Začetki improvizacijskega gledališča segajo že v čase Aristotela, ponovno pa so oživeli v šestedesetih letih v Angliji. Če bi se radi preizkusili v igralskih vodah, potem je tovrstna improvizacija le ena izmed idej. Zgolj za zabavo se lahko preizkusite na ekshibicijskih predstavah, kjer je večji poudarek na enkratni izvedbi kakor na tekmovalnosti. Osredotočiti se je treba na nove improvizacijske strukture in z njimi eksperimentirati. Predstave zajemajo tudi druge elemente modernega gledališča in so tematsko obarvane. Na fakulteti, ki jo obiskujete, preverite, ali obstaja organizirana ekipa improvizatorjev, se jim pridružite in sodelujte na medfakultetnem prvenstvu v gledališki improvizaciji.

KAJ JE IMPRO LIGA?

Impro liga je projekt, ki deluje v okviru Kulturno umetniškega društva France Prešeren Trnovo, ki združuje več kot 120 ljubiteljev gledališke improvizacije iz različnih koncev Slovenije. Leta 1993 je Impro ligo ustanovilo Gledališče Ane Monro, od tedaj pa se je gledalcem predstavilo že preko 500 improvizatorjev in 40 improvizacijskih skupin. Gre za vseslovensko prvenstvo v gledališki improvizaciji, na katerem se ekipe med seboj merijo v krajših improviziranih prizorih. Tekmovanje je razdeljeno na več delov in predstavlja mešanico med teatrom in športom. Sestavne dele lige predstavljajo pravila, sodniki, občinstvo, moderator, točke, čas in tabela z rezultati. Ekipe skušajo prepričati občinstvo in sodnika s kratkimi prizori. Posamezni prizor temelji na predlogih občinstva in traja od 3 do 4 minute. Občinstvo lahko predlaga prostor prizora, določene dogodke, čustva, osebe itd. Po končanem prizoru ekipam podeli točke tako občinstvo (z dvigom zastavic) kot tudi sodnik (s tehničnega vidika).

Predstave so vedno inovativne in predvsem unikatne, gledalci pa v predstavi tudi aktivno sodelujejo. Temelje za odigrane prizore namreč podajo gledalci s svojimi predlogi, ki jih morajo nato improvizatorji vplesti v dogajanje na odru. Program Impro lige je razdeljen na tri sklope: v tekmovalnem se ekipe improvizatorjev v okviru športno-gledaliških predstav borijo za naslov državnega prvaka v gledališki improvizaciji, v ekshibicijskem sklopu enkrat mesečno z malo manj tekmovalnosti odkrivamo nove oblike improviziranih predstav, na delavnicah pa zainteresirano občestvo naučimo osnov improvizacije.

Posamezne srednje šole in fakultete imajo ali pa ustanovijo svoje skupine, ki se potem pomerijo med sabo v gledališki improvizaciji. Če te zanima, se pozanimaj, če na tvoji šoli takšna skupina že obstaja ter se vključi!

Vir: www.impro-liga.si

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR