Na sistematskih pregledih zdravnik ugotavlja splošno stanje naših teles (teža, višina), preveri pritisk, vid, barvni vid (barvno slepoto), preveri našo držo in hrbtenico, posluša pljuča in srce, pogleda ali imamo ploska stopala in preveri krvno sliko. V višjih razredih preveri, kako je s puberteto in ali se naše telo pravilno razvija.

Najbolj so zdravniki pozorni na telo, ko se prične spreminjati – to je v puberteti. Preverijo znake pubertete, povprašajo nas o stilu življenja (razvade – ali smo poskusili alkohol, cigarete), kako se prehranjujemo … Zdravniki spodbujajo zdrav način življenja, ki je za nas najboljši – to pa že vemo, kajne?

Kjub temu, marsikdaj zaznajo motnje hranjenja (anoreksija, bulimija), prekomerno težo in v zadnjem času pomanjkanje gibanja – se strinjate, da smo veliko časa pred računalnikom in se zato manj gibamo?

Blood Pressure MonitorMarsikdaj je pred sistematskim pregledom prisoten strah. Zakaj? Ko smo v letih, ko se zavedamo našega telesa, je strah posledica sramu. Se bom moral/a sleči pred zdravnikom ali pred sošolci? Kaj če kdo vidi, da sem/nisem poraščen/a? To je normalno in naj vas potolažimo, da te težave ne bodo prisotne. Videli vas bodo prav toliko, kot pri pouku športne vzgoje. Zdravnik včasih dvigne majico, to pa zato, ker nam preko nje ne more poslušati srca in pljuč. Brez strahu – vse je za dober namen!

Sistematski pregledi niso namenjeni le temu, da nas zdravnik premeri in oceni. Služi tudi temu, da lahko spremljamo osebni razvoj posameznika in celotnih generacij. Ste vedeli, da je vsaka generacija malenkost višja? Tudi to so ugotovili s pomočjo sistematskih pregledov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR