Pri izbiri idealnega programa morate prvo definirati cilje, ki bi jih radi dosegli z določenim izobraževanjem. Na primer: bi se radi nučili novega jezika? Če je tako, potem izberite program, ki se izvaja v jeziku, ki ga še ne govorite. Bo študij hkrati tudi priložnost za potovanje? Potem izberite destinacijo, ki omogoča dobre potovalne povezave in program, ki omogoča dovolj časa, da vse ambicije uresničite. Raziščite tudi, kako vsebina programa sovpada z vašo izobrazbo in ambicijami. Ima program iste/podobne predmete, kot bi se jih lahko učili na domači fakulteti ali je program tak, da so predmeti specifični? In še to: Glede na stopnjo samostojnosti razmislite, če mora imeti tuja fakulteta program, ki nudi podporo tujim študentom (študentska pisarna, tutorstvo) na licu mesta ali lahko shajate brez tega.

Kam v tujino naj grem?

Odločitev, kje boste študirali je prav toliko bistvena, kot odločitev, kaj boste študirali in zavisi od osebnih preferenc. Različni faktorji so različnim ljudem različno pomembni. Če mislite, da je povezovanje izkušnje študija v tujini z vašim področjem nujno, razmislite, kje in kako boste vaše znanje in zanimanje lahko plemenitili zunaj fakultete – v vsakdanjem življenju. Če iz osebnih ali profesionalnih vzrokov preferirate enega izmed jezikov, to lahko močno skrči seznam potencialnih izobraževalnih ustanov. Ali pa preprosto želite spoznati točno določeno kulturo? Velika večina študentov za svojo destinacijo v tujini izbere Dansko, Nizozemsko in pa Anglijo – deloma zaradi velike ponudbe univerz, deloma zaradi velike ponudbe programov. Zapomnite si tudi, da velika mesta ponujajo veliko socialnih in intelektualnih priložnosti, hkrati pa so bolj kozmopolitanska, medtem, ko manjša mesta ponujajo manj priložnosti, a so kulturno bližje tradicionalnemu življenju.

Kdaj naj grem študirati v tujino?

Večina študentov se v tujino poda direktno po srednji šoli, je pa tudi možno, da se šolate v tujini le na podiplomskem programu – priporočljivo je le, da pred odhodom nekaj časa namenite jezikovnim tečajem, da bo izobraževanje lažje teklo. Sicer pa je čas odhoda v tujino različen od posameznika do posameznika – glede na situacijo in cilje posameznika, boste sami najbolje vedeli, kdaj je pravi čas.

Koliko časa naj ostanem v tujini?

Daljši kot bo čas, več osebnih, akademskih in profesionalnih koristi boste od te izkušnje imeli. Seveda zavisi, ali ste odšli na dodiplomsko ali podiplomsko šolanje – nekateri pa to kar združijo. Kakorkoli – vsakršna izkušnja v tujini je uporabna.

Na katere stvari naj bom pozoren pri izbiri programa?

Odgovor na to vprašanje je nemogoče podati v splošni obliki, saj so posameznikovi cilji tisti, ki določajo malenkosti, ki so pomembne.

Lahko podamo le nekaj namigov, na kaj biti pozoren, da bo izkušnja kar najbolj koristna in bodo te koristi dolgoročne:

  • Program naj vam nudi možnost druženja in spoznavanja z domačini v in izven fakultete.
  • Na vaših predavanjih naj bo čimveč študentov raznolikih narodnosti.
  • V vašem razredu naj ne bo več kot 35 študentov.
  • Preverite, ali fakulteta nudi podporo, ki vam pomaga na privajanje (tutorstvo).
  • Imate podporo pri učenju jezika?
  • Ali obstaja možnost sodelovanja pri terenskem delu in drugih kulturnih aktivnostih?
  • Ali je možno kontaktirati bivše in zdajšne študente in jim zastaviti vprašanja (pred odhodom)?

Vir: Dream Foundation

PUSTITE KOMENTAR