Pa si poglejmo, kaj govorica telesa sploh je. Ali jo lahko do potankosti preučimo? Lahko opazujemo druge in predvsem sebe? Se jo lahko nadzoruje in tako prikriva resnično sporočilo, ki bi ga utegnili prebrati drugi?

Neverbalna komunikacija

Vemo, da neverbalna komunikacija predstavlja velik delež komunikacije med ljudmi. Brez neverbalnega izražanja bi bilo naše razumevanje omejeno, izražanje pa revno in dolgočasno. Prav tako z neverbalno komunikacijo obogatimo svojo razlago in pripomoremo k razumevanju našega poslušalca. Denimo, z gibi rok lahko lažje ponazorimo, kako velik je predmet in kakšne oblike je. Prav tako lahko našemu sogovorcu na neverbalen način izrazimo naše zanimanje, naklonjenost, odprtost: prikimavanje, očesni kontakt, nasmeh, dotik in podobno.

Nebesedno komuniciranje delimo na dve skupini: 

– GOVORICA TELESA

– GLAS ALI ZVOČNA PODOBA GOVORA (višina in ton glasu, hitrost, glasnost in ritem govorjenja ter poudarki)

Govorica telesa

Ta se deli na tri skupine, ki razdelijo govorico različnih delov telesa:

MIMIKA, GESTIKA, PROKSEMIKA

Pa si poglejmo, kaj je kaj.

Mimika

Mimika so obrazni izrazi, preko katerih izražamo svoja čustva. Nekatere izraze lahko nadziramo, nekaterih pa ne. Strokovnjaki delijo mimiko še na posamezne dele obraza:

– področje oči

– področje čela in obrvi

– področje okoli ust

Gestika

Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Tudi tu lahko nekatere gibe nadzorujemo, spet druge ne. Nekatere lahko izvedemo zavestno (npr.: dvig palca kot znak dobrega, pozitivnega), spet drugi se skozi naše telo prikradejo povsem podzavestno (npr.: napeta ramena ob stresu in upognjena glava ob žalosti).

Proksemika

Proksemika označuje gibanje ljudi in njihov položaj v prostoru. Prostor je razdeljen na intimni in osebni ter socialni in javni prostor. Intimni prostor je tisti, v katerega spustimo sebi bližnje ljudi. To so otroci in starši,  največkrat pa parterji. Prijatelji, s katerimi si delimo močno vez in se objamemo, sedimo tesno skupaj, se ob snidenju poljubimo na lica, sodijo v osebni prostor. Socialni in javni prostor ne dopuščata možnosti dotika in sta predvsem prostora za bolj ali manj tuje ljudi. Medosebni prostori se lahko tudi razlikujejo od naroda do naroda. Pomislimo na Francoze, ki vsako svoje srečanje začnejo in zaključijo s poljubom na lice. Takšno ravnanje Japoncu, ki je vajen prikloniti se v znak spoštovanja, nikakor ne bi bil blizu.

Obrazni mikro izrazi

Vse to spada v klasično analizo govorice telesa. Obstajajo pa tudi strokovnjaki, ki so se v to še bolj poglobili in račeli raziskovati in analizirati mikro izraze. To so izrazi, katerih ni moč nadzorovati, kot recimo prekrižane roke ali noge. To so izrazi na obrazu, lahko pa se jih zazna tudi na vratu, ramenih. Strokovnjaki, ki poznajo mikro izraze, so do potankosti preučili obrazne mišice, predvsem tiste okoli oči (pogled v levo, desno), obrvi (dvignjene, spuščene) ter ust. Prav tako upoštevajo glas in zvočno podobo glasu.

Zaključek

Tako, razčlenili smo govorico telesa. Toda, kaj to pomeni v praksi? Poglejmo si nekaj klasičnih primerov govorice telesa, ki jo znamo vsi prebrati.

– PREKRIŽANE ROKE NA PRSIH: oseba se tako največkrat počuti utesnjeno, vendar pa to ni pravilo. Lahko da jo zebe in se na tak način greje, lahko pa da s kančkom dvoma posluša sogovorca. Načeloma velja, da je oseba bolj zadržana.

– ZAKRIVANJE UST Z ROKO: oseba morda laže in ji je neprijetno, lahko pa tudi da ji bojazen pred lastnim ustnim zadahom preprečuje prosto govorjenje ali smejanje.

– UGRIZ V SPODNJO USTNICO: če je ugriz na strani, pomeni erotično uzburjenje, če pa se oseba rahlo ugrizne sredino ustnice, pa se je prestrašila ob spoznanju, da je naredila napako.

– ZAPRTA USTA IN MALO STISNJENE USTNICE: oseba je bodisi jezna ali pa se ne strinja s tem, kar sliši pri sogovorniku.

– GRIZENJE NOHTOV IN OBNOHTNE KOŽICE: oseba ni sproščena, je najverjetneje pod hudim pritiskom. Če je to otrok, je verjetno doživel močno spremembo, s katero se ne zna spoprijeti.

– DVIG ZGORNJE USTNICE NA ENI STRANI: jeza, prezir, stud.

– ROKI STA V TRIKOTNIKU PODANI OB BOKE: oseba je samozavestna, na položaju in v pričakovanju. To je pogosta drža staršev ob učenju majhnih otrok.

– ROKA NA BRADI: ta položaj največkrat razkriva izjemno zanimanje poslušalca ali tistega, ki močno razmišlja o neki stvari. Predstavlja tudi zbranost in osredotočenost.

– ODPRTA USTA, ŠIROKO RAZPRTE OČI IN DVIGNJENE OBRVI: oseba je videla nekaj, kar jo je presenetilo in prestrašilo obenem. V takšnih situacijah človek največkrat kar okameni in obnemi.

Ugotovili smo torej, da določeno govorico telesa lahko nadzorujemo. Med opazovanjem drugih in samega sebe lahko to znanje še bolj razširimo in še sami razberemo sporočila, ki tu morda niso bila izpostavljena. Govorica telesa, če jo dobro preučimo, pa nam lahko pomaga tudi pri vzpostavljanju stikov z vrstniki ali pa nas lahko malo sprosti v zahtevnih situacijah, kot denimo na razgovoru za delo.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR