E-je imenujemo tudi aditivi. Na nalepkah na hrani jih najdete v obliki zapisa E+številka (npr. E311, E281 …) ali pa so zapisani s svojim celotnim imenom.

V grobem so dodani hrani, da je ta dlje časa uporabna, za lepšo barvo, pri pakiranju, za želiranje, za mešanje zmesi (npr. olje in voda) itd. Lahko jih delimo na emulgatorje, barvila, umetna sladila in kozervanse. Na koncu so tu še drugi aditivi, ki jih ne moremo uvrstiti v nobeno od teh skupin, ki pa so uporabljeni za boljši okus ali lepši izgled.

Uporaba aditivov je strogo nadzorovana, obstajajo pravilniki, ki določajo, katere aditive je dovoljeno uporabljati in katere ne. Vseeno pa so na tem spisku tudi aditivi, ki so lahko v večjih količinah škodljivi za zdravje ali pa lahko njihovo pogosto uživanje povzroča bolezni. Dovoljenja za aditive so časovno omejena, zato so stalno na testiranjih in ocenjevanju.

Če te zanima, kateri E-ji so škodljivi, kaj sploh so in kje najdeš posamezne, poglej na MestoMladih.si

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR