? Datoteka je še vedno na vašem računalniku, vendar jo je treba le obnoviti. Zato obstaja precej programov, ki so na spletu na voljo brezplačno. So lahko dostopni in po navadi zelo preprosti za uporabo. Najdete jih lahko s katerim koli spletnim brskalnikom. Če želite datoteko obnoviti hitro in poceni, vam priporočam prenos programa s spleta, vendar se boste morali, če ne bo deloval, zanesti na kak boljši, plačljiv program.

Če boste datoteko dobili nazaj in v kakšen stanju bo, je odvisno od časa, ki je pretekel od izbrisa, in od programa, ki ga boste uporabili. Svetujem vam, da imate program nameščen na računalniku že od začetka, saj bo tako stvar precej lažja in si boste prihranili veliko živcev.  Nekaj programov: Recuva, Puran File Recovery, Glary Undelete, Pandora Recovery itd. Možnost, da datoteke ne boste pridobili v celoti, če gre za dokument, še ni tako huda, kot če gre za sliko, saj se lahko zgodi, da bo poškodovana ali pa se dokumenta ne bo dalo več odpreti.

Najbolje je seveda, če se nič od naštetega ne zgodi, če pa se, je dobro, da imate nekje shranjen dvojnik datoteke. Za dobro in varno delo z računalnikom je pomembna dobra organizacija, pri kateri vemo, kaj počnemo. Disk naj bo čist in pred nevarnimi datotekami zaščiten s protivirusnim programom. Stvari, ki jih ne potrebujete, izbrišite in omogočite hitrejše delovanje sistema, pomembne stvari pa raje shranite na DVD ali še bolje prenosni USB-disk poljubne velikosti. Tako bo na vašem računalniku le tisto, kar potrebujete za tekoče delo, in tudi izbris kakšne datoteke ne bo pomenil nič hujšega.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj