Vse skupaj ni tako težko kot si predstavljate ali vam govorijo starši in profesorji, potrebujete samo zaupanje v lastne sposobnosti, malce taktičnosti, premišljeno pripravo in ščepec sreče. S tem boste dosegli odlične uspehe na maturi, se uvrstili na želeno fakulteto, nato pa uživali v dolgih brezskrbnih počitnicah.

Priprava na maturo poteka med celim šolskim letom. Bistvene teme, ki jih morate poznati, boste ponovili že v okviru določenega predmeta. Bodite pozorni, ko vam profesorji dajejo navodila, in izkoristite možnost reševanja starih maturitetnih nalog, saj boste tako dobili pravi vpogled v svoje znanje in približen občutek, kako naloga izgleda na maturi. Naučili se boste tudi tehnike reševanja posameznih tipov nalog. Vendar, pozor! Lahko se vam zgodi, da rešite 5 različnih maturitetnih nalog, od katerih nekatere rešite zelo dobro, druge pa so polom. Vedno obstaja komponenta, ki se imenuje sreča. Nekatere naloge so vam pisane na kožo, druge pa pač ne, zato zaradi takega neuspeha še ne smete vreči puške v koruzo.

Dobro si oglejte tudi maturitetne izpitne kataloge in kupite knjige s primeri nalog.

  • Z učenjem angleščine ne bo veliko dela, saj na koncu preverjajo znanje, ki ste si ga pridobili v 4. letih pri pouku, zato tega ne morete tako hitro nadoknaditi. Poglejte si le pravila za pisanje eseja in uradnega pisma, slovnico pa preletite, če vam dela težave.
  • Pri slovenskem jeziku bo najmanj težav s pisnim izpitom. Preglejte le slovnična poglavja, da boste poznali terminološke izraze. Za ustni izpit, kjer se preverja znanje iz književnosti je priporočljivo, da pregledate domača branja, ki ste jih napisali tekom preteklih let. To zahteva kar nekaj učenja, zato začnite pravočasno, en dan prej ne bo dovolj. Pri eseju pa je treba dobro poznati zahtevana literarna dela, ozadje njihovega nastanka, avtorja, obdobje in idejo dela. Pri pisanju pazite, da res odgovorite na vsa vprašanja.
  • Matematiko se lahko naučite le z vajo. Kupite si kakšno knjigo z maturitetnimi nalogami, kjer so primeri rešenih nalog, in knjigo z vprašanji za ustni izpit, saj so v njej vsa vprašanja, ki jih lahko dobite na maturi. In še enkrat, vaja, vaja, vaja!
  • Pri večini izbirnih predmetov si je treba zapomniti kar velike količine podatkov. Poskusite že med letom delati zapiske, da vam na koncu na bo zmanjkovalo časa. In naj še enkrat ponovimo, ne čakajte na zadnji dan pred izpitom, učiti se začnite vsaj teden prej.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR