BREZPLAČNA PROGRAMSKA OPREMA

V spodnji tabeli so našteti nekateri izmed programov, ki vam bodo olajšali študij, na spletnem naslovu www.techsupportalert.com pa je zbrane še več tovrstne programske opreme, ki je razvrščena v različne kategorije.

Pisarniški paketi (urejevalniki besedil, tabel ipd.) OpenOffice.org, Oxygen Office, Zoho 
Urejevalniki fotografij in slik GIMP,  Photoscape, Paint.Net 
Antivirusni programi Avira AntiVir, Avast!, Panda Cloud Antivirus
Avdio-/video-predvajalniki KM Player, Media Player Classic Home Cinema, VLC Media Player

INTERNETNO PIRATSTVO – KDO PIJE IN KDO PLAČA?

V Sloveniji internetno piratstvo in s tem povezane kršitve obravnava Zakon o avtorski in sorodnih pravicah. Maja Lubarda, svetovalka pri informacijski pooblaščenki, je povedala, da zakon prenašanje avtorskih vsebin z interneta do določene mere celo dopušča. »Problem pa je upload, ker upload pomeni ponujanje protipravne vsebine drugim,« pravi Lubardova.

Čeprav zaradi internetnega piratstva do danes v Sloveniji še ni bil kaznovan nihče, pa Evropska unija že razmišlja o poostritvi kazni za tovrstna kazniva dejanja – predlogi določil segajo od denarnih glob do prekinitve internetne povezave osebam, ki jih večkrat ujamemo pri nezakonitem nalaganju avtorskih izdelkov.

FACEBOOK IN ZASEBNOST

Že od svojih začetkov Facebook buri duhove zaradi vprašanj, povezanih z zasebnostjo uporabnikov, ki jih je danes prek 500 milijonov. Le peščica iz te množice pa si je prebrala Facebookovo politiko o zasebnosti, ki je daljša od ameriške ustave.

Dr. Maruša Pušnik s katedre za medijske in komunikacijske študije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede opozarja na vlogo vsakega posameznega uporabnika pri varovanju zasebnosti: »Živimo v družbi, ki se je tudi pod vplivom novih komunikacijskih tehnologij spremenila do te mere, da se sami želimo razkazovati in tudi biti opazovani.« Zanimivo je, da so na koncu prav uporabniki tisti, ki jih najbolj zanima zasebnost drugih – takšno »spletno detektivstvo« je celo eden izmed najvišje uvrščenih razlogov za uporabo Facebooka. Dr. Pušnikova pravi, da »zelo radi iščemo informacije o drugih in jih tako na neki način tudi nadzorujemo. Bolj nas zanimajo novice naših Facebook-prijateljev kot pa na primer novice iz množičnih medijev.«

Vsekakor pa se mora uporabnik Facebooka, ki meni, da je bila njegova zasebnost kršena, obrniti za pomoč k Uradu informacijske pooblaščenke, kjer so v takšnih primerih že posredovali. Omeniti pa je treba še projekt Varni na internetu, kjer dobite veliko informacij, kako se zaščititi pri delu in preživljanju prostega časa na internetu. Prav tako pa pobrskajte tudi po Safe.si, kjer najdete od iger pa do videov, kako se obnašati na svetovnem spletu, da ne boste žrtev prevar ali pa manipulacij.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR