Domov Vpis v srednjo šolo Investirajte prosti čas v koristne aktivnosti

Investirajte prosti čas v koristne aktivnosti

Velikokrat se zgodi, da svojega časa ne porabite dovolj produktivno oziroma ne tako, kot bi si želeli. Nekateri imate to prednost, da se lahko, če imate željo po boljšem obvladovanju časa in dodatnem znanju, udeležite različnih krožkov na šoli, delavnic ali projektov, in to zastonj. Krožke in delavnice, ki jih organizira šola, se splača obiskovati. Marsikatera poznanstva, izkušnje in pridobljena znanja vam lahko služijo kot dobra odskočna deska v prihodnost.

Obiskujte dejavnosti, ki vas zanimajo in za katere boste imeli dovolj časa, da jih boste lahko redno obiskovali. In ne pozabite, nikoli več v življenju ne boste imeli toliko možnosti brezplačnih aktivnosti, kot jih boste imeli kot dijaki. 

Različne aktivnosti

Na šolah se lahko odločite za različne aktivnosti. Tisti, ki imate radi šport, se lahko odločite za športne aktivnosti, kot so tek, kolesarjenje, planinarjenje, moštvene igre (nogomet, košarka, odbojka …). Te so v okviru krožkov na šoli večinoma zastonj, gre pa tudi za dejavnosti, ko združite prijetno s koristnim. Različne dejavnosti v sklopu umetnosti lahko obiskujete na likovnih, dramskih, kulturnih krožkih ali pa se pridružite pevskemu zboru. Poleg tega obstajajo tudi različne raziskovalne dejavnosti, v sklopu katerih sodelujete na določenem raziskovalnem področju in pišete raziskovalno nalogo. Poskusite se analizirati in vprašati, kaj je tisto, kar vas zanima in je za vas primerno. Tako se boste lažje odločili za obiskovanje določenih izven šolskih dejavnosti. Pri obiskovanju različnih dejavnosti se vaša trud in volja lahko izplačata na način, da sodelujete na različnih tekmovanjih, natečajih, tudi na državnem nivoju, in osvajate različna priznanja, pokale, medalje ter druge nagrade.

Koristna poraba prostega časa

Definicija prostega časa že v osnovi narekuje, da gre za čas, s katerim razpolagate tako, kot si sami želite, ko končate s šolskimi obveznostmi, npr. s poukom, domačimi nalogami … Takrat si lahko aktivnosti razporedite po lastni želji. Če ne sodite med ljudi, ki bi ves prosti čas porabili za lenarjenje, pred računalnikom, televizijo, imate veliko možnosti že na sami šoli. Potrebno je torej le malo želje in iniciative, da npr. vabila na delavnice in krožke opazite, saj so slednja običajno objavljena kar na spletni strani vaše šole, na oglasni deski ali pa jih najdete med spletnimi gradivi. Šole namreč organizirajo veliko neformalnih oblik izobraževanja, ki pokrivajo različne teme, večinoma pa so vse dejavnosti v sklopu šole brezplačne.

Preverite spletno stran, izberite si krožek, delavnico ali projekt in vzpostavite stik z nosilci dejavnosti.

Veliko informacij o aktivnostih najdete tudi na straneh Facebooka, saj se člani običajno združujejo v skupine, kjer si izmenjujejo pomembne informacije o tem, kdaj in kje se bodo krožki odvijali in o čem bo tekla razprava (pevski zbori, športne aktivnosti …). Izkoristite te možnosti, dokler so na voljo in večinoma brezplačne.

Jezikovni tečaji

Verjetno ste že slišali za rek: »Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš.« Če se odpravite na počitnice v tujino, se odločite za šolanje v tujini ali pa kasneje pri iskanju službe, je povsod zelo dobro in priporočljivo znanje tujih jezikov. V šolah se običajno učite angleščino in nemščino, pa tudi kakšen drug tuji jezik, vendar to za nekatere ni dovolj, da se lahko nato sami znajdejo v situaciji, ko je treba govoriti tuji jezik in poleg ni učitelja, ki bi pomagal. Nekatere šole ponujajo tudi možnost obiskovanja jezikovnih krožkov brezplačno (v sklopu dodatnega pouka) ali tečajev po nižji ceni. To je odlična priložnost, če želite osvežiti že pridobljeno znanje, ga nadgraditi ali pa se preprosto učiti osnov določenega jezika. Tremo in strah pred učenjem jezikov dajte na stran in se v prostem času odločite tudi za to možnost, saj vam kasneje ne bo žal, ko boste ponosno in z veseljem razumeli angleško, brali nemško, govorili špansko in komunicirali francosko.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj