O tej temi smo se pogovarjali s strokovnjakinjo Natašo Grof, uni. dipl. psih., z Gimnazije Poljane.

Na začetku leta imam slabe ocene. Kaj naj naredim, ko se slabe ocene kopičijo?

Prehod v srednjo šolo lahko povzroči na začetku slabše ocene, saj je način dela drugačen in bolj natempiran. Vendar možgani delajo čudeže in s pravo organizacijo se da vedno nadoknaditi zamujeno ter ocene popraviti. Vendar dlje ko se odlaša, težje je. Za začetek se obrnite na starše. Povejte jim, da dobivate slabe ocene ter da si želite njihove opore in pomoči. Večina vas v tem trenutku najprej potrebuje čustveno oporo in vedenje, da v tej stiski niste sami. Nato sledi konkretno reševanje izziva. Najprej je vsekakor treba ugotoviti vzrok – se premalo časa učite ali morda način učenja ni primeren? Ni odveč, da se obrnete na šolsko svetovalno službo ali profesorja predmeta. Navsezadnje oni učijo ta predmet in vedo, kaj pričakujejo od vas. Ko se boste obrnili na njih, bodo videli, da slabe ocene niso le plod lenobe, ampak da si prizadevate, da bi bilo drugače. Tako boste skupaj na isti strani stali nasproti slabim ocenam.

Kako naj najdem pravilen način učenja?

Pri iskanju najbolj koristnega načina učenja vam lahko pomagajo sošolci, ki jim ta predmet dobro gre. Vprašajte jih, kako se oni učijo. To ne pomeni, da morate posvojiti njihov način; za svoje vzemite le tiste dele, ki se bodo pri vas izkazali za učinkovite. Ne zanemarite niti pomoči svetovalne službe – s tem imajo veliko izkušenj. Tudi profesorji  so vam lahko v veliko pomoč, izkoristite njihove svetovalne ure. V primeru da res ne gre, pa poiščite nadaljnjo pomoč.

Želim iti na zabavo, starši pa mi ne dovolijo. Kaj lahko storim?

Zabava vam je zelo pomembna, saj poleg sprostitve pomeni tudi večanje socialne mreže. Če ste opravili vse svoje obveznosti in nimate večjih težav v šoli, si verjetno zaslužite, da se zabavate s prijatelji. Tudi v primeru slabih ocen je dobro, da greste občasno ven, še posebej, če se trudite, da ocene popravite. Zato poslušajte starše, ki naj vam zaupajo svoje strahove in bojazni; tako se boste lažje vživeli v njihovo kožo in se zato morda z manj slabe volje držali dogovorov in se tudi kdaj odrekli zabavi. Dogovorov se morata držati obe strani, tako starši kot mladostniki; s tem utrdite medsebojno zaupanje, ob enem se naučite prevzemanja odgovornosti za lastna dejanja. Ob neupoštevanju dogovora posledice morajo biti, ampak naj bodo primerne starosti in ”prekršku”.

Pomembni so iskrenost, odgovornost in zaupanje obeh strani. Staršem iskreno povejte, kam greste, kdo bo tam in kaj se bo tam dogajalo. Pomemben je tudi dogovor o tem, kdo vas bo peljal na zabavo, kdaj in kako boste prišli domov. Seveda se verjetno ne boste strinjali v vsem, vendar, če se boste večkrat izkazali zaupanja vredni, vam bodo starši verjetno tudi vedno več dovolili.

Zdi se mi, da me starši ne poslušajo, ne slišijo.

Konflikti med vami in starši so v dobi turbolentnega najstništa lahko bolj pogosti in bolj intenzivni. »Najstniki imate lahko občutek, da vas starši sploh ne razumejo, da ”razlagate steni”. Ta občutek je morda tudi obojestranski – tudi starši imajo občutek, da jih njihov otrok sploh več ne posluša in noče razumeti,« razlaga strokovnjakinja. To običajno vodi do razdraženosti in jeze, zaradi česar je komunikacija še bolj otežena. Da se prepričate, da vas starši res slišijo, jih prosite, da ponovijo s svojimi besedami, kar ste povedali. Tako boste lahko dodatno pojasnili svoje besede, če vas starši niso pravilno razumeli. Vendar pozor, če vas slišijo in razumejo, to še ne pomeni, da se morajo z vami tudi strinjati in odobravati vaše vedenje. »Dobro bi bilo, če bi se oboji zavedali dejstva, da ima vsak pravico do svojega mnenja in ni nič narobe, če na koncu pridejo do sklepa, da se strinjajo, da se ne strinjajo,« še dodaja Nataša Grof.

Starši ne odobravajo moje družbe

Razumeti morate, da starše za vas skrbi, kako bo družba vplivala na vas. Na ta način vam izkazujejo ljubezen in vam nočejo nagajati ali pa dokazovati svojo premoč. Potrebno je, da vam zaupajo, da so vas vzgojili tako, da se boste znali upreti negativnim vplivom družbe. Nataša Grof svetuje: »Najstniki si lahko to zaupanje pridobite ali ga vzdržujete tako, da staršem s svojimi dejanji in tudi besedami dokažete, da je njihova skrb odveč, saj se kljub druženju s kakšnimi kontroverznimi prijatelji, npr. vračate domov v ”normalnem” stanju, vzdržujete primeren učni uspeh, se dokazujete  v raznih hobijih in podobno. Ter na to tudi konkretno opozorite starše.« V primeru, da pa družba res negativno vpliva na otroka, pa samo izoliranje najstnika od nje, ne bo rešilo težave, pravi vzrok spremembe v vedenjo je običajno nekje drugje.

Starše skrbi za otroka, ker se šola v drugem kraju. Kaj lahko storijo?

Vedeti je treba, da je mladostnik individuum, ki svojo avtonomnost v najstniških letih izrazi tako, da se začne sam odločati in zavestno išče lastno mesto v družbi. Če mu s pretirano represijo avtonomnost odvzamemo, naredimo več škode kot koristi. Otroku je treba pustiti, da včasih dela tudi napake in se iz njih nekaj nauči. Sam naj prevzema odgovornost za lastna dejanja in odločitve. Vloga staršev je, da ga pri odločitvah podpirajo, mu pomagajo in ga poskušajo razumeti, ne smejo pa se sami odločati v mladostnikovem imenu. Pogoj za zaupanje je odprta komunikacija; starši naj mladostniku zaupajo svoje strahove, s tem mu bodo dali vedeti, kaj je zanje sprejemljivo in kaj ne. Če se starši bojijo, da bo njihov otrok zabredel v slabo družbo, mu naj to odkrito povejo. Dobro je, če v takšnem primeru spoznajo prijatelje svojih otrok, saj bodo tako vedeli, s kom preživljajo prosti čas. Nato oddaljenost od doma ne bo več vir konfliktov in nezaupanja.

Vključenost staršev v dobo odraščanja

Če imate že od mladosti skupne hobije (družinski pikniki, obiskovanje kina, gledališča, izleti itd.), jih obdržite, saj imajo tudi najstniki željo po prijetnem druženju s starši. »Takšna doživetja lahko obudijo vesele in smešne spomine na dogodke, ki so se jim zgodili skupaj in s tem vzdržujejo ter tudi poglabljajo vez med njimi,« nadaljuje psihologinja, ter svetuje: »Če nimate takšne tradicije, pa jo lahko sedaj pričnete, npr. greste enkrat na mesec skupaj na izlet. Morda bo prvič malo zadrege, ampak nič za to. Važno je, da nekaj zabavnega počnete skupaj.«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR