Domov Splošno Kako do vozniškega izpita

Kako do vozniškega izpita

1. Zdravniški izpit

Za opravljanje izpita (torej pred začetkom praktičnega dela) morate opraviti zdravniški izpit. V času tečaja CPP v marsikateri avtošoli organizirajo zdravniški pregled, lahko pa ga opravite tudi sam pri eni od pooblaščenih organizacij. Zdravniško spričevalo velja 2 leti, potrebovali ga boste tudi ob prijavi na izpit. S seboj vzemite osebni dokument, zdravstveno izkaznico, očala ali kontaktne leče, če jih nosite, (skupaj z zadnjimi izvidi ali podatki o dioptriji) in morebitne izvide, ki jih imate doma.

2. Prva pomoč

Opraviti morate izpit iz poznavanja prve pomoči, ki ga organizira Rdeči križ. Ponujajo tudi tečaje prve pomoči, kjer pridobite teoretično in praktično znanje. Izpit iz prve pomoči obsega pisni, praktični in ustni del. Vse več avtošol svoje učilnice posoja tudi za tečaj iz prve pomoči, tako da ga lahko opravite v času tečaja CPP ali voženj z avtomobilom. Tečaj iz prve pomoči traja 10 šolskih ur.

3. Teoretični del – poznavanje CPP

Po opravljenem teoretičnem delu usposabljanja, ki ga organizirajo šole vožnje, se prijavite k preverjanju teoretičnega dela vozniškega izpita. Teoretično usposabljanje se lahko izvaja v prostorih šole vožnje, na nekaterih šolah, v prostorih drugih ustanov, ki so dosegljive dijakom. CPP mora trajati najmanj 20 šolskih ur. Ko končate z usposabljanjem, se na upravni enoti prijavite k opravljanju izpita, ki poteka na izpitnem centru. Republiški test CPP morate opraviti preden začnete z vožnjo. Če ste na teoretičnem delu izpita neuspešen, lahko ponovno opravljate izpit po petih dneh (po starem pravilniku po štirinajstih dneh). Uspešno opravljen teoretični del izpita velja 12 mesecev oziroma za štiri izpitne vožnje (če so bile neuspešne).

Nasvet: Na spletu najdete veliko testnih pol (t. i. CPP pol), po katerih lahko vadite in vidite tipe nalog, ki jih lahko pričakujete.

4. Praktični del

Izberite si šolo vožnje, pri kateri boste opravljali učne ure vožnje. Opraviti jih morate najmanj 20, preden se lahko prijavite k t. i. izpitni vožnji. Ura vožnje traja 50 minut. Kandidati morate s svojimi inštruktorji predelati 16 vaj, razdeljenih v tri stopnje, število potrebnih ur za osvojitev znanja pa se razlikuje od kandidata do kandidata, saj je odvisno od psihomotoričnih sposobnosti, starosti, predznanja in še česa. V povprečju je število ur v slovenskih avtošolah od 35 do 45, kar je skoraj še enkrat več kot pred dvema desetletjema. Na vsaki uri vožnje morate imeti seboj evidenčni karton, zdravniško spričevalo in osebni dokument. Brez tega ste v prekršku!

Predzadnja ura je hkrati tudi praktični preskus znanja (t. i. društveni izpit), ki poteka v podobnih razmerah kot kasneje pravi vozniški izpit. Če preskus uspešno opravite, se lahko prijavite na vozniški izpit.

5. Vozniški izpit

Glavno vožnjo lahko opravljate pri katerem koli Izpitnem centru v Sloveniji. Teh je 16, nahajajo se v večini večjih krajev, nanj pa se prijavite na katerikoli upravni enoti prijavite k praktičnemu delu izpita za katerikoli izpitni center v Sloveniji. Izpitna vožnja traja praviloma od 40 do 50 minut, na izpitni vožnji pa je poleg inštruktorja prisoten tudi član izpitne komisije. Po izpitni vožnji dobite potrdilo o uspešno opravljenem izpitu, če pa je bil neuspešen, lahko ponovno opravljate izpit v petih dneh. S potrdilom o uspešno opravljenem izpitu na sedežu upravne enote, v kateri imate stalno ali začasno prebivališče, dobite vozniško dovoljenje.

Če ste do 18. leta vozili s spremljevalcem, se lahko po dopolnjenem 18. letu prijavite k opravljanju praktičnega dela izpita. Ko ga opravite, lahko vozite samostojno, brez spremljevalca.

Kako poteka izpitna vožnja

Po začetnem preverjanju dokumentov kandidata (osebni dokument, zdravniško spričevalo, evidenčni kartonček) komisija seznani s potekom izpita. Člani izpitne komisije med vožnjo jasno in razumljivo usmerjajo kandidata ter mu dajejo navodila. Praktični del je sestavljen iz treh delov:

  • priprava na vožnjo in pregled vozila,
  • ugotavljanje spretnosti vožnje na poligonu ali na drugi neprometni površini,
  • preizkus vožnje v prometu.

Po vožnji se opravi še analiza vožnje in izrek ocene (v primeru negativne ocene je pomembno, da je ta dobro utemeljena).

Pri izpitni vožnji še posebej pazite na: pravilno vključevanje v promet, uporabo smernika, spremljanje vseh ogledal (ne pozabite spremljati prometa v desnem ogledalu), vzvratno vožnjo, bočno parkiranje … Pozorno spremljajte navodila, ki jih dobite od članov izpitne komisije.

Izdaja vozniškega dovoljenja

Ko uspešno opravite vozniški izpit, vam bodo na upravni enoti izdali vozniško dovoljenje.

6. Dodatno usposabljanje za voznike začetnike

Zakon določa, da ste do dopolnjenega 21. leta oz. dve leti po opravljenem vozniškem izpitu vozniki začetniki. V tem obdobju morate opraviti Program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika, ki je sestavljen iz vadbe varne vožnje ter skupinske delavnice o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa. Udeležite se ju lahko najhitreje po štirih mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja. Manuel Pungertnik, AMZS inštruktor varne vožnje, dodaja, da je »program za voznika začetnika zasnovan zato, da se mladim voznikom na varen način prikaže kritične situacije v cestnem prometu, ki jih med usposabljanjem v šoli vožnje zaradi nevarnosti ni možno predstaviti. Program je sestavljen z namenom, da na mlade voznike vpliva z ozaveščanjem in praktičnimi prikazi. Na ta način mladi vozniki dobijo izkušnje v nadzorovanem okolju in brez nevarnosti. Še pomembnejše kot izkušnje same pa je zavedanje kompleksnosti vožnje in osebne odgovornosti, ki so jo pridobili z vozniškim dovoljenjem.«

Okvirne cene

Zdravniški pregled: opravite ga lahko v dispanzerju medicine dela in športa ali pri pooblaščenih zdravnikih, cena: za dijake in študente med 30 in 45 €.

Tečaj Cestno prometnih predpisov: opravite ga lahko v eni izmed številnih avtošol. Ponavadi dobite tečaj CPP brezplačno, če se odločite za opravljanje praktičnega dela vožnje tudi pri njih. Sicer se cena začne pri 30 €. Pristop k republiškem teoretičnemu delu izpita: 31.91 €

Tečaj prve pomoči: opravite ga lahko na izbrani avtošoli cena v povprečju 32 €. Cena izpita: 55,64 €

Ura vožnje: Cena ure vožnje je odvisna od lokacije. V Murski Soboti in Velenjhu bo tako cena ure vožnje cenejša (18 €) kot v Ljubljani (20 – 21 €). Če niste iz Ljubljane in imate možnost opravljati vožnjo drugje je predlog vreden razmisleka, saj v povprečju potrebujete od 35 -45 ur.

Cena izpitne vožnje: 15,44 €.

Izdaja vozniškega dovoljenja: 21,36 €

Literatura: Brez literature seveda ne gre, saj je gradivo za pripravo na teoretični preizkus CPP in prve pomoči. Lahko si jo izposodite v avtošoli, kjer bosta zanjo odšteli kotizacijo od 3-5 € ali si jo izposodite pri prijateljih, v knjižnici.

Evidenčni karton: za evidenčni karton boste odšteli 8 €, izdajo pa vam ga v izbrani avtošoli.

Dodatno usposabljanje za voznike začetnike: 125 €

Da pa bo učenje bolj zabavno lahko začnete vaditi z igricami http://vozniski-izpit.com/igre.html ali z reševanjem internetnih CPP pol http://vozniski-izpit.com/cpp.html.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

496OboževalcevVšečkaj