Domov Vpis na fakulteto Kam naj se vpišem?

Kam naj se vpišem?

Veliko srednješolcev ve, kaj jih v življenju veseli, ne vedo pa, na katero fakulteto naj se vpišejo. V tem primeru vam lahko pomagajo različne klasifikacije poklicev.

Analiziranje informacij

Sem spadajo poklici, pri katerih se zbira in analizira podatke. Iz dobljenih podatkov je treba izluščiti tiste, ki so pomembni, nato pa na podlagi dobljenega gradiva potegniti zaključke. Takšna dela so danes zelo pogosta v farmaciji (Fakulteta za farmacijo), ekonomiji (Ekonomska fakulteta), novinarstvu (Fakulteta za družbene vede) ipd.

Umetnost in oblikovanje

Poklici za tiste, ki radi ustvarjajo. Sem spadajo klasični umetniški poklici, ki jih poučujejo na akademijah (Glasbena akademija, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo). Zraven pa lahko štejemo še druge poklice, pri katerih je pomembna ustvarjalna žilica: arhitekt (Fakulteta za arhitekturo v LJ, Fakulteta za gradbeništvo prometno inženirstvo in arhitekturo, smer arhitektura v MB), industrijski oblikovalec (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje) ipd.

Narava in okolje

Za vse tiste, ki imate radi živali, okolje, ekologijo … Poleg poklicev, kot sta veterinar (Veterinarska fakulteta) in ekolog (Biotehniška fakulteta), sem uvrščamo še različne poklice, ki zajemajo delo z naravo – če vas takšno delo veseli, si poglejte različne smeri na Naravoslovnotehniški fakulteti v LJ (geologija, metalurgija, geotehnologija), Visoki šoli za varstvo okolja v Velenju, za ljubitelje okolja pa je zanimiv tudi študij krajinske arhitekture (Biotehniška fakulteta v LJ).

Skrb za ljudi

Pri tovrstnih poklicih je potrebnega veliko potrpljenja in čuta za soljudi. Najočitnejša izbira je Medicinska fakulteta (v LJ in MB), kjer se lahko izučite za zelo različne poklice (zobozdravnik, psihiater, splošni zdravnik itd.). Omeniti pa velja še Zdravstveno fakulteto v LJ (študij fizioterapije, babištva), Fakulteto za zdravstvene vede v MB in Fakulteto za vede o zdravju v Izoli ter različne smeri na Pedagoški fakulteti (v LJ, MB in Univerza na Primorskem).

Upravljanje vozil

Če radi upravljate različna vozila, potem velja pogledati študij letalstva na Fakulteti za strojništvo (LJ), pa tudi različne smeri na Fakulteti za pomorstvo in promet (navtika, ladijsko strojništvo …).

Znanstvena in tehnična dela

Dela za vse tiste, ki se zanimate za znanost in raziskovanje, izbirate pa lahko med malim morjem različnih fakultet in smeri: Fakulteta za računalništvo in informatiko (LJ), Fakulteta za aplikativno naravoslovje (Univerza v Novi Gorici), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (LJ in MB) …

Ekonomist ali igralec

Ogromno dijakov četrtih letnikov se vsako leto znajde v precepu: ali naj pri izbiri študija gledam na možnost zaposlitve (in denar) ali naj študiram tisto, kar me veseli? Odgovor: Zakaj ne poskusite obojega? Študent se lahko namreč po končanem prvem letniku študija vzporedno vpiše na še na drug visokošolski zavod. Pogoji za vzporedni vpis so uspešno zaključen prvi letnik, študent mora izpolnjevati pogoje za vpis, ki veljajo na drugi fakulteti, matična fakulteta pa lahko še dodatno zaostri pogoje, pod katerimi dovoli vzporedni vpis (zahteva lahko določeno povprečno oceno).

Druga možnost za tiste, ki ste se znašli v zgornjem precepu, je zaporedni vpis – ko ste končali študij na fakulteti, se lahko kot diplomant vpišete na drugo fakulteto.

Za mnenje o opisanem problemu smo vprašali tudi Gabrijelo Fidler, svetovalko iz Šolskega centra Velenje, ki pravi: »Kaj je bolje – biti slab in mlačen računalničar (ki je trenutno iskan poklic) ali odličen druzboslovec, npr. zgodovinar? Zagotovo se bom kot zgodovinarka, če me to področje zanima, se v njem najdem …, bolje počutila, bom srečnejša, zadovoljnejša in če bom to srčnost kazala tudi navzven, bom tudi delo našla.« Bodočim študentom tako svetuje, naj »pri odločitvi v največji meri upoštevajo svoj interes, nagnjenja, deloma pa mislijo tudi na perspektivnost poklica, kasnejšo zaposlitev, plačo, delovne razmere …«

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj